Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 99 / 6 / 0
Jak z dzialaniem tego prochu i czy cytrynian to najlepsza forma?
  • 3245 / 617 / 0
Ja wiem tyle że cytrynian lepiej się wchłania...i na tym moja wiedza się kończy.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Ja polecam jabłczan magnezu ,dobry w smaku, tani no i kwas jabłkowy też ma swoje pozytywne właściwości. Do uzupełnienia niedoborów też jest dobry chlorek magnezu ale w tabletkach do jelitowych jest to w aptece.
  • 8 / / 0
16 lutego 2020Stteetart pisze:
17 stycznia 2019Duce pisze:
Jak magnez to tylko mleczan i cytrynian, to są dwie najłatwiej dostępne i najlepiej przyswajalne formy jakie można kupić w aptece. Tabletki rozpuszczalne a'la pluszzz najczęściej zawierajaą wbrew pozorom gorzej przyswajalne formy. No i oczywiście zawsze z witaminą B6, dobrze do tego jeszcze brać wapno i potas wtedy mamy pewność dobrej przyswajalności.
Przyswajalnosc to tylko jeden aspekt preparatu.
Paradoksalnie mleczan jak i cytrynian są mocno zasadowe a to może się bardzo negatywnie odbić na żołądku.

W innym miejscu na tym forum wstawiałem przepis na płyn na bazie chlorku wapnia. Jest to średnio przyswajalna forma magnezu ale nie kosi tak żołądka jak dwie powyższe formy.

Ja i tak nadal pozostanę na stanowisku, że w obecnych czasach najlepsza forma magnezu to wody wysokimi realizowane. Teraz znalazłem wodę Magnesie - 170mg wapnia/1l.
Mieszam Magnesie z wodą Cechini i szczyptą Muszynianki.
Całość wychodzi ok 200mg magnezu i 250-300mg wapnia.
A no i magnez bez wapnia, sodu i potasu to bezsens.

Wapń z magnezem - synergia i antagonizm (przy czym bez wapnia magnezu się nie przyswoi)
Suplementacja wapnia to antagonizm potasu.
Antagonizm potasu to chujowe działanie sodu.

Nie warto liczyć co do miligrama or poprostu pamiętać o tym fakcie.
Czyli polecasz brać to wszystko na raz? Nie powinno się brać oddzielnie wapnia i potasu szczególnie, o różnych porach dnia?
Uwaga! Użytkownik samson777 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9304 / 1809 / 2
I tak to przyjmujesz i tak. W ziemniakach, jogurtach, pomidorach, mięsie czy bananach.
Bardziej chodzi o proporcje i to, żeby nie przeginać z jednym czy drugim.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 3245 / 617 / 0
Ja na próbę kupiłem 100 gram mleczanu z renomowanego sklepu o priorytecie zielarskim. Stosował ktoś? Mleczan, nie chodzi koniecznie o konkretne zródło.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 507 / 194 / 1
Stosowałem tak jak i wiele innych Mg
No magnez jak magnez działania jak nie masz niedoboru nie odczujesz jakkolwiek temat wałkowany setki razy.
Dobra biodostępność,w porównaniu z innymi najpopularniejszymi jedna z wyższych wartości procentowych.
Uwaga! Użytkownik SerioSergio nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 56 / 6 / 0
Jakie polecacie preparaty z magnezem?
  • 9304 / 1809 / 2
06 marca 2024SerioSergio pisze:
Stosowałem tak jak i wiele innych Mg
No magnez jak magnez działania jak nie masz niedoboru nie odczujesz jakkolwiek temat wałkowany setki razy.
Dobra biodostępność,w porównaniu z innymi najpopularniejszymi jedna z wyższych wartości procentowych.
Dopóki nie odczuwasz działania magnezu to bym się nie martwił. Dopiero jak odczujesz to jest kłopot, bo to oznacza, że są problemy.
Swoją drogą - to w pewnym zakresie odczujesz poprawę. Choćby np poprawę snu.

@mara02 ja polecam od zawsze aspargin. Może nie jest to jakiś super magnez ale ma status leku więc i jakościowo będzie pewniejszy niż typowe suplementy.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 99 / 8 / 0
Witam czy ktos z Was faktycznie zauwazyl poprawe stanu psychicznego biorac magnez ? Czasem odczuwam lęki i niepokoj i zastanawiam sie czy zwiekszenie suplementacji magnezu jest w stanie mi pomoc ?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.