Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 2678 / 564 / 0
@narcovoyage13 Ja czarnej zbytnio nie czuję, parę razy piłem będąc na eleuterokoku, zielona zostawia wszystko inne daleko w tyle :)
Co do nikotyny to brałem tylko hapé, było ok, ale i tak zalecam przetestowanie najpierw mniejszej dawki.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 348 / 62 / 3
@Vetulani44 a jaki składnik herbaty zielonej sprawia, że połączenie jej z eleuterokokiem jest takie, że wyprzedza resztę herbat?
  • 2678 / 564 / 0
@narcovoyage13 Poza metyloksantynami zawiera polifenole w znacznej ilości, głównie chodzi o galusan epigallokatechiny. Polifenole mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i działają dobrze na układ krwionośny, m.in. obniżają ciśnienie. Zwiększają termogenezę i zmniejszają wchłanianie glukozy. Przez całkowite utlenianie, herbacie czarnej brakuje wielu z tych właściwości. Swoją drogą, choć wielu osobom najlepiej podchodzi połączenie eleuterokoka z zieloną herbatą, to nie ma przeciwwskazań żebyś przetestował sobie połączenie np. z ilex guayusa, yerba mate czy kakao. Byle nie było za dużo kofeiny, z tego powodu odradzam kawę.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 348 / 62 / 3
Rzeczywiście mix eleuterokoka z czarną herbatą i czekoladą gorzką jest ledwie wyczuwalny. Lekki wzrost koncentracji, ale sam nie wiem czy to nie placebo. Dzisiaj parzyłem już 30 minut. Co ciekawe im dłużej parzę, tym mniej słodkiego smaku na języku.

scalono - łysy

Dobra jednak mocniejszy napar z żeń-szenia (półtorej łyżki na 45 minut) i mocna czarna herbata sypana już dają jakieś efekty, ale nadal nie jest to jakieś bardzo mocne, choć czuć lekkie pobudzenie, przynajmniej u mnie. A wie ktoś czy można brać dexa podczas picia eleuterokoka, a jak nie to ile czekać po ostatnim naparze?
  • 2678 / 564 / 0
@narcovoyage13 Sorry, zapomniałem Ci odpisać. Ja bym poczekał przynajmniej 8h, ale nie ręczę, że będzie w pełni ok - nie zdziwiłoby mnie, gdyby chociażby wpływ deksa na ciśnienie/tętno był nasilony.
  • 348 / 62 / 3
Piję eleuterokoka od 10 dni. Odkąd zwiększyłem dawkę do dwóch łyżek na 45 minut zauważyłem znaczny wzrost energii rano i mocny spadek wieczorem, co ułatwia zasypianie nawet o 22, jak normalnie do północy nie spałem. Co prawda napar piję tylko na początku dnia. Może to ma jakiś wpływ na samopoczucie wieczorem. Oprócz tego zaczęły się u mnie pojawiać dolegliwości żołądkowe (lekka zgaga) i z tego względu nie wiem czy dorzucić kolejną porcję w ciągu dnia. Na razie dokończę paczkę, jeszcze jakoś na 3 dni mi starczy, a potem rozważę przerwę.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.