sam byłem w podobnej sytuacji, sam zamawiałem z neta, nie ważne co, nie ważne, kiedy, ale wjechali mi na chatę, zrobili przeszukanie, zawijka na przesłuchanie, ja że o niczym nie wiem, nie wiem o co chodzi, nic nie zamawiałem i cyk po 3 tygodniach umorzenie sprawy, bo ni chuj nie sprawdzą czy faktycznie coś się zamawiało.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
13 grudnia 2024Anatompuk pisze: Witam, jakiś czas temu zamówiłem z USA tabletki z dekstrometorfanem w ilości 18 g, tzw. RoboTablety, pewnie niektórzy wiedzą o co chodzi. Paczka niestety została przejęta przez celników, a dzisiaj przyszło mi wezwanie do stawienia się w charakterze świadka o przestępstwo z art. 55 ust. 1 i 2 ustawy z 29 lipca 2005 roku o przeciwdziałaniu narkomanii. Ktoś wie może czy coś mi za to grozi, skoro dekstrometorfan nie znajduje się w wykazie substancji kontrolowanych i jest lekiem dostępnym bez recepty (jedynie w Polsce legalnie można kupić max. 1 opakowanie naraz w jednej aptece) i jak w razie czego się bronić (zamierzam powiedzieć, że zamówiłem go w celu posiadania zapasów lepszego i tańszego niż w Polsce leku na kaszel, jako że często doskwiera mi kaszel). Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady.
"Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe."
Jeżeli przesłuchanie w charakterze podejrzanego to składamy wyjaśnienia i tu już można legalnie mijać się z prawdą i najlepiej skorzystać z opcji odmowy składania wyjaśnień.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk
WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.
KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych
Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.
Operacja „Kryształ”
Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.