Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 788 / 446 / 0
Kawa napędza ten kapitalizm na całego dlatego jest promowana na potęgę
  • 52 / 12 / 0
18 stycznia 2024deadmau5 pisze:
Nie wiem czy to skutek uboczny czy już oznaka uzależnienia ale jak nie napije się rano kawy przed pracą i jeszcze w pracy na przerwach to boli mnie głowa i chodzę taki zmulony
IMO chujowa dieta i złe wysypianie się. A rano słodkie jesz, lub czymś stymulujesz poziom glukozy we krwi? Jeśli tak, to może być to efektem spadku "siły". Ja zawsze z rana wpierdalam batona, więc po godzinie/dwóch, zawsze notuje jakiś tam spadek energii, ale nie jest źle.

Nie patrzyłbym na to, że "nie piję kawy, to zamuła". Bardziej działa to podświadomie na zasadzie, że przyzwyczaiłeś się do stymulacji, przez co ten efekt normalny -- bez kawy, jest dla Ciebie zdeka chujowy.

Tak dość często do tej kawy zjem sobie ciastko albo kawałek czekolady czy jakiegoś batona (zbilansowana dieta :mniam: ) więc cukier na pewno ma w
tym swój udział. jednak kawa dalej jest stymulantem co prawda mocno lajtowym ale jednak tak jak pisałeś człowiek przyzwyczaja się do stymulacji jaką
daję ten napój i w konsekwencji może skończyć tez z uzależnieniem.
  • 496 / 99 / 0
Najgorsze jest to, że według mnie to chooya prawda, że organizm wyrabia tolerancję i nie daje już "żadnych" efektów.

Na swoim doświadczeniu mogę powiedzieć, że efekty są i działają w tle cały czas, nawet jak jesteś już w ciągu przez rok, dwa.

Głównie te negatywne.

Tym bardziej jest to zdradliwe, że to jest "łagodna" używka i można łoić długo bez znaczącego uszczerbku, ale spustoszenia są.

Np. takie, że pijąc kawę przez lata fundujesz sobie każdej nocy skrócenie głębokiego snu, a to są ważne procesy w organizmie. kofeina długo siedzi w ciele w jakichś ilościach, więc nawet jak się wypije jeszcze przed południem to w nocy coś jest jeszcze w ciele.
  • 3245 / 617 / 0
Podobnie co do niespania, blokowanie apetytu też u mnie nie ma reguły, po od rana trzech kawach zjadłem normalnie na obiad kawałki kurczaka z makaronem.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 496 / 99 / 0
Ja też potrafię zasnąć po kawie, ale pytanie jaka jest jakoś tego snu. Mózg musi przejść przez określoną ilość czasu przez fazy głebokiego snu. Z tego co wiem to niektóre procesy regeneracyjne w ogóle nie zachodzą jeśli nie jest się w głębokim śnie.

No i pijąc kawę można sobie fundować przewlekły deficyt głębokiego snu, poniżej zapotrzebowania i zniszczenia w organizmie, które się kumulują. Oczywiście pewnie też wszystko zależy od osoby.
  • 1328 / 337 / 12
Mnie po kawie to sie zawsze srać chciało z samego rana jak paliłem szluge ale nie wiem czy jedno przypadkiem nie wyklucza drugiego.

a co do uzębienia to nie będę przecież zwalał winy na „kawę” :kawa: %-D
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 4340 / 701 / 2117
@Czoug sranie jest normalnie przy kawie. W sensie, podczas picia kofeiny dochodzi do zwiększonej perystaltyki jelit, co za tym idzie, wiążę się to z nasileniem wydzielania kwasów żółciowych. Stąd "niektórzy" — bo nie wszyscy — potrzebują wizyty w toalecie.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 496 / 99 / 0
Mam już 21 dni bez kawy, ale mam kryzys i mam straszną ochotę się jej napić. Piszę to, bo może pomoże mi to zredukować pokusę. Zależy mi, żeby wytrwać jak najdłużej. Moim marzeniem jest stać się kiedyś użytkownikiem kawy tylko doraźnie, bo wtedy na serio działa i mega pomaga, ale to mi nigdy nie wychodziło. Znam takich co tak potrafią i im zazdroszczę. Jak pijesz tylko okazyjnie to na prawdę może zadziałać jak mała kreska i zastąpić stima. U mnie tak jest.
  • 3245 / 617 / 0
Może odstawiaj zieloną herbatą, ja stosuję jako stim, a skutki uboczne praktycznie nie istnieją przy zielonej herbacie.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 76 / 8 / 0
@Ptaszyna
Niektorym pomaga tymczasowa suplementacja L-Tyrozyna, zeby zlagodzic "depresje" podczas odejscia od kawy.

@Verbalhologram
Czy przypadkiem przy dluzszym piciu zielona herbata nie wyplukuje zelaza/rozstraja hormony? (obniza testosteron?)
Cos takiego mi swita, ale nie pamietam dokladnie i nie wiem, ile w tym prawdy (w praktyce)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.

Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.