Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 53 / 14 / 0
Od dziś będzie działał codzienny system monitorowania wystawiania i realizacji recept na opioidy - dziś mówiła minister zdrowia Leszczyna. Chodzi ogólnie o inbe z fentanylem co kilka osób przedawało.

Jak przyznaje dwa miesiące temu poleciła zespołowi MZ opracowanie zasad i definicji. Zaznaczyła że luki będą usunięte jak najszybciej. Poleciła dyrektorowi centrum e-zdrowia wdrożenie stałego monitoringu wystawiania oraz realizowania recept na opioidy. Monitoring będzie prowadzony na poziomie lekarzy i podmiotów medycznych, dane pacjenta nie będą nigdzie przekazywane jako dane wrażliwe (dane medyczne).
  • 1866 / 188 / 0
Pytanie z pewnością padało wiele razy lecz nie mogę znaleźć na nie konkretnej odpowiedzi - pardon me

Czy lekarz z przychodni NFZ przy wystawianiu recepty zobaczy receptę wystawioną niedawno przez lekarza prywatnego? W moim przypadku nie chodzi o żadne Rpw, ale no zwykłe leki na receptę - Tramal, Baclofen
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 511 / 96 / 0
Jeśli jest to twój lekarz POZ u którego masz złożoną deklaracje to może(co nie znaczy że musi) zobaczyć wszystkie recepty
:tabletki:
  • 317 / 11 / 0
Panowie siema!Pardon! I Panie również.

Czy was nie dotknął problem RPW opioidowego, po 17 czerwca, czy tylko mnie to martwi? Bo jakieś szczątkowe info na [H] a nie ma konkretnego miejsca do dyskusji, może szanowny Pan moderator mógł by zrobić osobny wątek, gdzie można było by wymienić doświadczenia np. Czy piszą dalej, czy może komuś nie piszą, jak tak to jak argumentują ITD. Dziękuje
  • 133 / 35 / 0
@bokor jest jak najbardziej dyskusja w wątku z e-receptami…
lol [*]
  • 16 / 2 / 0
wiadomo ze bd jakies pokazowe procesy lekarzy: https://www.supertydzien.pl/artykul/320 ... -lekarskim. przy opio glownym problemem jest to ze nie wiesz co walisz nawet juz nie ten fentanyl tylko nitazeny powoli sie pojawiaja. W stanach w tych ich wioskach z koszykow z wallmartu srednio 1 junkie ma przy sb prosty zeztaw zawierajacy nalokson. U nas nalokson jest dopuszczony tylko do uzytku szpitalnego (bo mini-withdrawal po strzale tym to zajebista faza a cpuny wiado cpia wszystko : :zły: Ale statystycznie to feta i mefedron i moze koks niszcza nasza zdrowa tkanke spoleczna. osoba umarla z powodu braku wiedzy jak z takiego fento plastra sie korzysta i ogolnopolska afera tysiace komisji ograniczanie ograniczanie witch haunt na lekarzach ktorzy teraz wgl bd sie bali wypisac opio. Tak samo z MJ akurat ma dluga dokumentacje medyczna z ktorej wynika ze niektore odmiany mj moga byc dla mnie korzystne ale jak nie bd mogla spotkac sie z lekarzem przez video to troche lipa bo u mnie na wiosce nie ma nikogo takiego.

Natomiast zabijanie dziecka pod wplywem 3 promili to norma w naszym pieknym pansctwie i nie naklania rządzących do zrobienia czekokolwiek ot dzien jak codzien. w polsce sie pilo i bedzie sie pilo .... czyli u nas etanol otrzymuje wyjatkowy status sposrod SPA

Kazdy kto pracuje i odprowaca podadki powinien spedzac swoi wolny czas jak lubi. czytajac. biegajac czy palac sb MJ lub korzystac z bezpiecznych aptecznych narkoytykow. kto niby jest ofiare jesli sb zajaram albo wezme xanax podczas skrajnie ciezkiej psychologicznie sytuacji. ale to wizja za 80 lat teraz mila pani emerytka z 5 krzaczkami dostanie 4 lat na resocjalisacje czyli nauke od innych przestepcow ich fachu oraz na patrzenie w maly tv jesli bd miala szczeszcie i powolne dochodzenie do szalenstwa, jesli wyjdzie to na pewno bd lepsza kobieta

niektore wyjatkowo niebezpieczne substancje moglyby byc zbanowane i tyle. Nalezy rownierz postawic na madra profilaktyke ktora nie opiera sie jedynie na tym ze Jasiek wziál X na imprezie pierwszy raz i wykorkowal `nagle czarna plansza i not even once.
Tylko podsawy nauki o uzaleznieniu o anatomii mozgu dzialaniu na ktory uklad korzysci/niekorzysci uzywania danej substancji (tylko nie tak jak na rehabie ze trzeba pisac zludna przyjemnosc,. falszywe zwiekszenie mozliwosci intelektualnych tylko odp zgodne z prawda) teraz wychodza nawet takie testy genetyczne ktore identyfikuja osoby ktore latwiej uzaleznia sie od danej substancji one tez moglyby stac sie czescia profilaktyki

ja po naukowym researchu i przeczytaniu 2 ksiazek na temat tego jak dziala alkohol zmniejszylam moj problem z nim o 85% a;e to juz wchodze w innny temat.

