Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 3 / 1 / 0
  • 1605 / 256 / 0
No niestety, iv nie dla mnie już, strzelałem 3 razy niedawno i tylko jeden raz się udało, pozostałe poszły w tkankę i porobiły się rany, będą świeże blizny do kolekcji. Robiłem to po paru kreskach fety i tyle wystarczyło żebym stracił manualność i w oczach się jebało. Przy okazji doszło zdebilenie i próbowałem podać mimo że wiedziałem że raczej w żyle nie jestem, masochizm i te sprawy. Ano właśnie, jeśli macie skłonności masochistyczne NIGDY nie sięgajcie po strzykawkę to nie może się dobrze skończyć!
  • 112 / 21 / 0
01 kwietnia 2025zburzony pisze:
Nie rzadko było tak że w stanie w którym byłem przerastało mnie nawet trzymanie strzykawki prawidłowo a tym bardziej wstrzyknięcie, kiedy dawałem po nogach często używałem obu dłoni i nawet wtedy potrafiłem spierdolić. Na szczęście jak ostatnio się w to bawiłem kilka lat temu szło mi już całkiem dobrze, nawet rządnych blizn nie porobiłem. Mam nadzieję że teraz przy 3-CMC też będzie sprawnie.
I jak przy cmc? U mnie tragedia , ręce opuchnięte, brak czucia w łokciu. Ramiona sito. Najgorsze gówno jakie brałem iv.
  • 1605 / 256 / 0
@KrysztalowyChopak nie było tragedii nawet, podania nie były bolesne, poszło ich od cholery ale nie dorobiłem się nowych ran, ostatnimi czasy prawie całkiem udaje mi się tego uniknąć. Przestałem się aż tak spieszyć i podawać bez pewności że jestem w żyle. W ogóle jest ich bardzo mało i wszystkie jakościowo słabe dlatego nie świruję z nimi, poza tym udało mi się w końcu trafić na igły 0,4 i tak na spokojnie podaję.
  • 2812 / 364 / 0
Dam wam tipa od siebie .. jak walicie po kablach to po iniekcji jak wyciągnięcie igle ze strzykawką odrazu przyłóżcie w to miejsce gazik / wacik kosmetyczny namoczony zimna woda czy sola fizjologiczną praktycznie śladów nie ma
  • 112 / 21 / 0
Rzecz raczej oczywista, brakuje tylko odciągu;)
  • 321 / 90 / 0
@sclero2014 jeszcze cos, zeby nie trzymac tego wacika (sprzet sie sam nie przeplucze w miedzyczasie) obwiazac (luzniej niz do iniekcji) kilka razy staza, jesli uzywasz odp dlugiej, koniec przekladacie pod ostatni zwoj, voila! obie rece wolne.

ogolnie:

przed zacisnieciem stazy przemasowac docelowe miejsce wklucia "spychajac" krew ponizej stazy.

zostawic odrobine powietrza w kontrolce/dziubku - wtedy powinna krew wyraznie wleciec w momencie trafienia.

najlepiej zawsze sprawdzic odciagajac ale ww. czynnosci zwiekszaja szanse na udane podejscie za 1 razem.

alkohol - nie tylko odkaza ale bardzo poprawia widocznosc kabli. zamiast lac jak dla szwagra jest lepszy sposob - przelewamy sobie spirytus salicylowy do buteleczki z atomizerem (takie jak z odkazaczami do rak byly swego czasu wszedzie dostepne). wygodniej, oszczedniej, do pustej butelki po spirytusie mozna wypierdolic zuzyte igly w sposob dyskretny i bezpieczny dla otoczenia. (ten dozownik pod nakretka jest osobnym elementem, wystarczy wyciagnac).

na 100% czujesz ze trafiles a przy odciagu nie ma krwi? trzymaj lekko odciagniety tlok zeby bylo podcisnienie w pompce i delikatnie cofaj, powinna wpasc krew, moze bylo na przestrzal, moze oparl sie wylot o scianke zyly (przy prawidlowym ust. ostrza/kacie wbicia nie powinnien, no ale wiadomo, zdarza sie), w kazdym razie sa spore szanse ze w ten sposob nie zmarnuje sie wklucia.
ODPOWIEDZ
Newsy
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.