Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
@Lotnik
Raz chyba na czczo a brałam go tydzień bo odpuściłam przez te uboki, a pregabaline z 3tyg? Jeden dzień biorę a potem 2-3 dni wcale.
  • 85 / 53 / 0
@StrangeFuture Ej, Ty tam uważaj, bo 300 mg pregi to strasznie dużo, dawka jedynie dla ludzi z wybitnie nasilonymi bólami neuropatycznymi. Jak chcesz brać, to od 75 mg na start, potem maks. 150 mg 3 × dziennie.

@Lotnik69 Byku, bupropion sam z siebie bardziej otępia niż działa nootropowo – podziękuj antycholinergii. To bardziej lek po motywację, chęć do czegokolwiek i możliwości normalnego funkcjonowania. Pregabalina spełnia to ostatnie poprzez redukcję leku społecznego. Jak dla mnie to ma doskonały sens, chyba że pracujesz wybitnie intelektualnie, ale skoro ludzie na prawie i medycynie radzą sobie na takim combo, wy również dacie radę.
  • 793 / 183 / 0
@Heavenscape

Już nie przesadzaj. Dawka 300mg to dawka lecznicza nawet 900mg może być dawką leczniczą. Ja moge mieć trochę zaburzone postrzeganie, ze względu na to, że używam w wyższych dawkach, lecz 300mg nazywanie strasznie wysoką dawką to hiperbolizacja.
  • 760 / 439 / 0
Co mają powiedzieć użytkownicy ktorzy mieli strzaly 6g+, w tym ja %-D
  • 164 / 14 / 0
01 czerwca 2025Heavenscape pisze:
@Lotnik69 Byku, bupropion sam z siebie bardziej otępia niż działa nootropowo – podziękuj antycholinergii. To bardziej lek po motywację, chęć do czegokolwiek i możliwości normalnego funkcjonowania. Pregabalina spełnia to ostatnie poprzez redukcję leku społecznego. Jak dla mnie to ma doskonały sens, chyba że pracujesz wybitnie intelektualnie, ale skoro ludzie na prawie i medycynie radzą sobie na takim combo, wy również dacie radę.
Wiem, że nie działa nootropowo. W końcu jest to sól amfetaminy, dlatego ja go stosuję doraźnie w jedno-dwu dniowych ciągach w dawce 300mg a co do choliny to przyjmuje 750 cytykoliny na codzień wiec można być bezpiecznym. Pregabalina natomiast wypłukuje z jakiejkolwiek inteligencji. Aktualnie jestem młody i szukam swojej drogi, swojego kierunku, planuje studia i mam wysokie ambicje, to wymaga dużo więcej skupienia niż po prostu pracowanie już w tym zawodzie czy to lekarza czy prawnika, studia wymagają więcej niż zawód sam w sobie, szczególnie że studiując trzeba także pracować także czasu wolnego praktycznie nie masz, w moim przypadku przeszkadza mi działanie tych 300mg, 600mg już w ogóle mnie odcinało od logicznego myślenia, planuję zejść niżej ale fobia społeczna nie pomaga ale niebawem z tym także zawalczę, być może alprazolam mi pomoże z tego zejść ale muszę się mentalnie nastawić żeby znowu się w niego nie wjebac (wcześniej się wjebalem na własne życzenie więc byłem tego w pełni świadomy, tym razem jest inaczej)
  • 85 / 53 / 0
@Lotnik69 Mowa jest o studentach – takich, którzy niejedno kolokwium zaliczali na pregabalinie.

