Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
  • 6241 / 446 / 12
(S)-5-(benzhydrylosulfinylometylo)-1,3-tiazol
https://en.wikipedia.org/wiki/CE-123

Witam. CE-123 to analog modafinilu, opatentowany przez Red Bull GmbH.
Treść patentu można znaleźć na patents.cenzura.com/patent/US20210380545A1/ – zamieniwszy uprzednio "cenzura" w linku na nazwę popularnej wyszukiwarki internetowej, której nazwa zaczyna się na "G".

Natknąłem się na wideo z syntezą tego związku, a link do filmiku wkleiłem do działu Syntezy.

Wygląda na to, że jest około 20% słabszy od modafinilu. Enancjomery wykazują różną aktywność, z enancjomerem (S) będącym tym mocniejszym.

Wydaje mi się, że prawo NSP nie obejmuje pochodnych difenylometylosulfinyli.

Ciekawe!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
hera, koka, hasz, LSD – ta zabawa po nocach się śni
LSD, hera, koka i haszpodziel się z kolegami czym masz

Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
Artykuły
Newsy
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.

Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków

Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.