generalnie kiedy juz wpierdolimy sie jak dzik w orzeszki to rownierz powinny byc dostepne formy pomocy inne niz zaloga karetki wychodzadza i o wow narkoman mialem chujowy dyzur to sie powyzywam na podczowieku (jestem medykiem wiec wiem jak to wyglada) kiedy juz komus sie wbije resztki godnosci w ziemie czeka go detoks. Czytalam ostatnio artykul mlodej psychiatrzycy ze jest zdenerwowana ze nie moze leczyc samych klasycznych chorob psychicznych bo tu przychodzi takie scierwo na detoks i trzeba udawac ze sie nim zajmuje. Uzaleznienie to tez choroba psychiczna a po za tym prawie zawsze mamy do czynienie z tzw dwuchorobowoscia czyli np pacjent uzalezniony np ma depreche ktra probowal ogarniac woda zeby nie powiesic sie na drzewie i moc dalej utrzymywac swoja rodzine ktora bardzo kocha.
  • 1643 / 286 / 0
Tak. To jest zabawne, że alkohol etylowy to jak najbardziej środek psychotropowy i to silny, a tymczasem żeby uzyskać receptę na klonazepam 2 mg to trzeba mieć sporo kasy, przeprowadzić obszerny wywiad z psychiatrą, dostęp do dokumentacji IKP i odpowiedzieć na wiele pytań. Przy kupnie alko można co najwyżej usłyszeć "a dowodzik mamy?" %-D
Czemu ma to do cholery służyć? To tylko uderza w osoby które naprawdę stosują preparat zgodnie z dawkowaniem. Nie chcą podnieść wynagrodzeń Służbie Zdrowia, ani przeznaczyć środków na to, aby skrócić te cholerne kolejki, lekarze więc kombinują jak mogą, a nie raz taka teleporada ratuje dupę jak coś się dzieje, potrzebujesz np. antybiotyku, a wizyta najbliższa za tydzień.
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 70 / / 0
Lekarz rodzinny prywatny mi wystawił recepte na papierze na afobam. Mogę się nią teraz podetrzeć?
Barba crescit, caput nescit
  • 178 / 13 / 0
Papierowe działają. Są po prostu rzadkością, bo z reguły powinno się je stosować tylko w sytuacjach awaryjnych np. awaria systemu, brak prądu.
Chyba że coś się zmieniło.
  • 70 / / 0
Byłem w 20 aptekach
Barba crescit, caput nescit
ODPOWIEDZ
Newsy
10 skutecznych sposobów na odstawienie marihuany – przewodnik krok po kroku

Marihuana, choć przez wielu postrzegana jako substancja rekreacyjna, może znacząco wpłynąć na codzienne funkcjonowanie. Regularne używanie zioła bywa sposobem na relaks lub ucieczkę od problemów, ale w dłuższej perspektywie może prowadzić do uzależnienia psychicznego, zmniejszonej produktywności, a nawet izolacji społecznej. Z czasem, nawyk palenia staje się coraz bardziej obciążający dla zdrowia fizycznego i psychicznego, wpływając na koncentrację, motywację oraz ogólną jakość życia.

14-osobowa rodzina zatruła się marihuaną. Lekarz, który to odkrył, zdradza kulisy

- Objawy, które zgłaszali pacjenci, nie pasowały przede wszystkim czasowo do objawów zatrucia grzybami. To skłoniło mnie do rozszerzenia diagnostyki o narkotyki i dopalacze. Pomyślałem, że może ktoś zrobił rodzinie głupi kawał i dodał im czegoś do spożywanych pokarmów – relacjonuje w rozmowie z Onetem lekarz z SOR-u w Ostrowi Mazowieckiej, który odkrył, że 14-osobowa rodzina spod Zambrowa zatruła się marihuaną w Wigilię.

Cios w kibolski narkobiznes. Boss Psycho Fans oskarżony

Psycho Fans, gang kibolskiej bojówki Ruchu Chorzów, obracał setkami kilogramów narkotyków o wartości milionów złotych. Wkrótce jeden z bossów tej bandy Łukasz L. ps. Lucky stanie przed katowickim sądem oskarżony o handel 10 kilogramami marihuany. To pokłosie wyjaśnień pewnego skruszonego, na bazie których oskarżono już między innymi bossów „Pruszkowa” oraz szczecińskiego półświatka.