Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 510 / 110 / 0
@Merx
1. Brałem Elvanse wraz z memantyną, lecz moje odczucia to było wyłącznie placebo, ponieważ nie metabolizuje Elvanse który jest prolekiem do formy aktywnej, no co zrobisz jak nic nie zrobisz, z biologią nie wygrasz
Skąd wiesz że nie metabolizujesz? To się jakoś bada?

Twoje odczucia pamiętam jako nad wyraz pozytywne, jak na placebo.
  • 1185 / 324 / 2
@nicki proste, po tym jak placebo minęło mówię coś jest kurwa nie tak, biorę z dnia na dzień więcej aż doszedłem do peaku w którym zjadłem ponad 3/4 opakowania co by zabiło nawet mnie przy dobrych/złych wiatrach.
na mnie ogólnie słabo lub w ogóle nie działają leki o przedłużonym uwalnianiu - więc tego się bałem najbardziej, całe szczęście o czym kompletnie nie wiedziałem i dosłownie pojawiło się jak gral z nieba, chwilę później po wejściu Elvanse na Polski rynek wszedł cały na biało Tentin i mówi: no elo, ja tu po to by rozkurwić konkurencje ceną i nie byciem jakimś pro lekiem który przy okazji nie rozjebie Ci wątroby XD
chyba nawet sobie kupie te 10tki jak 20tki się nie pojawią, bo tentin np już próbowałem, a że budowa tabletki przypomina tą od MPH IR no to cóż, droga podania jest jeszcze prostsza :) bo chyba nie muszę przypominać, w jaki sposób muszę przyjmować nawet zwykły jebany medikinet XD
życie
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 510 / 110 / 0
Ja przyjmuję tak samo ;) Już przesadzam, potrafię się uzależnić od wszystkiego i tak krążę między różnymi uzalenieniami.

Tentin to po prostu amfa? Moze się nada na przeskok na kolejne uzależnienie.

Elvanse kupiłem, wziąłem że dwa razy i tak leży... Dziwnie działa, taka stymulacja bez dopaminy, stymuluje ciało a w głowie nic nie czuję.
  • 1185 / 324 / 2
@nicki
[FAQ] Tentin - Siarczan Deksamfetaminy (instant release)
[FAQ] | [Wątek ogólny] Tentin - Siarczan Deksamfetaminy (instant release) - DYSKUSJA
ja lecę wyłącznie na dawkach terapeutycznych, znudziły mi się dawno temu dawki 'rekreacyjne'.
  • 98 / 11 / 0
Biorę teraz 54 mg, w porywach 67 mg MPH dziennie. Przy zmianie na Elvanse jaką dawkę powinienem dobrać, 50 czy 70 mg? Ja się skłaniam ku 50 mg, ale może ktoś miał podobne przejście z MPH? Trochę nie chciałbym stracić kasy gdybym musiał brać 1,5 tabsa, a różnice cenowe w dawkach są małe, a z drugiej strony nie chciałbym żeby było za mocno, no i jak zła dawka to trzeba czekać na kolejną wizytę.
  • 1185 / 324 / 2
@Epiphone ja bym się trzymał zasady 'less is more' więc 50mg, zaszkodzić nie zaszkodzi, a przy 70mg jak by było za mocno to musiałbyś mieć w pizdu drogą wagę farmaceutyczną z dokładnością co do 1mg żeby obliczyć dokładne dawkowanie (wysypywanie proszku z 💊). Bierz 50.
  • 5 / 1 / 0
16 kwietnia 2025unmedicatedscum pisze:
Czołem,
Jestem zdiagnozowany od ponad dwóch lat, próbowano mnie leczyć MPH i atomoksetyną. Atomoksetyna była po prostu nieskuteczna, a MPH miało za dużo skutków ubocznych, które zamiast z czasem przechodzić, nasilały się. Zarówno mój psychiatra na nfz jak i z prywatnego gabinetu nie chcieli mi zapisać nowych leków(czy to elvanse czy tentin) ponieważ "nie chcą na mnie eksperymentować", "nie pracowali z takim lekiem", "nie zostali odpowiednio przeszkoleni".

