Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Cześć. Mam pytanie czy biorąc leki antydepresyjne ( elicea , triticco ) można palić e-fajki? Chodzi konkretnie czy nikotyna jakoś wpływa u Was, na stan psychiczny? Pytam bo zauważyłam że po włączeniu lęków po zapaleniu łapie jakiś dziwny stan, niepokój czego wprzed farmakologią nie było …
  • 38 / 3 / 0
Tak po prostu działają SSRI, na niektórych, na początku terapii.
  • 41 / 11 / 0
nikotyna wchodzi w interakcję z niektórymi antydepresantami, obniżając ich stężenie we krwi. Z tego co rozumiem, palenie przyspiesza metabolizm niektórych leków przez zwiększenie aktywności pewnych enzymów, jak na przykład CYP1A2.

Tutaj na przykład jest wspomniany escitalopram, a tutaj trazodon.

Ale ogólnie to wszystko nie oznacza, że nie można palić. Po prostu możliwe, że będziesz potrzebował trochę większych dawek niż osoba niepaląca.
  • 62 / 6 / 0
Ja biorąc ssri po zapaleniu papierosa czuję się jakbym wypił alkohol przez kilkadziesiąt sekund…Ogólnie działa na mnie depresyjnie ten „zestaw”
  • 4 / / 0
Przyjmowanie SSRI sprawia, że ​​czuję się, jakbym zaciągnął się alkoholem po papierosie. Biorąc wszystko pod uwagę, ten „zestaw” sprawia, że ​​czuję się przygnębiony.
  • 3 / / 0
Ja też mam stany lękowe jak palę e papierosa , szczególnie w większej ilości . Bez ssri też to odczuwałem, ale po włączeniu leków odczucie jest dużo bardziej intensywne .
ODPOWIEDZ
Newsy
"Legalizacja posiadania 15 gram marihuany na własny użytek to zły pomysł. Lepiej ją opodatkować"

Podobno ważą się losy ewentualnej liberalizacji prawa antynarkotykowego. Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany przygotowuje projekt ustawy, który być może dopuszczałby legalizację posiadania 15 gram marihuany na własny użytek. Rzecz w tym, że zgodę na procedowanie takiej ustawy musiałby wydać premier Donald Tusk. Tylko o co tu kruszyć kopię? Lepszym rozwiązaniem byłaby całkowita legalizacja tej używki oraz jej opodatkowanie niczym papierosy.

Niemcy. Gwałtowny wzrost importu marihuany

Od kwietnia 2024 r. Niemcy w znaczniej mierze zalegalizowały marihuanę. Od tamtego czasu import konopi wzrósł niemal czterokrotnie.

Robił "przetwory" z marihuany. Zapach czuć było na klatce schodowej

42-latek z Bartoszyc (woj. warmińsko-mazurskie) robił przetwory z marihuany. To nalewka i masło, które trzymał w piwnicy. Natknęli się na nie policjanci, którzy odwiedzili mężczyznę w mieszkaniu.