Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 1765 / 526 / 2
słuchajcie tego, dwa tygodnie temu w przychodni o nazwie Medi*over nie mogli mi wystawić więcej niż 3 op MPH, bo wyskakiwał podobno komunikat o tym, że hurr lek psychotropowy durr, ale już 10 butelek Methadonu nie mieli problemu wypisać. :) Wczoraj moja psychiatra wypisała mi receptę na 9 opakowań MPH BEZ ŻADNEGO PROBLEMU. i to ja jestem pierdolnięty?
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 707 / 138 / 0
Po prostu się bali lub nie chciało im się wystawić takiej ilości więc zapodali ci pierdu pierdu o jakimś limicie który nie istnieje
:tabletki:
  • 633 / 154 / 0
Niestety już tak się dzieje - w placówkach, jak i aptekach jest coraz więcej monitów do przeklikania, zarówno samo wystawienie, jak i obsługa przy okienku trwają dłużej.
Jeżeli - decyzją odgórną, państwową te ostrzeżenia staną się niemożliwe do ominięcia, to będziemy mieć do czynienia z pogromem...
  • 159 / 10 / 0
Już na większości stron nie wystawiają recek nawet na neuroleptyki czy SSRI ostatnio na pewnej stronce gdzie zawsze wystawiali mi po 3 paki pregi i kwety to mimo przesłania dokumentacji nie chcieli wystawić mi kwety.
  • 1765 / 526 / 2
24 maja 2024krzychv pisze:
Po prostu się bali lub nie chciało im się wystawić takiej ilości więc zapodali ci pierdu pierdu o jakimś limicie który nie istnieje
Akurat tak się składa, że byłem u internisty który pierwszy raz widział mnie na oczy, zakładam, że jak pójdę do swojego rodzinnego w tej placówce to wypisze mi wszystko co będę potrzebował i w jakiej ilości tylko chcę, ofc trzymając się zasady dawkowania na max 3 msc. Dam nawet znać czy tak będzie jak taką wizytę odbędę.
edit: moje zdziwienie wynikało z faktu, że mają na bieżąco dostarczaną moją dokumentację od psychiatry prowadzącego, gdzie od lat były może 3 zmiany w schemacie leczenia tj. zmiana leku na inny i dawkowanie.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2024 przez Merx, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 572 / 209 / 0
@Merx, ja dzisiaj od internisty, który mnie pierwszy raz widział na oczy dostałam Tramal bez problemu, a nawet nie po to u niego byłam :D
  • 1765 / 526 / 2
@ladyinnaightmares a mowa o tej samej prywatnej przychodni? niezależnie od miejsca zamieszkania, system wszędzie mają ten sam.
  • 572 / 209 / 0
@Merx, nie, inna. Nie wiem na jakim systemie pracuje M., ale systemów jest ograniczona ilość, chociaż jak ich znam, a trochę ich znam, to oni mogą na jakimś swoim pracować.
  • 1765 / 526 / 2
@ladyinnaightmares We wczesnych etapach rozwoju M. system znałem nawet od strony back-endowej. :) był tam taki rozp*erd*l, że głowa mała. Stąd moje pytanie.
  • 572 / 209 / 0
Rozmawiałam dzisiaj z farmaceutką w aptece i ogólnie jest cyrk na kółkach przez te zmiany. Wielu recept nie idzie zrealizować, bo zapisane dawkowanie nie pokrywa się z opakowaniem jakie lekarz przepisał i taka recepta już odpada jako niemożliwa do realizacji. Jeśli lek jest na 100% to farmaceuta ma jeszcze jakieś pole manewru i może wydać lek, ale przy lekach refundowanych bez szans na ugranie czegokolwiek, bo nikt nie chce ryzykować problemów z NFZ. U mnie w aptece jak pacjenci są znani, to nawet w przypadku jak skończy się jakiś lek, a delikwent nie ma nowej recepty, to w drodze wyjątku wystawiają recepty farmaceutyczne, ale pani mówiła mi, że są apteki, gdzie wystawiają masę recept farmaceutycznych na przeróżne leki :D także wychodzi na to, że warto mieć dobre relacje z jakąś apteką i nie przeginać, to więcej się ugra w razie awarii.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.