Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 433 / 36 / 0
Wobec tego to zmień. Ja idę do lekarza i mam 6 paczek rolek, 6 alpry, pragaba i reszta to chuj bo leci ciągle. Ale oczywiście odstawiam :)
  • 33 / 6 / 0
Mindus mówisz lekarzowi, że chcesz benzo albo baklofen i huj a jak nie chcę pisać to nie płacisz. Jeszcze powiedz, że zapłaciłeś za ten antydep to jebne
  • 59 / 17 / 0
Najlepiej mieć 2- 3 stałych lekarzy (tak sobie wycyrklować, żeby miedzy wizytami jednym a drugim był jakiś odstęp) online, którzy tylko odnawiają receptę. Przed umówionym spotkaniem tylko piszę, że sytuacja w normie, czasami muszę wziąć coś na uspokojenie lub sen (znają moją sytuację, stres, pracę , osobowość- bo już mają wywiad w papierach). Każdy z nich wie, że nie pójdę w antydepresanty. W tym roku kończę 50 lat i w miarę komfortowo chcę dalej trwać- a nie czekać po 3-4 tygodnie czy coś zaskoczy czy nie. A było tego w swoim czasie w cholerę i żaden na dłuższą metę nie pomógł. Fakt, że biorę może trochę więcej niż ulotkowo, ale nie jest to naprawdę gruba przesada, są też przerwy. Lekarze czasami tylko wystawią receptę i napiszą miłego smsa, czasami zadzwonią na krótko powiedzieć dzień dobry, co słychać/ I tyle ... Fakt, prywatnie i kosztuje, ale coś za coś
  • 159 / 10 / 0
@TajsonOG
Zapłaciłem 200zł, tylko że moja wiedza na temat leków była wtedy na niskim poziomie i nie znałem tego leku. Myślałem że jak pójdę prywatnie to da coś dobrego. W tym momencie jak mam większą wiedzą to bym go wyśmiał.
  • 1 / 1 / 0
Ja dzisiaj miałem wizyte u endykronologa, przyniosłem wyniki wszystkich hormonów + zaświadczenie od chirurga gdzie jest napisane że mam pekniecie kregoslupa itp.. po omówieniu wyników hormonów, dałem zaswiadczenie odnosnie pleców, lekarz zapytał co przyjmoiwałęm powiedział tramal 200 mg 50 tabs ( zjebałem sprawe bo podejrzewam ze jakbym powiedzial oxycontin 80 mg ) to tez by przepisal... pod koniec jeszcze zapytałem o kilka paczek rolek, zapytał tylko czy 2 mg czy 5mg, odpowiedz prosta.. 5 mg.. be zproblemu dostałem to i to... żeby zmotywować go dorzuciłem mu zamiast 200 zł - 300zł. Usmiechnął się i tyle :) za miesiac wpadam do niego z podrobionym zaswiadczeniem odnosnie przyjmowania oxy i ogień :)
  • 59 / 17 / 0
Mam pytanie jeżeli dwa tygodnie wykupiłem w jednej aptece nie-sieciowej 4 opakowania lorka 2,5, a teraz inny lekarz przepisał mi to samo tylko mniej (2 op), to czy jak pójdę do innej apteki, to mi wyda bez marudzenia. Czy ten system w ogóle daje im znać , że pacjent za dużo kupuje (mówimy o różnych aptekach). Czasami jak kupuję jakiś lek i baba zaczyna gadać, że za długo coś Internet "kręci" to już myślę, że to dlatego , że zbyt często kupuje leki psycho. Czy ktoś się w ogóle tym orientuje. Chciałbym zrealizować tę receptę przed 8. maja, bo potem maja być inne hocki-klocki. i nie wiadomo co z tego będzie.
  • 137 / 15 / 0
Podłączam się do pytania i dodaje podobne. W pierwszej kwestii, czy rzeczywiście apteka sprawdza dawkowanie i wykupienie tego samego leku w przeszłości? Tzn. Czy wykupując dzisiaj doretę na jakiejś recepcie, z dawkowaniem np 2x1, jutro mogę przyjść po następną paczkę na inną receptę, czy będzie to sprawdzane w systemie i wyjdzie, że powinienem jeszcze mieć tą poprzednią i nie dostanę?
I drugie pytanie - czy takie porównania odnoszą się do leku czy do substancji czynnej? Czy wykupując doretę z jakimś dawkowaniem (granicznym żeby wydać lek) mogę wziąć jeszcze tramal w butelce, bo to inny lek? Czy powiedzą, że ta sama substancja i przekraczam dawkowanie danej substancji?
  • 451 / 177 / 0
Dwie niezależne apteki nie mają wglądu w to co kupowaliście nawet 5 min. wcześniej. Sam farmaceuta, jeśli nie ma jakiegoś błędu na recepcie, nie może Wam odmówić sprzedaży leku. A czy system może zablokować receptę? Podejrzewam, że tak, ale zapytam znajomą farmaceutkę.
@andi3033 takie sytuacje się zdarzają, że system myśli długo i wyrzuca błąd. Mi ostatnio w aptece usilnie odrzucał receptę, bo twierdził, że lek jest bez recepty :D dopiero za chyba 5 razem zaakceptował, że jednak ten lek jest rzeczywiście na receptę i przepuścił.
  • 628 / 116 / 0
Niektóre apteki mają "historie" wykupu. Ale jak w różnych wykupujesz z pewnością nie będzie problemu bo sam już miałem dość wiecznych jęków jak to co dwa tygodnie jestem po pakę i zacząłem chodzić do różnych.
:tabletki:
  • 1430 / 379 / 2
Ja za to się swojego czasu nauczyłem wchodzić do apteki z włączonym dyktafonem w telefonie i czuję obywatelski obowiązek podpierdalania szczególnie techników farmaceutów do rzecznika praw pacjenta, bo magistrzy farmacji dziwnym trafem mają dużo większy szacunek do klienta niż technicy którzy widać po nich, że sami siedzą w tej aptece jak za karę, porobieni czymkolwiek i ego wyp*erdolone po za granicę naszych wszechświatów - dlatego też już z automatu idąc do apteki odpalam ten dyktafon i proszę o obsługę magistra farmacji, bo mam RPW do realizacji (w sumie w większości przypadków kiedy się wybieram do apteki to 9 na 10 przypadków mam jakieś rpw faktycznie do realizacji). Tak samo wizyta u lekarza - koniecznie odpalony dyktafon w telefonie na każdej wizycie, mimo że leczę się wyłącznie prywatnie od ponad 10 lat. stay safe i z fartem
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata