...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Cześć, straciłem hasło do mojego starego konta ale założyłem nowe bo potrzebuję porady kogoś obeznanego w opioidach.

Sytuacja wygląda tak że mam zerowe doświadczenie w opioidach.

Po zmarłej babci wpadło mi parę reltebonów 80mg i sevredolu 20mg.

NIe używałem żadnych opio wcześniej.

Długo to czekało ale w chwili słabości doczekało się. Sytuacja wygląda następująco:

(Przypominam nie używałem opio wcześniej poza dodatkami minimalnym (37,5mg, raz 75mg) tramadol do baklo i pregi).

22.11 1mg alpry, 300mg tramca - pierwsza próba opio w życiu. Rozczarowany brakiem efektów wpadam na "genialny" pomysł wciągnięcia 60!mg oksy.
Skończyło się konkretną reakcją histaminową i takim poczuciem - gdyby było to zarzucone gdy byłbym zaznajomiony z opio było by grubo. Jakby nie było w stanie się przebić
Było to wieczorem

23-26.11 ok 80mg na każdy dzień. W dawkach podzielonych na ok 4, snifowane. Po południu.

27.11 120mg oksy. 3x40mg oral, co 2-3 godziny. Po południu.
Tu już euforia lekka się pojawia i zaczynam się zastanawiać w co się pakuję.

28.11 80mg oksy 2x40mg w odstępie ok 5-6h. Po południu/wieczorem.

29.11 - wpadnie dziś 1 lub 2x40mg po kocie.

Zastanawiam się co dalej robić. Nie mogę sobie pozwolić na skręt, muszę być sprawny psychicznie i fizycznie.

Gdzieś wyczytałem że już po tygodniu na oksy może być skręt.

Mam pytania/hipotezy:

1.Nic więcej nie zarzucam z opio, nic się nie dzieje. Nie ma skręta, jest ok.

2. Redukuję dawki według jakiegoś planu(jak) by uniknąć zespołu odstawiennegom.

3. Zaczyna się pojawiać skęt i wrzucam niewielką dawkę by go zaleczyć. Nie wiem czy to tak działa, wolałbym nie sprawdzać ;-)

Gdzieś podobno jest opisany mechanizm skręta - ma ktoś link?

Chciałbym wiedzieć co mnie czeka i jak zapobiec. mam baclo oraz pregę na którą mam już tolerkę. Na dzie; około 2x150, wyskokowo z reguły z 900 musi pójść.
Mam też 5x80mg oksy i trochę morfy 20mg

Jestem psychicznie w stanie w tym momencie nie brać tych tabletek lub, stosować się do redukcji.

Będę wdzięczny za odpowiedzi :-)

przeniesiono - nv13
  • 105 / 23 / 0
@Hyperled2
Mechanizm skręta - żresz opio / organizm przestaje produkowac endogenne opio (endorfiny i całe te) bo podajesz je z zewnątrz - dazy do homeostazy / przestajesz podawac opio z zewnątrz / organizm nadal nie produkuje opio lub produkuje ich za malo w stosunku do tych podawanych z zewnątrz - zaburzona homeostaza / odpalaja sie objawy odstawiennie az do czasu gdy sytuacja sie unormuje (ok. tydzien objawow fizycznych, do max dwoch w przypadku syntetykow jak metadon, a psychika roznie bo i tak jest w dupie).
Nie mam linka, ale to tak w skrócie.

Będąc na skręcie i „zaleczajac” sie malymi dawkami bedziesz funkcjonowal ale nadal dostarczasz opio z zewnatrz - wiec jak sie skonczy skreta nie unikniesz (choc moze byc mniejszy).

Jako naczelny chorąży Witaminy P (Pregabaliny, duh) powiadam - jeśli masz jej zapas lub masz ją jak zdobyć to nie musisz obawiać się tygodniowego ciągu na oxy/majce moim zdaniem. 450-600mg dziennie w dawkach podzielonych i 90% objawów idzie pa pa. Szczególnie że piszesz że masz doświadczenie up to 900mg… weź tyle żebyś się dobrze czuł.
Potem odstawiasz stopniowo (lub nie - zalezy jak na Ciebie dziala) prege i tyle.
Zakon poleca.