Moje pytanie: czy znacie lekarzy, którzy nie boją się stosować rozwiązań dawno już przyjętych na zachodzie a stosunkowo nowych w Polsce? Wysyłałem maile z zapytaniem do fundacji ADHD, ale kompletnie mnie olali xdd, zero odpowiedzi zwrotnej, choćby i odmawiającej pomocy. Nie mam środków materialnych ani też siły, żeby próbować w ciemno szukać lekarza, który przepisze mi nowe leki. Bonusowe punkty za lekarza w kujawsko-pomorskim albo dopuszczającego teleporady(jak trzeba to i pół kraju przejadę, byle z owocnym skutkiem). Pozdro
Najlepiej poszukaj przychodni psychiatrycznej, która wyraźnie deklaruje, że specjalizuje się w ADHD i najlepiej w dużym mieście typu Warszawa, Poznań, Kraków, Łódź czy Wrocław. Nie powinno być problemu, aby lekarz z takiej przychodni wypisał receptę na Elvanse. Wiedza na temat ADHD niestety nie jest jeszcze powszechna nawet wśród psychiatrów, ale ja tym sposobem dotarłem do lekarzy, z którymi bez problemu przetestowałem wszystkie dostępne leki na ADHD w Polsce, w tym Elvanse.
  • 5 / 1 / 0
02 maja 2025epiphone pisze:
Czy tolerancja na MPH powoduje tolerancję na Elvanse? Jeśli biorę 54 mg MPH o przedłużonym uwalnianiu, to jaka dawka Elvanse byłaby odpowiednia? Od 50 mg zacząć?

Mam też pytanie do @Merx: gdzieś czytałem, że brałeś razem MPH i memantynę, czy teraz gdy bierzesz Elvanse lub Tentin nadal bierzesz memantynę? Można ją łączyć z amfetaminami?
Długo brałem MPH w dawkach 72 mg CR + 20 mg szybko działający, przerzuciłem się na Elvanse i nic żadnego efektu - doszedłem do, przekraczając zalecenia lekarza, do 140-210 mg - jedyny efekt to taki, że nie chciało mi się jeść. Próbowałem łączyć MPH i Elvanse - wtedy czułem, że moje objawy ADHD znikają, mogę się skupić i kontrolować myśli - tylko że takiej kuracji nie mogę stosować, bo lekarze, u których byłem wypisują albo MPH albo Elvanse, nie wypiszą mi recept na to i na to.
  • 26 / 2 / 0
Nie chce wyjsc na ignoranta, ale jest szansa aby to kurestwo (ADHD) ogarnac mniej farmaceutycznie, a bardziej naturalnie? Jestem obecnie na elvanse 40mg, 75 wenlaflaksyny + caly czas probuje sie rozprawic z uzaleznieniem od dekstrometorfanu. Czy sa jakiekolwiek substancje, ktore sa pochodzenia naturalnego i maja mniej skutkow ubocznych? Nie chce wpierdzielac lekow cale zycie, chcialam zejsc z wenlaflaksyny, ale po zespole abstynencyjnym od elvanse i wenlaflaksyny to sie przeprosilam z tabletka, bo nie dalam rady wyjsc z domu przez nasilone leki) jesli ktos odpowie to wielkie dzieki, duzo sily i radosci i milosci wszystkim co sie zmagaja ze wszelkimi disorders!!!
  • 120 / 7 / 0
Z niefarmakologicznych to napewno jakakolwiek aktywnosc fizyczna najlepiej rano, dobre odżywianie się.

A z farmakologicznych to mam przepisany bupropion, tentin i elvanse z tym, że moja tolerancja na stymulanty jest spora więc przepisanego tentinu i elvanse nie starcza mi na cały miesiąc. Mam też tendencje do nadużywania tych środków (oprócz bupropionu) więc przez ostatnie 2 lata próbowałem różnych przeróżnych alternatyw: citalopram, pregabalina, metylofenidat, atomoksetyna, duloksetyna, trazodon, wenlafaksyna, fluoksetyna. Wiec nogę ci polecić ten bupropion jeśli nie próbowałaś biorę go prawie cały ten okres i on faktycznie mi pomaga na adhd, nie jest to to co amfetaminy ale całkiem dobrze funkcjonuje na nim gdy brakuje mi amfetamin, przez pewien okres korzystnie bylo też na:
bupropion +duloksetyna
bupropion +atomoksetyna
bupropion +wenlafaksyna

I ta ostatnią kombinacje dalej bym kontynuował tylko skończyła mi się wenlafaksyna, która miałem ogarnięta pozatym co piszę mi psychiatra więc może sproboj takie połączenie. Ewentualnie ja myślę jeszcze o bupropion+reboksetyna. Nigdy reboksetyny nie brałem.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.