Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
amfa, koka i inne podobno działają na oba receptory więc tylko ogólnie pobudzają, bez rozkurczu a mogą wręcz podobno nasilić skurcz.
Receptory alfa-adrenergiczne działaja skurczowo na naczynia, a beta-adrenergiczne z tego co rozumiem rozkurczowo. Mi chodzi o zwiększenie przepływu w żyłach, tzw pompa żylna. Więc tylko o samo beta, bez aktywacji alfa.
Są leki przeciwastmatyczne działające tylko na beta, ale na receptę.
kokamfa pośrednio chyba poprzez uwalnianie adrenaliny tak działa
scalono - łysy
Adrenalina podobno aktywuje głównie beta receptory. Szukam czegoś łatwo dostępnego , nie co ja pobudza tylko co ja zastępuje naśladuje bo mam niewydolne nadnercza z tego co obserwuje i muszę z zewnątrz chyba dostarczyć by mieć normalne ciśnienie. Z lekarzami nie da się dojść do ładu niesłuchają co się mówi.
Adrenalina podobno aktywuje głównie beta receptory.
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony
Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.