...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Proszę, naprawdę proszę o jakieś info o HCP podwójna diagnoza w POZNANIU ? Był ktoś ,? Warto iść ? Ludzkie warunki ?Siadła mi totalnie psychika ,a uzależnienie mieszane jak było tak jest.Wiem,że 10 tyg nie pomoże wyjść z uzależnienia,ale może chociaż psychikę podlecza... Najgorsze to myśli S ,bo już nie dźwigam tego wszystkiego Uprzedzsjac- byłam w 4 psychiatrykach.I poza faszerowaniem lekami nic nie robili.zadnej terapii ,nic.Przechoealnia:( .BŁAGAMj ak tos coś wie..
  • 3573 / 581 / 1
W HCP mają jakieś oddziały psychiatryczne? Czemu wspominasz akurat ten szpital?
Gdzie jeszcze byłaś? Jesteś z Wlkp?
17 marca 2021juljajulja pisze:
Hej, szukam dla siebie ośrodka terapii krótkoterminowej. Właśnie dowiedziałam się, że OKTU w Toruniu ma tylko 2 miejsca dla kobiet (XD) i w związku z tym nagle czas oczekiwania z 2 tygodni wydłużył się do 3 miesięcy lub dłużej.

Uzależnienie mieszane, głównie mam problem z paleniem zioła codziennie od paru lat, co ostatnio poskutkowało ostrą psychozą, bywały też okresy stimów, benzo czy chlania (ale tak bez przesady). Do tego diagnozy zaburzeń lękowych i depresji (wiadomka), borderline i podejrzenie CHAD.

Zastanawiam się czy konieczna jest podwójna diagnoza. Mam ustawione leki, nie odpierdalam na co dzień, a border włącza mi się najczęściej przy okazji związków czy innych relacji z facetami.

Myslalam o HCP w poznaniu, oddzial podwojnej diagnozy. Bardzo trudno jest znalezc jakiekolwiek info, czy ktos tam byl albo cos slyszal?
I co? Trafiłaś gdzieś, bardzo podobnie u mnie, może dasz mi jakiś trop?
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2021 przez Retrowirus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 15 / 2 / 0
Czesc! Wybieram się do Familii do Gliwic, mam podwójną diagnozę. Czytam tutaj wypowiedzi ludzi ze jest koszmar. Czy ktoś ma aktualne info jak to tam wszystko wygląda ?
  • 4 / / 0
Podbijam o tych Gliwicach. Mam tam jechać a po przeczytaniu opinii tutaj to aż się boję. Jaki tam jest psychiatra na przykład? Dostrajalem leki długi czas. Teraz uważam że mam ustawione mega dobrze. Nie chce żeby wymyślił mi coś nowego.

Swoją drogą próbowałem dostać się też do: Czarnego Boru - pół roku oczekiwania.
Nowego Dworku - dwa lata oczekiwania.
  • 6 / 2 / 0
Polecam ośrodek w Gnieźnie dla samych dziewczyn. Trwa 2 msc., ale można wydłużyć pobyt. Przyjmują ludzi z podwójną diagnozą (ADHD, zab. lękowe, zab. depresyjne, zab. odżywiania, zab. osobowości + inne pewnie też + zdrowi ludzie również) i na lekach psychiatrycznych. Opisałam swoje doświadczenia przed chwilą w wątku „Ośrodki leczenia uzależnień - atmosfera, warunki, skuteczność” to można sobie poczytać (strona 359). Czynne uzależnienie u mnie to blisko 14 lat (opio, benzo, alko, GBL). Rownolegle zaburzenia lękowe i ADHD. Nie biorę od stycznia 2024 r. (ofc jestem dalej w terapii tylko już takiej dochodzącej). Z zaburzeniami lękowymi jest już naprawdę lepiej. A przynajmniej na tyle dobrze, że nie mam potrzeby wracać do powyższych substancji przeciwlękowych.
Dbajcie o siebie!

edit: ten ośrodek stawia na pracę psychoterapeutyczną, a nie tyranie fizyczne, jest bardziej liberalny niż inne (większy nacisk na motywację wewnętrzną niż kontrolę w porównaniu do innych, w których bylam), mega wspierająca kadra (nawet panie pielęgniarki uśmiechnięte i przemiłe), a jeśli 2 msc to będzie dla Was za krótko to można iść np. na kolejne 3 miesiące na oddział terapeutyczny na terenie szpitala (taki dla zaburzeń osobowości, zab. nerwicowych, chadowców i innych), gdzie już pracujecie typowo nad problemami osobistymi. Dodam jeszcze, że zapisując się nawet nie wiedziałam, że ten ośrodek w Gnieźnie ma podwójną diagnozę. Dowiedziałam się przypadkiem pod koniec pobytu xD Także to też nie jest tak, że tam jest jakiś DOM wariatów, bo ludzie mają różne jednostki - po większości jakoś specjalnie nawet nie widać. Chociaż po mnie raczej tak, bo miałam lęk wypisany na twarzy. ^^ Atmosfera lepsza niż w innych ośrodkach, w których byłam - no i najważniejsze, że pierwszy raz w życiu mam tak długi okres abstynencji m.in dzięki ich pracy. I terminy przyjęć mieli naprawdę szybkie w zeszłym roku, bo jak dzwoniłam po innych ośrodkach to np. 3 miesiące czy pół roku czekania (a ośrodki w górach to już w ogóle 1,5 roku…)
Ostatnio zmieniony 27 lipca 2025 przez Bziumka, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.

Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.

Szczeciński lekarz pomagał nielegalnie zdobywać opioidy. Jest akt oskarżenia

Jerzy B. stanie przed sądem za poświadczenie nieprawdy w zaświadczeniach lekarskich. Pewien szczecinianin dzięki takiemu zaświadczeniu odzyskał znaczne ilości leku opioidowego, który wcześniej podczas przeszukania zabezpieczyła policja.