Ja po ciagach na 4-5x80mg oxy dziennie jadlam przez 4-5 dni do grama (nie polecam!!! Know your body, itd.) pregi i nie czułam skręta nic. Potem tylko psychika kwiczy, ale to standard - poczytaj pierwszy post dexa %-D

Witaj wśród zdrowiejących, trzymam za Ciebie kciuki
lol [*]
  • 50 / 4 / 0
Robie od czasu do czasu ciagi na oksy/morfinie czy Tramalu trwajace 1.5 do 2 tygodni i skret jest praktycznie znikomy. Najgorszy syf wychodzi po Tramalu, po obu pozostalych oprocz problemow ze snem na ktore i tak cierpie, ale wtedy to jest gorzej, dreszczy i kichania, dziwnego uczucia w nogach, ktore ciagle wyciagam i czesto konczy sie skurczem, nie moznoscia usiedzenia na dupie xd to niczego wiecej nei doswiadczam. Juz gorzej sie czuje jak schodze z kody, ale ona no to wiadomo, apteka czokodin hop siup. Pewnie tutaj sprawa wyglada tak samo jak z cala reszta, co organizm to inaczej. Tak jak up. Pregabaline dosc latwo wyrwac, a ona moze pomoc, wystarczy. Czytalem, ze ludzie wspomagaja sie tez zwyklym apapem.
  • 2031 / 595 / 0
@TakiSobieJa znikomy po 2 tyg? O jakim dawkowaniu dziennym i ROA mówimy? Po ilu ponawiany kolejny ciąg?
Wybacz, że tyle pytań, ale dziwi mnie i ciekawi to spostrzeżenie. Gdyby tak było... <rozmarzona>
Zdawać by się mogło, że najbardziej "w dupę" dostaje nasz organizm gdy mamy właśnie ciągi w stylu jest-nie ma, tu po bandzie, a potem all year's low jeśli chodzi o sero i dopę, ledwie się wygrzebiesz i znowu wchodzisz do candy-raju. Zaburzona może gdzieś jest też patologicznie wypaczona (masło maślane, ale cśś) potrzeba bezpieczeństwa ("a co jak źródło wyschnie") oraz cała homeostaza organizmu. Z mojego punktu widzenia już dwa NAPRAWDĘ porządne dni albo takie 3 średnie wystarczą, by dorobić się pierwszych objawów skrętopodobnych, choć wiem że metabolizm tych substancji ludzie mogą mieć drastycznie różny.
Moja miłość nienawidzi mnie
Podobno gniew zabierał siły jej
Znowu truciznę wlewam w żyły jej
A zapewniałem, że mam inny cel
  • 5 / / 0
Dziękuję za odpowiedzi. Widzę rozbieżne spostrzeżenie i trochę nie wiem co myśleć. Nie wiem na ile pomoże prega, skoro mam na nią tolerkę taką, że dwa razy dziennie 150mg działa właściwie przeciwlękowo tylko. Od jakichś 2 miesięcy jestem jeszcze na wenli 75mg i miansie 20mg.

Jakie są pierwsze objawy skręta? Bo ciśnienia "rekreacyjnego" na te oksy dziś nie mam żadnego. Pewnie jeszcze nie poczułem jeszcze tej aż takiej magii tego całego opioświata, choć nie powiem te kolejne razy były spoko, szczególnie te ostatnie gdzie wchodziło nie pierwsze 20mg, a pierwsze 40mg. Euforia jednak w porównaniu do chociażby kota, subtelna.

Jak to jest zaleczaniem ewentualnych objawów dawkami powiedzmy 20mg oksy?

Czy schodzić jednak z dawek czy sobie jednak odpuścić?

