Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 2137 / 364 / 0
Chodzi o łatwość dostępu, a nie o istnienie aplikacji.
  • 54 / 17 / 0
Nie zapominajmy, że w Polsce jest dużo bardzo małych miejscowości hermetycznych, gdzie każdy każdego zna i taki lekarz podejrzy sobie sąsiada, który np. miał rzeżączkę czy ma HIV. Po co mu ta wiedza? A lekarz jest tez tylko człowiekiem i na imprezie po kilku głębszych też może coś palnąć
  • 172 / 72 / 0
@andi3033, siejecie zamęt i dodatkową panikę nie wiedząc jak to funkcjonuje. Nikt, nigdy, nigdzie nie umieści ogólnodostępnie informacji o chorobach w stylu HIV czy rzeżączka %-D skończcie siać zamęt bo nie wiecie jak ten system funkcjonuje.

Dodam tylko, że pacjenci z AIDS na leki nie dostają recepty, także już w ogóle strzał kulą w płot.
Sama przez miesiąc musiałam brać leki antyretrowirusowe i pomimo, że brałam 3 różne leki na żaden nie dostałam recepty. Nie ma śladu po takich lekach na P1, a jednak skądś je miałam ;) Takie leki pacjenci dostają odliczone na konkretną ilość dni z ośrodka zajmującego się pacjentami z HIV/AIDS, nikt nie chodzi po takie leki do apteki, bo po pierwsze zostawiłby całe średnie miesięczne wynagrodzenie w aptece kupując te leki - tak, jakbym miała kupić leki antyretrowirusowe w aptece na miesiąc zostawiłabym w aptece ok. 5k, tymczasem nawet nie doszłam do apteki, bo wszystko dostałam w szpitalu zakaźnym od ręki do domu. Także skończcie tworzyć fantastyczne teorie, które z rzeczywistością nie mają nic wspólnego.
  • 87 / 29 / 0
Jak dla mnie jest to sytuacja w 100% patologiczna i jak najbardziej trzeba bić na alarm.
  • 172 / 72 / 0
No wiadomo, że dla benzowraków czy opiowraków jest patologiczna, bo skończył się łatwy dostęp %-D jakby nagle wycofali benzo i inne tego typu leki z obrotu też byście krzyczeli, że jest patologiczna %-D
Niestety w tej sytuacji pretensje można miec tylko do siebie, jak się skakało po 10 lekarzach, korzystało z receptomatów to eldorado się skończyło.
  • 23 / 1 / 0
Czyli jak wrócę do starej wiedźmy co dorabia w NFZ na kontrolę to dzięki tej ustawie jeszcze dostanę opierdol za marna paczkę lorka 1mg super prawo. Dosłownie jest się o co burzyć.
  • 87 / 29 / 0
Nie mówię o benzo czy opiowrakach, mówię o praktycznie niekontrolowanym dostępie do super wrażliwych danych, które będą wykorzystywane w wielu poza medycznych, często kryminalnych celach.
  • 4764 / 793 / 0
dzisiajladyinnaightmares pisze:
W teorii tak, w praktyce to tak nie działa.
Aplikacja blokuje zbyt częste pobieranie danych. Jak zaczniesz sobie wpisywać pesele jeden za drugim, to najpierw będzie sypać ostrzeżeniami i stopniowo wydłużać czas wyszukania danych. Czy zablokuje całkowicie? Nie wiem, ale ostrzeżenia już nie raz mi wyskakiwały.
Dwa, że uwierz, że nikomu się nie chce w takie rzeczy bawić.
Wiejski lekarz ktory nie ma co robic oprocz picia kawki na pewno z nudow sprawdzi i ba całe wypizdowo pojdzie fama że ten syn tego poczciwego rolnika Teofila bierze jakies henzo i pewnie strzykuje je tentniczo.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 480 / 89 / 0
Na pewnej grupce dot recept jedna babka pisała ze niby dostala wezwanie w sprawie JP, i pisala ze sporo sie zaopatrywala u niego. Nie znam jej więc nie wiem na ile to real info ale myślałem ze warto podać jako ciekawostkę. Ciekawe czy jeszcze postawia stronę czy tym razem jest to ban ostateczny :D
:tabletki:
ODPOWIEDZ
Newsy
Terapia psylocybiną jako wsparcie w leczeniu jadłowstrętu psychicznego – pierwsze wyniki przełomowe

W przełomowym badaniu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) przedstawili analizę i szczegóły badania opublikowanego w Nature Medicine, które ukazało wpływ terapii psylocybiną na osoby z jadłowstrętem psychicznym. W nowym artykule przeglądowym opublikowanym w czasopiśmie Psychedelics autorzy pierwotnego badania oferują „szczegółowy wgląd w wyniki, opierając się na danych jakościowych z półustrukturyzowanych wywiadów, szerokich opinii i rozmów z uczestnikami oraz ich subiektywnych interpretacjach wzorców danych.” Ten przegląd ujawnia zarówno obiecujące wyniki, jak i istotne ograniczenia, które mogą kształtować przyszłe podejścia terapeutyczne.

Majordomus premiera Francji skazany na rok więzienia za handel narkotykami

26-letni główny lokaj Matignon, czyli siedziby premiera Francji, oficjalnie przebywa na zwolnieniu lekarskim. W rzeczywistości został aresztowany w czwartkowy wieczór 7 listopada w trakcie handlu kokainą.

Nowe badanie: 60% użytkowników marihuany twierdzi, że dzięki niej pije mniej alkoholu

Czy marihuana może pomóc ograniczyć spożycie alkoholu i zredukować związane z nim szkody zdrowotne? Takie pytanie rodzi się po lekturze wyników nowego badania przeprowadzonego na grupie ponad 23 tysięcy respondentów z Nowej Zelandii. Wyniki wskazują, że 60% osób używających zarówno marihuany, jak i alkoholu przyznaje, że ich spożycie alkoholu spadło po użyciu marihuany. Odkrycie to stawia nowe perspektywy przed polityką zdrowia publicznego, zwłaszcza w kontekście potencjalnej legalizacji marihuany jako narzędzia do ograniczenia szkód zdrowotnych.