Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3245 / 618 / 0
Dużo ludzi pisze że się ogranicza a dalej jest problem walki z uzależnieniem. Alkoholizm ekstremalny nie podlega dyskusji że to problem. Ale musimy wiedzieć czy na drodze środkowej jest dalej ciężko czy już ogarniamy od czasu do czasu rekreacyjnie. Chodzi mi o ocenę sytuacji kiedy coś, lub ktoś mówi dosłownie lub w przenośni że jest problem. Często jest pogubiona psychologia którą ułatwia alko, którą było łatwiej znieść i rozkminić, a nie sama dawka głodu substancji, niezależnie od nas samych, co w porównaniu do uzależnienia hard fizycznego jest lżejsze do wypracowania sukcesu.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Po 1 terapia, żeby znaleźć źródło i przyczynę problemu
Po 2 gdy pieniądze nie grają roli to polecam naltrekson w celu ograniczenia głodów i popsucia sobie frajdy z alko
  • 5 / / 0
Tylko terapię najlepiej zacząć nie tylko stricte alkoholową, bo one służą w dużej mierze temu, by zauważyć to, że to alkohol jest problemem i że na pewno nie jest rozwiązaniem innych problemów. (Bullshit, może i nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale najbardziej przystępnym, ale mało który terapeuta wejdzie w taką polemikę, na 10 może z dwóch, trzech)

A ta druga terapia wspomoże znaleźć Ci jakie problemy są, bądź pojawiały się w Twoim życiu, a może okaże się, że to "tylko" jakiś rodzaj spektrum i nagle alkohol czy inne używki przestaną być potrzebne przy odpowiednim podejściu czy farmakoterapii. A tego co już terapeuta uzależnień nie powie.

Tak jak w zmywarce nie zrobisz prania tak i jeden terapeuta wszystkiego nie ogarnie.

A co do naltreksonu, to ja nie zauważałem jego działania, frajdy mi nie psuł, bo moją korzyścią z picia alkoholu było to, że ograniczał on moje myślenie, a sam naltex nie dawał mi takich efektów.
ODPOWIEDZ
Newsy
Holenderska władza kontra zapach jointa: rekordowa kara dla plantacji!

Witajcie w kraju, gdzie marihuana jest legalna… pod warunkiem, że jej nie widać, nie słychać i – broń Boże – nie pachnie. W Hellevoetsluis, malowniczej miejscowości pachnącej dotąd głównie morzem i smażonymi frytkami, sąsiedzi od dwóch lat żyją w aromatycznej chmurze z największej w kraju plantacji konopi. Teraz sąd wziął głęboki wdech i wydał wyrok: tydzień na zamontowanie filtrów albo kara, która zaboli nawet tak wielką firmę jak CanAdelaar. Czy holenderski eksperyment z legalną trawką właśnie zamienia się w dym?

Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego

W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).

Marihuana może być substytutem alkoholu – wyniki nowego badania

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Drug and Alcohol Dependence" (2025) dostarcza pierwszych w historii laboratoryjnych dowodów na to, że używanie marihuany może zmniejszać spożycie alkoholu.