Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3068 / 524 / 0
Myślę ze to mieszanie przyczyn podstawowych z chęcią powiększania funkcji euforycznych, które są całkiem fajne ale uzależnienie już znacznie mniej..
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 311 / 121 / 0
@Associazione , wystarczy przeczytać ulotkę, masz tam wyraźnie napisane o zmianach w EKG. Odpowiadając na Twoje pytanie o inne leki: tak, brałam też wtedy inne leki i brałam je jeszcze długo po cofnięciu się zmian w EKG. One na pewno nie były przyczyną. Pregabalina była przyczyną znacznego wydłużenia QTc i potwierdziło to dwóch kardiologów i psychiatra. Żadnej innej przyczyny nie było. Nie miałam niedoborów elektrolitowych, echo serca też w porządku, 24h holter EKG potwierdził to, co pokazało już wcześniej 3-krotne EKG: wydłużone QTc i blok odnogi pęczka Hisa. Po odstawieniu pregabaliny zmiany zaczęły się cofać. Nie z dnia na dzień, bo kilka miesięcy to trwało, ale już było wiadomo, że skoro lek jest odstawiony to mogę wrócić do normalnej aktywności, bo przez pierwszy miesiąc kardiolog zabronił mi nawet spacerów. Miałam siedzieć na dupie i zero wysiłku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 2773 / 357 / 0
@ladyinnaightmares 2 kardiologów to potwierdzilo i psychiatra ? Ehh dobrze ze ulotka leku to podaje i bylo powiedziane ze pregabalina byla brana przynajmniej mieli podkładke pod to ..
  • 3068 / 524 / 0
Ja bym się bardziej też o nerki bał, ostro pracują przy dużych dawkach.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 311 / 121 / 0
dzisiajsclero2014 pisze:
@ladyinnaightmares 2 kardiologów to potwierdzilo i psychiatra ? Ehh dobrze ze ulotka leku to podaje i bylo powiedziane ze pregabalina byla brana przynajmniej mieli podkładke pod to ..
Innej opcji nie było, bo ja wcześniej miałam EKG robione nie raz, holtera też (mam tachykardie od x lat ale zatokową i z tego powodu byłam wcześniej też diagnozowana kardiologicznie, żeby sprawdzić czy poza tachykardią się nic nie dzieje) i takich zaburzeń nie było. No to na prawdę, dziwny zbieg okoliczności, że nagle pojawia mi się częstoskurcz, QTc wynosi grubo ponad 500ms, tętno zarejestrowane na Holterze z nocy to 170u./min, a po odstawieniu pregabaliny magicznie znika %-D i nie, akurat żaden lekarz nie musiał sprawdzać ulotki, bo psychiatra od razu przez telefon kazał odstawić lek. Ja wiem, że dla Was szokiem jest to, że lekarz coś wie, a przynajmniej niektórzy tak się zachowują jakby wszystkich lekarzy uważali za głąbów xD a tak się składa, że pracowałam kilka lat na oddziale Intensywnej Opieki Kardiologicznej i doskonale znałam lekarzy, którzy wtedy sprawdzali co się dzieje, bo pracowałam z nimi na co dzień.

I tak, są leki które mogą wpływać na serce, bo u mnie np. po podaniu Encortonu pojawiły się komorowe zaburzenia rytmu (stwierdzone w szpitalu na oddziale kardiologii - wystarczyła jedna dawka). Wierzyć nie musisz, mi to rybka. Przynajmniej wiem, że mam lekarza, który nie wpakuje mnie na minę z lekami, bo ogarnia potencjalne ryzyko bez sprawdzania ulotek.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
TikTok: Dlaczego alkohol jest akceptowalny, a marihuana zakazana?

TikTok to jedna z najpopularniejszych platform społecznościowych na świecie, która przyciąga miliony użytkowników każdego dnia. Jednak jej polityka dotycząca treści związanych z marihuaną i alkoholem wywołuje liczne kontrowersje. Platforma całkowicie zakazuje promowania konopi, jednocześnie pozwalając na reklamowanie alkoholu pod określonymi warunkami. To podwójne standardy, które nie tylko irytują branżę konopną, ale także wpływają na postrzeganie tych substancji przez społeczeństwo.

U naszych sąsiadów receptę na medyczną marihuanę wystawi już każdy lekarz rodzinny

Lekarze rodzinni będą mogli przepisywać medyczną marihuanę na przewlekłe bóle od kwietnia. Rzecz dotyczy liberalizacji przepisów w Czechach. Pacjenci będą mogli otrzymać zapas leku na okres do trzech miesięcy w ramach jednej recepty.

Według rządu USA Walgreens wydawał opioidy bez uzasadnienia medycznego

Departament Sprawiedliwości USA wytoczył proces przeciwko sieci aptek Walgreens, oskarżając ją o realizację milionów recept na kontrolowane substancje, w tym opioidy, bez odpowiedniego uzasadnienia medycznego. Zarzuty obejmują wydawanie recept z „czerwonymi flagami”, które wskazywały na ich potencjalną nielegalność.