Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
Oczywiscie wiem, że to nie zadziała jak ktoś długo i dużo brał, bo ta "redukcja" będzie zbyt gwałtowna, ale przy krótkich ciągach na chłopski rozum to powinno zadziałać, nie? Dobrze kminie czy bajdurze?
Piszesz o krótkich ciągach, ale pytanie co to znaczy. Tydzień, 3 miesiace, czy rok. Jak walisz stosunkowo krótko to warto rzucić tak po prostu, kilka dni rozjebki lekkiej psychicznie i to wszystko. Tylko pytanie co to znaczy krótko.
Jeden duży wrzut diazepamu, o którym piszesz będzie skutkował jeszcze gorszym zejściem. Dobrze piszesz, ze będzie powoli schodziło z organizmu, ale z wiele wyższego pułapu.
Poza tym duża dawka przy schodzeniu brzmi jakoś nie w porzadku, kiedy tu chodzi o to, żeby wziąć najmniejszą możliwą dawkę która pozwoli jakoś funkcjonować. Tyle, żeby tyle żeby nie wyć "kurwa, umieram", ale też tyle żeby nie być wybitnie porobionym.
Trochę ponad tydzień temu odstawiłem do zera po długiej i mozolnej redukcji, jako takich objawów odstawienia nie odczułem w ogóle, mam na myśli te typowe, czyli ból głowy, bezsenność itp, za to po trzech czy czterech dniach od ostatniej dawki zaczęły mi wypadać włosy, wyciągam je garściami podczas mycia głowy i zastanawia mnie, cxy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd u mnie taki objaw? Zdarzało mi sie tak już ale w trakcie ciągu trwającego dłużej niż pół roku, nigdy po całkowitym zaprzestaniu konsumpcji. Any ideas?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands
Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.