Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 5 / 1 / 0
15 marca 2025DepresyjnyTypek pisze:
Hejka wszystkim.
Co polecilibyście na anhedonie i wypranie dopaminy?
Nadużywam masturbacji,przeglądania rolek w telefonie,ciągle szukam skoku dopaminy.Ciężko mi się z czymkolwiek ruszyć,czy antydepresant mi pomoże wrócić na dobrą drogę i powoli odstawić to co mi szkodzi,czy jeszcze bardziej rozwali cały układ dopaminowy?

Może duloksetyna pomogłaby mi ruszyć z życiem?

Wkurwia mnie to,bo udało mi się odstawić twarde dragi w sumie na dłuższy okres,a wpadłem w kolejne sidła uzależnień. Wiem,że powinienem stopniowo,wiem że nie powinienem iść w farmakologię tylko przepracować to sam ze sobą,bo w sumie chodzi o ten sam mechanizm jaki przerobiłem na terpiach uzależnien,ale nie potrafię.To jest silniejsze ode mnie. Wolę zamulić się w oglądaniu rolek,zamiast przeczytać książkę.
Do wszystkiego muszę się zmuszać.Wyniki krwi są dobre,testosteron jest niski(kwalifikuje się na TRT,ale nie stać mnie,a branie z podziemia to nie mój świat).

Co sądzicie?
Mi psychiatra na depresje zaserwował MPH - ale nie jest to konwencjonalne podejście, chociaż są badania mówiące o dysregulacji systemu dopaminowego jako podłożu depresji, no ale jeżeli masz skłonność do uzależnień to może nie być dobry pomysł
  • 2 / / 0
17 maja 2025Pauleta1920 pisze:
Jest problem z dobraniem do dulokstetyny coś jeszcze przeciwlękowego , po pregabalin strasznie tyłem , spamilan zero efektów a wy co jeszcze byście polecili?

Mam silne zaburzenia lękowe w trudnych sytuacjach dostaje ataku lęku wygląda to tak że paraliżuje mi ciało boję się i lęki mi się nasilają, obecnie biorę dulokstetyne 60mg i na stabilizację nastroju lamotrygine 200mg, podejście do pregqbqlin miałem 2 razy bardzo tyłem, spamilan nie działał, po parokstetynie miałem dużo skutków ubocznych miałem podwyzszaną dawkę dulokstetyne na 90mg ale na tej dawce bardziej nasilały mi się lęki , zależałoby mi aby dodać coś przeciwlękowego do tego zestawu nie chciałbym go zmieniać proszę o poradę?
Leki z grupy SNRI mimo, że teoretycznie pomagają na lęki - głównie paniczny, ale w praktyce wiele osób, jak również ja przekonało się, że ich odziaływanie na noradrenalinę potrafi nasilać istniejący lęk uogólniony, niepokój i nerwowość. Jest to indywidualna sprawa, zależna od tego na jaki stres na codzień jesteśmy narażeni oraz kwestie metabolizmu leku, który może u różnych osób dać nieco inne spektrum działania
(np. ktoś może odczuwać przymulenie w wyniku przeładowania serotoniną i słabą reakcją na transporter NET, albo odwrotnie - nadwrażliwość ogólna na pobudzanie NET, gdzie działanie na SERT okaże się niewystarczające, nie dające równowagi jaką bardzo trudno jest osiągnąć lekami SNRI w leczeniu zaburzeń depresyjno-lękowych).

Do Duloksetyny miałem 3 podejścia, do Wenlafaksyny kilka. Wyjątkowo źle tolerowałem te substancje - więcej szkód niż korzyści, o dziwo lepiej tolerowałem zwykłe SSRI, a z największego bagna wyciągnęły mnie substancje z grupy TCA/TLPD jak Klomipramina brana razem z Pregabaliną przez prawie 3 lata.
  • 5 / / 0
Cześka
Dostałam od Medyka Oribion, Chlolrprotiksen i Tegretol.
Oribion dla mnie do wyjebania bo mnie zjadły uboki więc go nie biorę
Chlorpotiksen dostałam na sen i nie działa na mnie, po dwóch tabletkach nie spałam do 4 nad ranem.
Tegretol dostałam na stabilizację nastroju przez dwubiegunowke i lęki.
Kiedyś przyjmowałam risperon też nic nie dawał.
Tegretol będę zaczynała brać teraz, mogę go łączyć z pregabaliną? Ogólnie pregabalina mi wchodzi super, mam ochotę coś robić, sprzątać a nie tylko leżeć w łóżku.
  • 123 / 24 / 0
@StrangeFuture, to pytanie do lekarza prowadzącego, gdyż w kilku badaniach wykazano wystąpienie hipomanii po zastosowaniu pregi np. https://hrcak.srce.hr/file/373213 Którego typu CHAD został u Ciebie rozpoznany?
ODPOWIEDZ
Newsy
Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.