Growkit z matą konopną
Czy to biała pleśń czy mycelium?
Na powierzchni growkitów oraz na owocnikach pojawił się biały puch (nie było go wcześniej, ani przed ani podczas pierwszych zbiorów).
Dodam, że zostawiłem puch na kilka dni i delikatnie się rozrósł, ale nie za bardzo. Całość pachnie ładnie, typowo leśnie.
Pytam się, bo pierwszy raz widzę powstanie puchu podczas zbiorów wtórnych, ale z drugiej strony to pierwszy zakup z nowego sklepu.
Tak, ten drugi i trzeci growkit już powinien być zebrany, ale zostawiłem, żeby zobaczyć, czy się biały puch mocno rozwinie z czasem.
Przeniesiono —
@ skroi na moje oko po prostu sie zrosly dwa , te malutkie ciemne to tzw "aborty" niedojrzale grzyby ktore nie wyrosna wieksze , norma
1. Kit jest gotowy, lekko uklepujemy ziemie, kładziemy w miejscu gdzie nie padają bezpośrednie promienie słoneczne, ale też w takim gdzie nie jest za ciemno. Duże pomieszczenia, wentylowane minimum raz dziennie, żadne szafy, boxy itp.
2. Temperatura - najlepiej mieć w przedziale 21-24, jak będzie się wahać 19-25 też wyrosną, ale dużo mniej niż gdyby była prawidłowa temperatura.
3. Pierwsze piny wychodzą w ciągu 3tyg
4. Kiedy zbliżamy się do zbioru odcinamy fiolię przy zgrzewie na górze, zostawić filtr!!! - teraz myjemy dokładnie ręce, najlepiej założyć jeszcze nitrylowe rękawice i zdezynfekować. Ta odmiana nie puszcza zarodników, ani też błonka która się odrywa nie wygląda standardowo. Tutaj o dojrzałości świadczy struktura - dotykamy lekko z obu stron, jeżeli są miękkie niczym pianki marshmallow - są gotowe.
5. Zbieramy wszystko, łącznie z abortami, pryskamy wodą destylowaną lub przegotowaną w temp. pokojowej ścianki, można lekko na grzybnię. Zamykamy szczelnie od góry (ja zawijałem i używałem 3 klamerek)
6. Kolejny rzut powinien wyjść w ciągu 14 dni, zwykle 7-10. Po drugim rzucie grzybnia w tej odmianie zaczyna szarzeć i wyglądać jak pleśń - sprawdzić można patyczkiem higienicznym, jeżeli zostanie na nim zielony i śmierdzący osad to mamy pleśń.
Każdemu kto potrzebuje odpowiedź "na już" polecam ChatGPT, na wszystko związane z hodowlą odpowiada. Pozdro.
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków
Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.