Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1567 / 249 / 0
@tosieniedzieje na duloksetynie byłem o wiele bardziej pobudzony, prawie nie spałem ale w ogóle mi nie brakowało energii, byłem bardziej pewny siebie i zniknęła fobia społeczna. Miałem szczęście bo od pierwszej kapsułki 60 mg na mnie zadziałała, nie wierzyłem że to w ogóle jest możliwe.
  • 177 / 63 / 0
A próbował ktoś dzielić tabletki i łykać normalnie po 75mg 2-3x dziennie? W teorii też powinno mieć to działanie przeciwdepresyjne, w Stanach mają bupropion także o natychmiastowym uwalnianiu i czasami niektórzy biorą to (albo SR) zamiast tych o zmodyfikowanym uwalnianiu. XL-lki jakoś mi nie podchodzą, bardzo kapryśne były w moim przypadku.
  • 98 / 56 / 0
No, najpierw było IR, potem wymyślili SR, by łykać 2x zamiast 3x, a potem XL, by łykać 1x zamiast 2x. bupropion IR ma nieco większą biodostępność, najwyraźniej zalanie wątroby od razu nieco ją wysyca i zmniejsza dotkliwość ekstrakcji. bupropion XL ma krzywą stężenia, która osiąga szczyt dopiero około 5. godziny, za czym nie przepadam, bo zazwyczaj najtrudniejsze jednak są poranki.

Ostatecznie to nie ma dużego znaczenia, bo bupropion brany doustnie ledwo tyka dopaminę, osobiście nawet nie czuję różnicy. Formę oralną można potraktować w gruncie rzeczy jako selektywny NRI. Jako że leczenie depresji tą modalnością osiąga skutek dopiero po tygodniach, możesz brać tabletki jak tam chcesz, chyba że należysz do tej mniejszości z obniżoną ekstrakcją wątrobową i bupropion ma działanie speedujące.
Pytanie: Jakie marki bierzecie? Jeśli aplikujecie pod język/za dziąsło/do nosa, zauważacie różnicę w bólu i uszkodzeniach tkanki między poszczególnymi produktami? Sprawdzałem składy i w Oribionie uderzył mnie pewien składnik:
oribion.png

Nowinka: Produkt bupropion Accord (300 mg) wychodzi bardzo korzystnie cenowo w porównaniu do konkurencji. Warto zamówić, jeśli hurtownia ma na stanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 47 / 7 / 0
Czy bupropion to jakaś opcja jak już wystrzeliłem się z wszystkich SSRI, SNRI, neurolpetyków (te które kopią troche dope), szukam czegoś co poprawi kwestie ciągłego zmęczenia i problemów z koncetracją? Pobudza w sposób taki nerwówka/lęk czy pozytywny?
  • 1567 / 249 / 0
@paxtiniarz to bardzo dobra opcja, człowiek jest bardziej skoncentrowany i więcej się chce, mocno zmniejsza apatię, może i anhedonię (nie u mnie akurat). Mnie pobudzał pozytywnie niestety jednocześnie pogorszyła się wyraźnie fobia społeczna i napięcie.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.