Otwieranie jest dosyć finezyjne (zabezpieczenie przed dziećmi). Z pozoru to taki medikinet (można otworzyć, zamknąć kapsułkę), ale kuleczki są zbliżonego koloru (białe i... perłowe?).
Symkinet działa i wszystko wskazuje, że zawiera MPH, moje subiektywne odczucie, to że łeb boli po tym częściej jak również pikawa częściej "wariuje". Jestem (byłem) bardziej ostrożny z tegoż powodu niż przy medikinecie. Być może działa dłużej, ale nie zauważyłem, by zaczynał działać ewidentnie później jak np. concerta.
Zalecam większą ostrożność niż z medikinetem CR.
Ćpoć nie ćpom, bo nie ma czego.
MPH - zawsze za mało. Trudno gówno zdobyć, drogie i jeszcze... ciągnie do tego.
Szkoda, bo na tym w racjonalnych dawkach - człowiek taki bardziej zdeklarowany, czysty umysł, pewny, konkretny. Męski. No i ogólnie zasypuje to "dziurę dopaminową".
28 maja 2024epiphone pisze: Brał ktoś Atenzę - zamiennik Concerty? Ja od tygodnia biorę, nie wiem sam co myśleć. Trochę już zapomniałem działanie Concerty, bo ostatnie 3 miesiące był Medikinet. Dotychczas nie wierzyłem, że zamienniki mogą nie działać, ale ostatnio lekarz powiedział, że ludzie się skarżą, że Symkinet - zamiennik Medikinetu nie działa. Na logikę nie ma bata, żeby nie działało skoro jest konkretna ilość substancji czynnej, lek przebadany, dopuszczony itd., co nie?
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Prezes AOTMiT 25.08.2023 r. wydał rekomendację refundacji tego preparatu, ale od tego czasu Ministerstwo Zdrowia i producent milczy.
Zgodnie z informacją zawartą w zleceniu szacunkowa cena netto produktu leczniczego Elvanse do apteki,
zawierająca marżę hurtową, wynosi 1 173,69 zł za 30 kapsułek.
W okresie maj 2021 – marzec 2023 wydano 30 zgody na refundację produktu leczniczego Elvanse dla 11
pacjentów w ocenianym wskazaniu, a łączna kwota zgód na refundację wyniosła ok. 57 tys. zł
(sprowadzono 114 opak.).
Roczny koszt stosowania produktu leczniczego Elvanse u jednego pacjenta, oszacowany w oparciu o cenę
opakowań przekazany przez MZ wynosi:
− 6 489,40 – 14 289,68 zł dla prezentacji 30 mg, 30 kapsułek;
− 7 382,92 zł dla prezentacji 50 mg, 30 kapsułek;
− 7 687,66 – 10 226,51 zł dla prezentacji 70 mg, 30 kapsułek.
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176
20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.
Podziemie narkotykowe w więzieniu, skorumpowani strażnicy. Prokuratura oskarża
Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w związku ze zorganizowaniem w Zakładzie Karnym w Nowym Wiśniczu (Małopolska) narkotykowego podziemia. W odrębnym postępowaniu zarzuty ma kilkoro strażników więziennych. Śledztwo przeciwko funkcjonariuszom jest w toku.
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów
Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.