Dobrze też być dobrze nawodniony i wypoczęty.
Wzmożenie działania THC (nawet dwukrotnie!) przez środki:
- ketokonazol i inne leki przeciwgrzybicze (antybiotyk),
- makrolidy (antybiotyk),
- werapamil i inni antagoniści wapnia (choroba niedokrwienna serca),
- kotrimoksazol (antybiotyk),
- fluoksetyna (lek przeciwdepresyjny),
- amiodaron (zaburzenia serca)
Badania wykazały, że łączne stosowanie ketokonazolu (lek przeciwgrzybiczy) i medycznej marihuany powoduje podwojenie stężenia THC i CBD. Podobne interakcje mogą również wystąpić z makrolidami (antybiotyki) i werapamilem, który stosowany jest w chorobie niedokrwiennej serca i w nadciśnieniu tętniczym. Wówczas może dojść do nasilenia działań psychoaktywnych THC i działań niepożądanych CBD takich jak senność i zwiększenie aktywności aminotransferaz.
Takie leki jak kotrimoksazol (antybiotyk), fluoksetyna (lek przeciwdepresyjny) i amiodaron, stosowany u osób z zaburzeniami serca również mogą zwiększyć stężenie THC i narazić pacjenta na zwiększone działanie psychoaktywne THC.
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych
Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.