Dziś po tym kocie z 2 pak(za rzucony ok 20 wczoraj) , skończyło się na alprze i prędzej. Poszedłem spać po 4, pospałem do 11.

Ze strachu wziąłem około 20mg, jednak zjebałem bo pogryzłem 1/4 tabletki.

Coś tam zacząłem czuć, jednak zwymiotowałem po duszonkach z godzinę po wzięciu (to bardziej zasługa kota chyba)

Wziąłem 20mg niepogryzione. Jakieś 3 godziny później chyba minimalnie coś czuję.

To chyba jednak zbyt duże dawki na odstawianie, jeśli to co robię ma w ogóle sens.
  • 3024 / 517 / 0
Tydzień przelezysz troche Cię przesra poskreca z bolu i przejdzie po paru dniach, jeszcze się aż tak nie wkręciłes żeby się przygotowywać nie wiadomo jak, bardziej bym się martwił że będziesz chciał wrócić i w końcu się zagrzebiesz tak że będzie problem.
Prega jest dobra na objawy ale zwiększysz dawkę pobierzesz z braku laku parę miesięcy i potem jej odstawienie będzie równie nieprzyjemne.

Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma bo to się da przechorowac w max tydzień, kompletnie inna sytuacja niż gdybyś brał latami. W sensie dawki to jedno drugie to czas grzania. To drugie robi ogromne znaczenie.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 3209 / 610 / 0
Ja po odstawieniu bardzo długiego ciągu tramadolu miałem jakiś syndrom czegoś w rodzaju znieczulenia ogólnego, występowało mniejsze czucie niektórych rejonów ciała, zwłaszcza kończyn, po prostu mniejsze czucie dotyku, przez pewien czas jakby musiałem myśleć o konkretnym rejonie i miejscu w którym miałem mniejsze neuro wyczulenie. Nie było to uciążliwe, ale po takim neuro przywróceniu precyzji czucia okazało się że robiło się lepiej, wcześniej nie będąc świadomy że było gorzej.
JEŚLI 1000 RAZY COŚ CI NIE WYSZŁO,
NAUCZYŁEŚ SIĘ 1000 SPOSOBÓW JAK TEGO NIE ROBIĆ
  • 5 / 1 / 0
Witam
Ja i mój partner jesteśmy uzależnieni od morfiny iv z tabletek mst Continus.
6 lat temu zaczął mi psychiatra pisać recepty, potem brałam od jakiegoś lekarza przez SMS się kontaktowałam wysyłałam mu kasę a on mi receptę a ostatnio 2 lata z receptomatu dopóki nie zakazali 7 listopada. Poszłam do nowej lekarki bo jestem po przeprowadzce od 2 lat w nowym mieście i nie byłam tu ani raz w przychodni. No i dostałam receptę na 2 opakowania mst Continus ale nasze dawki wynoszą na osobę 3 strzały dziennie po 300mg. Czasem jest na wieczór 400 lub nawet dochodzi do 1200mg iv. Według obliczeń starczy nam tabletek do niedzieli a potem nie mamy już skąd załatwić bo te dwa opakowania miały być na 40 dni bo na moich receptach które pokazałam lekarce była dawka 3x1 tylko że braliśmy w receptomacje na znajomych i paczka 200mg starczała na tydzień lub 6 dni na nas dwoje. Jestem przerażona bo przeczytałam kilkanaście stron ale nikt nie schodził z takiej dawki morfiny tylko czytam o Tramalu głównie. Ogarniam powoli lekarstwa na czas skręta. Mam na razie:
3x 500ml płyn Ringera
3x 250 ml NaCl
2x 1000ml Plasmalyte
Lignocainum WZF 2%, 5 fiołek po 20ml
3 ampułki Cytoflawin
3 ampułki Solcoseryl
3 ampułki witamina C
3 ampułki Magnez
2 ampułki witamina B12
Kilka opakowań klonów 2mg
3 paczki pregabaliny 150mg
40 tab Iporelu
1 tabletka zolpidemu xD
4 tabletki Loperamid xD
Do tego dojdzie jeszcze baklofen 25mg