@DobryWujas A proszę, możesz lecieć nawet na 10 gramach pregabaliny i fentanylu dziennie, jeśli dobrze tolerujesz takie dawki, pomagają ci i nie boisz się momentu, w którym będziesz musiał wreszcie z nich zejść. Zalecam jednak startować na absolutnym minimum i zwiększać w razie potrzeby, by uniknąć sobie budowania zależności już na początku stosowania.
  • 4 / / 0
Czy bupropion może powodować psychozy?
Mam problem ponieważ mam adhd, i mam ostatnio tendencje do łapania schizów nawet na MPH, a bez MPH ciężko z adhd pracować itd
Chcę odstawić całkowicie ćpanie opio, czy baklofenu itp itd, biore małe dawki i już odstawiałem te substancje w podobnych większych dawkach na ileś miesięcy, także z tym sobie poradze raczej poraz kolejny
W dodatku stany depresyjne, napięcie
Myślałem nad bupropionem bo to chyba taki lżejszy kaliber?
On rozkręca działanie terapeutyczne chyba szybciej niż typowe antydepresanty?
Ewentualnie jakiś miks z bupropionem, dla osoby po wielu trudnych sytuacjach, z jakoś tam zniszczoną pewnie dopaminą, serotoniną?
  • 123 / 24 / 0
@PowaznyRozwazny3322 , nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości - wyniki w badaniach pokazują, iż bupropion może powodować lub pogarszać psychozę w wybranych subpopulacjach. Wyższe dawki bupropionu, istniejące objawy psychotyczne, nadużywanie substancji i interakcje z narkotykami również zwiększają ryzyko: https://www.researchgate.net/publicatio ... literature
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11656505/
https://www.jabfm.org/content/jabfp/21/3/244.full.pdf

Psychiatra może dołożyć neuroleptyk, który będzie działał ochronnie.
  • 120 / 14 / 0
01 czerwca 2025DobryWujas pisze:
@Heavenscape

Już nie przesadzaj. Dawka 300mg to dawka lecznicza nawet 900mg może być dawką leczniczą. Ja moge mieć trochę zaburzone postrzeganie, ze względu na to, że używam w wyższych dawkach, lecz 300mg nazywanie strasznie wysoką dawką to hiperbolizacja.
No nie wiem, czy można się tak do końca z tym zgodzić. Pytałem magika o większą dawkę niż 300. Pytałem czy mogę zwiększyć nawet trochę, bo czuję działanie, ale nie dostatecznie mocno. Zareagował na to bardzo negatywnie i powiedział, że nie. A mówiłem mu o wychodzeniu ponad dawki lecznicze z innymi lekami i miałem wrażenie, że ma to w dupie i go nie rusza.
  • 793 / 183 / 0
@castlecastle
Aktualnie pregabe stosuje się w nietypowych formach padaczki, w zaburzeniach lękowych, w bólach neuropatycznych i chyba fantomowych. Być może o czymś zapomniałem. I faktycznie 90% pacjentów jak nie więcej będzie zadowolona z dawkowania do 600mg w tych przypadłościach. Jednak, np. ja wiem i kilkoro innych osób na forum wie, że stosowana poza aktualnymi wskazaniami zajebiście zbija głód opioidowy. I w tym wskazaniu wymagane są większe dawki. Żebym czuł się idealnie to takie dawkowanie 450-450-450 by wypadało lub więcej jeszcze o 150mg. Ogólnie lekarz wedle aktualnych wskazań zachował pełen profesjonalizm. Szkoda, że nie edukuje się jak aktualnie ludzie pregabe stosują.
Co do Heavenscape, to nie będę spamił, bo pewna osoba mnie o to poprosiła. Skoro wie najlepiej to mam nadzieje że jego wiedza go daleko zaprowadzi.

I proszę Was. To temat o bupropionie. Nie róbmy burdelu, bo Merx czy Narcovoyage weźmie nas za ucho i przybije do stołu. A ja kurwa jestem na świeczniku i tym bardziej nie powinienem.

Pozdrówki.
ODPOWIEDZ
Newsy
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

CBD znacznie obniża głód alkoholu – pierwsze badanie kliniczne ICONIC

Alkoholowy zespół uzależnienia (AUD) jest powszechny, a skutecznych leków wciąż brakuje. Kannabidiol (CBD) zapowiadał się na obiecującego kandydata w modelach zwierzęcych – niniejsze randomizowane badanie ICONIC dostarcza pierwszych dowodów klinicznych u ludzi z AUD.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.