Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 57 / 26 / 0
@ladyinnaightmares ja tak miałem po bupropionie w początkowym okresie stosowania i nie jest to bynajmniej jakaś nietypowa reakcja. Gwałtowny wzrost poziomu noradrenaliny w szczelinie synaptycznej prowadzi do aktywacji presynaptycznych receptorów α2, co skutkuje zahamowaniem dalszego wydzielania noradrenaliny. Organizm w ten sposób próbuje wyregulować nienaturalnie wysoki poziom neuroprzekaźnika. Jednak długotrwała aktywacja tych receptorów prowadzi do ich downregulacji, wynikiem czego poziom noradrenaliny znowu rośnie. Więc gdybyś dłużej pobrała reboksetynę to najprawdopodobniej zaczęłaby działać tak jak powinna. :)
  • 175 / 79 / 0
@halowpierdol, nie było takiej opcji, bo oprócz spania po X godzin na dobę, powodowała inne, dyskwalifikujące ją skutki uboczne. Nawet mój lekarz rodzinny jak mnie zobaczył po tygodniu na reboksetynie to stwierdził, że wyglądam jakbym nie spała tydzień, a poszłam do niego po 18h drzemce xD nawet nie zdążyłam mu powiedzieć z jakiego powodu przyszłam a stwierdził, że wystawia mi zwolnienie lekarskie na 2 tygodnie, żebym doszła do siebie, a rebo mam odstawić bo ewidentnie mi nie służy (psychiatra wtedy była na urlopie, nie było możliwości kontaktu, ale jak jej później opowiedziałam co się działo to sama stwierdziła, że no nie, to był strzał kulą w płot z tym lekiem).
Ja na leki działające na NA źle reaguje, na wenlafaksynie też się czułam źle, a ją brałam prawie 2 miesiące, duloksetyne jako tako tolerowałam ale bez szału. U mnie nie w noradrenalinie problem.
Chociaż sam bupropion tolerowałam bardzo dobrze od początku praktycznie, a brałam 300mg, ale u mnie leki o działaniu aktywizującym są niewskazane z innych względów się później okazało.
  • 1045 / 183 / 0
Jest oczywiście jeszcze Modafinil, na mnie średnio działał ale koledzy bardzo chwalili, brali często na nocki.
  • 62 / 5 / 0
Witam od około roku leczę się i męczę z ciągłym napięciem głowy aż pobolewa głowa po lewej stronie głównie przy skroni ale nieraz uciski całej głowy są - jest to takie napięcie psychiczne ale nie są to typowe lęki nerwicowe - bo ich nie mam nie obawiam się o swoje zdrowie nie skacze mi ciśnienie i nie wali mi serce , chodzę do pracy na treningi do sklepu do ludzi itp , chodzę ale na siłę bo te napięcie strasznie mnie męczy , biorę od roku . Escitalopram 10 mg i pregalabina dawki 300-400 mg dziennie , wyciągnęło mnie to trochę z leków i napięcia ,w lato było ok ale teraz na jesień wróciło lekarz kazał podnieś Escitalopram 20 mg i dodał Spamilan - i kazał czekać minęło 3 tygodnie i słabo się poprawia ale nie powiem trochę się poprawiło i nieraz są przebłyski i brak tego napięcia w głowie ale raz dzień tak raz tak - masakra . A ja niewiem czy to wina może esci może jest za słabe może powinienem zmienić lek np na paroksetynę słyszałem że jej kilerem i strasznie uspokajają . Co o tym myślcie ? I dlswiadczaliscie kiedyś takiego czegoś ?
dodam jeszcze że 27 mam rezonans głowy bo chce też wykluczyć wszystko bo może problem jest jakiś neurologiczny.
Z góry dziękuję za odpowiedź
  • 6 / / 0
takie doradzanie nie jest najlepsze, bo na każdego troszeczkę inaczej może zadziałać dany lek…próbuj pod kontrolą lekarza i obserwując samego siebie…paroksatyna np na mnie zadzwialala dziwnie nienaturalnie pobudzająco…a wiele osób sobie chwali na działanie uspokajające…więc to kwestia mocno indywidualna
  • 78 / 4 / 0
Co doradzicie w silnych lękach i nerwicy zaburzeniach psychosomatycznych , ciągłym lęku uogolnionym. paroksetyna 40 mg obecnie i 1mg fluanxolu I nie daje rady
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Terapia psylocybiną jako wsparcie w leczeniu jadłowstrętu psychicznego – pierwsze wyniki przełomowe

W przełomowym badaniu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) przedstawili analizę i szczegóły badania opublikowanego w Nature Medicine, które ukazało wpływ terapii psylocybiną na osoby z jadłowstrętem psychicznym. W nowym artykule przeglądowym opublikowanym w czasopiśmie Psychedelics autorzy pierwotnego badania oferują „szczegółowy wgląd w wyniki, opierając się na danych jakościowych z półustrukturyzowanych wywiadów, szerokich opinii i rozmów z uczestnikami oraz ich subiektywnych interpretacjach wzorców danych.” Ten przegląd ujawnia zarówno obiecujące wyniki, jak i istotne ograniczenia, które mogą kształtować przyszłe podejścia terapeutyczne.

Malediwy: Kanadyjczyk skazany na dożywocie za handel marihuaną

Kanadyjczyk, który na Malediwach miał spędzić wakacje życia, skończył z dożywotnim wyrokiem za handel marihuaną. Wyrok wywołał poruszenie zarówno w Kanadzie, jak i na Malediwach, przypominając światu, jak drastycznie różne są przepisy antynarkotykowe w różnych częściach globu.

Stał bez spodni, zamierzał wstrzyknąć sobie heroinę

Do niecodziennej sytuacji doszło na Pradze-Południe. Strażnicy miejscy patrolujący dzielnicę dostrzegli mężczyznę, któremu brakowało dolnej części garderoby. Okazało się, że zamierzał wstrzyknąć sobie heroinę.