Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 395 / 154 / 0
@ymka bez wypróbowania innych, bezpieczniejszych leków z litem bym nie zaczynała. On niestety bywa toksyczny, u mnie wywołał zapalenie tarczycy po 3 miesiącach stosowania, które wlecze się za mną już 2 rok, a brałam dawkę mniejszą od uznawanej za minimalną, albo równą minimalnej.
Aktualnie na zab. depresyjne nawracające, ale te diagnozy się zmieniały. U mnie lit był włączony jako tzw. lek ratujący życie, bo byłam w bardzo złym stanie. Ja go lubię, bo on mnie szybko wyciąga z dołków, ale teraz już mój magik nawet powiedział veto, bo rozwalimy jeszcze bardziej tarczycę.
  • 135 / 9 / 0
@ladyinnaightmares
Ja próbowałem już różnych bezpieczniejszych leków, więc teraz już chwytam się brzytwy. Przykro mi, że Tobie zafundował problemy z tarczycą, ale jednak się go bierze i go dają na beznadziejne przypadki, więc może podziałać, skoro jesteś tego przykładem. Zresztą nie wiem czy kobiety nie są bardziej narażone na problemy z tarczycą...
Ja też jestem w bardzo złym stanie i szukam leku ratującego życie...
  • 395 / 154 / 0
@ymka to już musisz rozmawiać z lekarzem. Lit jest tani, w depresji nawet jest za darmo, ale po czasie dłuższym lub krótszym on przestaje być tolerowany przez wiele osób (wymiotowania litem nie polecam, a tak to się kończy stosunkowo często - wrażenia smakowe niezapomniane %-D a zdarzyło mi się to tylko raz ). Wiem, że niektórzy lekarze nawet nie zgadzają się na włączenie go ambulatoryjnie, wymagają pobytu w szpitalu, bo w teorii przed włączeniem go trzeba zrobić badania (EKG, parametry nerkowe i coś tam jeszcze).
  • 135 / 9 / 0
@ladyinnaightmares
Ale Ty dostałaś normalnie tabletki i brałaś w domu?
  • 395 / 154 / 0
@ymka tak, ja dostałam lek do domu, bo mam lekarza który lubi lit, ma z nim doświadczenie i byłam świeżo po hospitalizacji w trakcie której zrobili mi wszystkie badania. Tylko, że ja mam lekarza z którym mam kontakt poza wizytami i byłyśmy cały czas w kontakcie.
  • 135 / 9 / 0
@ladyinnaightmares
Na jakiej dawce obecnie jesteś sertraliny?
  • 395 / 154 / 0
@ymka 200mg ale ja biorę jeszcze agomelatynę do sertraliny.
  • 135 / 9 / 0
I jak się czujesz na takim miksie?
  • 395 / 154 / 0
@ymka u mnie agomelatyna była dołączona do sertraliny żeby zlikwidować ciągłe uczucie zmęczenia. Swoją rolę spełniło, ale..... posypało się wszystko inne, dlatego dochodzi booster esketaminy, żeby spróbować to naprawić. Dzisiaj właśnie jestem po pierwszej dawce i witamy w moim świecie: niby typowa, ale nie do końca reakcja na podanie esketaminy %-D mój magik jest w kropce. Pod koniec tygodnia będziemy decydować co dalej.
  • 135 / 9 / 0
Ale to co sertralina przestała działać i wróciła deprecha?
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.