Należące do grupy anilidopiperydyn substancje opioidowe, o krótszym i silniejszym efekcie.
Więcej informacji: Fentanyl w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 19 / 2 / 0
to jednak byl jakis trefny plaster, reszta normalnie dziala :pacman:
  • 3 / / 0
Cześć
Dostałam zamplombowane ampułki fentanylu 10 ml 0,5 mg
Jak dawkować?
Dzięki bardzo
  • 5 / 2 / 0
Nie wiem czy dobry wątek, no ale w końcu ogólny ;p U mnie w mieście, w Pzn od jakiegoś czasu widuję kręcącą się czwórkę zombie, dosłownie jak z tych filmików z USA. Dodatkowo, ostatnio filmik z nimi został udostępniony, więc poniekąd problem zaczyna być zauważany przez większą ilość osób (bo wiadomo, że fenta w pl można dostać nie od dziś). Myślicie, że jest szansa, że problem tak eskaluje jak w Ameryce? Zaczynam poważnie się zastanawiać czy nie zaopatrzyć się w narcan, skoro ''wyszli z domu''
  • 509 / 195 / 1
Wątpię,tam fent jest wszędzie,u nas nie ma karteli którym zależy,aby nawet na nieświadomce się w to wpierdolić. Raczej ludzie to robią z "wyboru". Po za tym skąd pewność iż te zombie walą fenta,a nie coś innego?
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 5 / 2 / 0
Pewności żadnej, ot czyste skojarzenie. Jaka inna substancja może wywoływać aż takie wygięcie, że człowiek nie jest w stanie się wyprostować, jego twarz jest nieobecna? Domyślam się, ze jakieś opio również
  • 1536 / 208 / 0
To, co piszą o fentanylu, że robi z ludzi zombie, to totalne bzdury. Czysty fentanyl jest w stanie wywołać takie efekty tylko na początku przyjmowania, przez pierwsze 5 - 10 razy, jeżeli jest przyjmowany regularnie. Później różnica między dawką która powoduje mocne nawalenie, a dawką powodującą nieodpartą senność jest tak minimalna, że trudno wprowadzić się w ten stan, a towarzyszą mu tzw sny świadome.
Natomiast dodanie depresantów z grupy benzodiazepin, leków nasennych z grupy tzw "Z" i zwłaszcza ksylazyny, która ma największą synergię z fentanylem powoduje takie efekty. Konsument nie zasypia, ale jest prawie totalnie odcięty od świata. Dodatkowo ksylazyna ma paskudne efekty uboczne, powoduje wrzody przy wstrzyknięciu s.c./i.m. problemy z krążeniem i sercem.
Ten lek jest używany w weterynarii, głównie u koni i to zazwyczaj jednokrotnie. Na etapie badań klinicznych wykryto silną toksyczność u ludzi, znacznie większą, niż u zwierząt. Trzeba być jednak dużym pojebem, by stosować takie świństwo, które w dodatku ma podobne niektóre efekty uboczne do krokodyla, czyli nieoczyszczonej dezomorfiny domowego chowu.
Te efekty mieszanki fentanylu z ksylazyną (człowiek zombie), stanowią niezłą pożywkę dla mediów, wypisują debilizmy o fentanylu, że to "diabelski" lub "z piekła" narkotyk. A prawda jest taka, że ksylazyna wymieszana z praktycznie każdym opioidem daje takie efekty, zresztą przyjęta solo, też nieźle zgina konsumenta.
Co ciekawe, zbliżonym lekiem, stosowanym u ludzi, jest klonidyna, używana m.in. w leczeniu zespołu abstynencyjnego od opioidów (!).
Ciekawa ta farmakologia, c'nie?😉
  • 2772 / 594 / 0
Dokładnie jak stary dziad napisał.
Mnie niesamowicie irytują obecne przekazy medialne, którymi żywią się przeciętni obywatele i powtarzają jak mantrę bzdury o szkodliwości fentanylu. To ksylazyna powoduje martwicę tkanek i gnicie, nie fentanyl. Ludzie powtarzający te idiotyzmy zdają się całkowicie ignorować obecność fentanylu w lecznictwie, zamiast tego mianując go narkotykiem zombie ze Stanów.
Obawiam się, że ta nietrafiona nagonka może przynieść negatywne rezultaty, którymi dotknięci zostaną pacjenci/użytkownicy czystego fenta.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 380 / 119 / 0
@Vetulani44
W takim razie skoro fentanyl nie taki straszny, to od czego tylu młodych straciło życie w Żurominie(TVN), a teraz jedna 19latka w Poznaniu(Polsat)? Z tymi ludźmi zombie, to rzeczywiście przesada, bo nie wiadomo po czym takie efekty, ale fentanyl jest bardzo niebezpieczny, bo łatwo przedawkować, zwłaszcza jak został domieszany przez dila do słabszego opio np. helupy.
  • 2772 / 594 / 0
@mefistofeles85 Ależ ja nie napisałem, że fent jest leciutki i milutki. Pisząc "powtarzają jak mantrę bzdury o szkodliwości fentanylu", przez "bzdury" miałem na myśli właśnie przesadę, o której sam wspomniałeś, a nie że sam w sobie jest nieszkodliwy. Towar mieszany z fentem to oczywiście okropieństwo i nie miałem na celu lekceważenia niebezpieczeństwa idącego wraz z jego szerszą obecnością. Chodzi jednak o to, że media w imię rozgłosu przypisują także efekty wynikające z innych czynników samemu fentanylowi i tworzą opowiastki o ludziach zombie. Wszystko w imię rozgłosu.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 380 / 119 / 0
Polsat wymyślił tych ludzi zombie i kręci teraz aferę po jednej ofierze śmiertelnej w PZN, jakoby teraz fent się dopiero w Pl pojawił. W Uwaga TVN od wielu miesięcy media zajmują się sprawą zgonów po fentanylu od dila w Żurominie i tam nie straszą ludźmi zombie. Ale tam jest dil, który działał bezkarnie wiele lat, przez co zmarło wiele młodych osób i nikt tym się nie interesował. Tam nie ma przypadków, że każdy sobie ogarnia fent na własną rękę z apteki. Temat Żuromina o tyle ciekawy, że tam jest jakiegoś rodzaju mafia.
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Mieli podawać własnemu synowi narkotyki. Sąd Apelacyjny w Legnicy nie miał dla nich litości

Historia niespełna trzymiesięcznego Arturka z Legnicy na Dolnym Śląsku wstrząsnęła opinią publiczną w Polsce. Dorian G. i Katarzyna K. mieli poić malca narkotykami. W trakcie procesu wzajemnie obarczali się odpowiedzialnością. W czwartek (9 października) Sąd Okręgowy w Legnicy rozpatrzył apelację oskarżonych. — Tylko oni byli odpowiedzialni za to, że w organizmie dziecka znalazły się substancje psychoaktywne i w takim stężeniu, że zagrażały życiu i zdrowiu tegoż niemowlęcia — mówił sędzia Lech Mużyło podczas ustnego uzasadnienia wyroku.

Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.