Substancje stanowiące pochodne kwasu γ-aminomasłowego (w tym gabapentynoidy) – m.in. baklofen i pregabalina.
ODPOWIEDZ
  • 37 / 14 / 0
Dziękuję bardzo wszystkim za poradę trzymajcie kciuki pozdrawiam serdecznie :*

edytowano na prośbę autora. lady
  • 121 / 14 / 0
@janeahonen Współczuję, to musi być trudne życie. Najlepszą radą jaką tu przeczytasz, będzie taka, żebyś poszedł do sensownego psychiatry (przemógł się, w ostateczności nawet jak przyjdziesz po piwie, to powinien zrozumieć) i wywalił wszystko na stół, absolutnie wszystko, kiedy, gdzie, ile itd. Jeżeli dobierze dobre leki (może benzo), to jest szansa, że będziesz mógł żyć normalniej.
  • 268 / 32 / 0
06 czerwca 2025janeahonen pisze:
Biore fenka i popijam bo od dzieciaka mam lęk społeczny wizyta u fryzjera sters dusznosci telepawka itd no a z fenkiem na luziku no i zamiast zostawic na takie okazjie to poplynałem
zszedlem z fenka od dwoch tygodni musze wypic 100/150 i piwo przed wyjsciem z domu zeby dac rade pozniej piwka i w kieszeni zapasowa seta jak wracam to nie pije do rana chyba ze gdzies musze wyjsc taki lęk mam po tym jak brałem co dwa trzy dni czasami pare dni do tego piłem raz wzialem o troche więcej i zachlałem no i po tym incydencie mnie tak rozjebało ze nawet po 3g fenka i 50 baklo i tak musiałem sete z piwem jebnąć w 5 dni uciałem fenka i tak se zyje od dwóch tyg w poniedziałek wzialem 75baklo minimalna ulga ale udało mi się dojechac do sklepu i przy ladzie taki atak ze myslałem ze jebne wyszedlem i mialem sete w razie w
bylem siadomy ze moze sie tak skonczyc ale to była chwila
teraz siedze przed kompem telepie i lek a obok piwko stoi i sam nie wiem
I w sumie to nie wiem co robić macie jakieś pomysły %-D
@up Benzo od psychiatry raczej odpada z uwagi na skłonność do uzaleznień użytkownika, jeśli wywali wszystko na stół i powie, że jest uzależniony od fenibutu i alko to psychiatra z góry odrzuci benzo w które prawdopodobnie szybko sie wjebie jak poczuje ulgę i będzie jeszcze gorzej.

Niestety fenibut dla ludzi z lękami społecznymi to cudowny lek który szybko uzależnia, chęć poczucia się jak normalny człowiek jest tak silna, że nie da się brać go raz na dwa tygodnie. Niby się wie, że łatwo się wjebać, ale to się dzieje tak podstępnie z uwagi na małe skutki uboczne, że nie obejrzymy się a ciężko wyjść z domu bez fena i zjazdy coraz silniejsze. Mózg szybciutko uczy się co mu daje łatwą ulgę

Co lepsze, na ludzi bez lęków i fobii fenibut praktycznie nie działa, mogłoby to oznaczać, że ci ludzie mają tak skalibrowany układ GABA i dopaminowy, że czują się tak na codzień, jak ludzie wrażliwi z nerwicą po fenibucie lub o jeszcze wiele lepiej. Niestety chujowo się nam wylosowało, ale mogło być o wiele gorzej - gorszych chorób są setki tysięcy które można było trafić przy narodzinach lub później.

Co robić? W tej sytuacji tylko psychiatra, pewnie jakieś ssri na początek, terapia, dużo ruchu, odpowiednio dobrane cardio (serio działa cuda podobnie do fenibutu) zdrowa dieta i ciężka praca nad sobą. Fenibut i alkohol tylko pogłębia problem i w następstwie jeszcze potężniejsze lęki po chwili ulgi - błędne koło.
  • 121 / 14 / 0
Są też przypadki po środku - na mnie fenibut nie działa w ogóle, natomiast lęki i fobie społeczne mam. Chociaż nie wiem czy to nie nadużycie, czytając jak może to naprawdę wyglądać.
Ja potrafię się przełamać prawie w każdej sytuacji. Chociaż jeżeli mam do wyboru jedno wyjście z innymi ludźmi, lub inne samemu, to nawet kiedy jest dużo trudniejsze, dłuższe, droższe, to zawsze wybiorę to drugie ;)
  • 2615 / 544 / 0
Na mnie fenibut działa wybitnie, likwiduje lęk, ciężkie sprawy czyni banalnymi. W przeciwieństwie do pregi czy benzo nie powoduje otępienia umysłowego, upośledzenia ani uszkodzenia pamięci. Dlatego też się wjebałem i z 1,5 roku stosowania okazjonalnego, nigdy dłużej niż 2 dni z rzędu i raz na tydzień, przeszedłem do kilkutygodniowego już ciągu. Na szczęście zachowałem rozum i trzymam się dawki 1g, niedługo będę redukował i odstawiał, nie chcę zmieniać na pregę bo to dopiero jest syf. Tak się kończy znalezienie wunderwaffe na swoje dolegliwości.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
ODPOWIEDZ
Newsy
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.

Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.