I tylko ja będę miała wenflon, mój partner jak się zdecyduje to dokupie Plasmalyte żeby zrobił sobie kroplówkę z lignocainum. Ale mamy też bardzo dużo bunorfinu w domu i transtec i partner planuje wejść na bupre tylko że ja bupry nie toleruję totalnie nienawidzę tego działania dlatego mam te kroplówki i leki bo nie planuję wejść na substytucję tylko całkowicie przetrzymać skręta, Więc te leki i witaminy do infuzji co wymieniłam mam zamiar użyć przez pierwsze najgorsze 3 dni.
Proszę o komentarz kogoś kompetentnego czy przeżyje z takimi lekami zejście z tak wysokiej dawki i skręta czy utopię się we własnym pocie? Tak strasznie się boje ale z drugiej strony mam dość uzależnienia i mam depresję i koszmary w nocy przez nałóg. Tak bardzo chcę mieć to wszystko za sobą i iść na basen czy siłownie, mieć energię do znalezienia znajomych i żyć po prostu jak człowiek 😭
Mam ważne pytanie bo jak wybrałam tu w mieście nową lekarkę to spytałam na początku wizyty czy w komputerze ma dostęp do moich wcześniejszych leków i powiedziała że nie, chcę wiedzieć czy ona zyska dostęp dopiero po jakimś czasie czy skoro to nowa lekarka to będzie widziała wszystko tylko od chwili wybrania jej? Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2024 przez Welonkaoranda, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 32 / 4 / 0
Z tą pregabaliną to fakt, dzięki niej nie poznałem smaku pełnego skręta. Dwa dni przeleżałem, trochę bólu w mięśniach i dwa tygodnie wytrzymałem bez kody. Dawki pregi niewiele większe od terapeutycznych, zamykające się w max. 600mg na dobę. A leciałem na kodzie kilka miesięcy, w międzyczasie windując tolerancję Majką, buprą, Tramalem, wszystko oral.
  • 45 / 5 / 0
A nie pomyślałaś o leczeniu w ośrodku. Nie wiem jakie masz plany na najbliższą przyszłość wiadomo, że trzeba najpierw odtruć organizm, ale co potem?
Chyba zdajesz sobie sprawę, że narkomania to nie grypa i samymi tabletkami się jej nie wyleczy.
Jeśli zadeklarujesz, że konkretny lekarz będzie Twoim rodzinnym to będzie miał wgląd na twoje ikp, dlaczego o to pytasz?
Ja osobiście daję małe szanse, że uda Ci się samodzielnie z tego wyleźć tym bardziej jak żyjesz w związku z osobą też uzależnioną, ale życzę powodzenia.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Petru chce kompromisu ws. depenalizacji marihuany. Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom ostrzega

Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany spotyka się w czwartek z przedstawicielami stowarzyszenia Wolne Konopie. Wiceszef zespołu, Ryszard Petru powiedział, że chce wypracować akceptowalne społecznie rozwiązanie. Z kolei Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom ostrzega, że THC "niesie wiele zagrożeń dla zdrowia".

Na niemieckich plażach morze wyrzuca na brzeg kokainę wartą miliony

Od kilku dni na plażach wzdłuż wybrzeża Morza Północnego w Niemczech i Holandii znajdowane są pakunki zawierające kokainę. Łącznie odkryto już ponad 200 kg narkotyku. W stan gotowości postawiono służby w Danii.

Zwrot o 180 stopni. Polityk koalicji złożył niespodziewaną deklarację ws. marihuany

Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany spotkał się z przedstawicielami stowarzyszenia Wolne Konopie. Wiceszef zespołu Ryszard Petru (Polska 2050-TD) powiedział, że jego celem jest wypracowanie akceptowalnych społecznie rozwiązań w tym zakresie. Nowe przepisy oznaczałyby zwrot o 180 stopni w polskim prawie.