Substancje stanowiące pochodne kwasu γ-aminomasłowego (w tym gabapentynoidy) – m.in. baklofen i pregabalina.
ODPOWIEDZ
  • 107 / 13 / 0
Witam, znacie jakies leki przeciwko atatyzji popregabalinowej (odstawilam ja, ale nadal dreczy mnie akatyzja) bez objawow odstawiennych? Na razie slyszalam jedynie o biperydenie, czy to prawda ze on nie uzaleznia?
  • 68 / 6 / 0
A jak wyglądała twoja kuracja na predze? Jaki okres czasu stosowanie leku, jakie dawkowanie, do jakiej dawki max pregi doszedłeś? i jakie dawkowanie pierwotnie było zaordynowane przez lekarza i daj proszę info jak miałeś rozpisaną odstawkę/zmniejszenie stężenia pregi i w jakim celu prega była zapisana w twoim przypadku. Czy to była monoterapia samą pregą czy też równolegle zażywasz inne leki (jeśli tak to jakie i w jakim celu). Paradoks pregi polega na tym, że ona sama w sobie niweluje u mnie m.in. akatyzję (acz stosuję ją defaultowo właśnie jako walkę z akatyzją przy odstawce giga dawek kody/okresowo oxy (pomijając okresowe celowe zapierdolenia się nią w celu w celach rekreacyjnych co jest dla mnie przyjemne. Dla mnie prega to złoto, bo wygasza większość uboków fizycznych uzależnienia opiodowego. Jak wygląda u ciebie drabinka schodzenie/redukcji pregi i w jakim interwale czasowym jest stosowana?
  • 5087 / 875 / 0
W nagłych stanach, przez krótki okres czasu można stosować benzodiazepiny. Jednak powodują krótkotrwałą poprawę i mogą prowadzić do uzależnień. W przewlekłym leczeniu akatyzji często stosuje się betablokery takie jak propranolol, metoprolol i inne. W ich przypadku obserwuje się aż 75% skuteczność leczenia akatyzji
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
ODPOWIEDZ
Newsy
Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.