Więcej informacji: Efedryna w Narkopedii [H]yperreala, Pseudoefedryna w Narkopedii [H]yperreala
Informace ogólne:
Efedryna- alkaloid roślinny, pochodna fenyloetyloaminy. Nazwa systematyczna: 2-(metyloamino)-1-fenylopropan-1-ol. Występuje w przęśli (Ephedra sinica), oraz cisie (Taxus baccata). Preparaty roślinne zawierające efedrynę były stosowane od tysięcy lat w medycynie chińskiej (ma huang) w celu leczenia przeziębień i astmy. W ciągu ostatnich dzisięcioleci efedryna jest produkowana syntetycznie.
[ external image ]
Działanie:
Działa bezpośrednio, pobudzająco na układ współczulny (na receptory α-adrenergiczne i β-adrenergiczne) oraz pośrednio poprzez uwalnianie noradrenaliny z zakończeń nerwowych. Z tego względu przy powtarzanym podawaniu występuje zjawisko tachyfilaksji. Każda następna dawka podawana w krótkim czasie powoduje mniejszy skutek farmakologiczny. Obecnie coraz rzadzej stosowana w lecznictwie, zostaje zastąpiona środkami o bardziej specyficznym działaniu.
Najważniejsze działania efedryny to:
- Podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi (skurcz naczyń oporowych)
- Zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego
- Przyśpieszenie akcji serca
- Rozszerzenie oskrzeli (rozkurcz mięsni gładkich oskrzeli)
- Działanie pobudzające na ośrodkowy układ nerwowy
- Zwiększenie przepływu krwi przez tętnice wieńcowe, mózgowe i zaopatrujące mięśnie prążkowane
zmniejszenie przepływu przez tętnice trzewne oraz zaopatrujące skórę
Przypomina adrenalinę, ale nie ulega rozkładowi w układzie pokarmowym. Dawniej była stosowana w leczeniu astmy oskrzelowej. W medycynie chińskiej stosowana od 4 tysięcy lat. Obecnie najczęściej bywa stosowana w preparatach leczniczych takich jak: Tussipect, Proasthmin, Allergoasthmin lub w suplemencie diety: Thermal Pro.
Bywa używana jako środek dopingujący. Może powodować uzależnienie psychiczne, ale z powodu rosnącej tolerancji nie można jej długo stosować. Ze względu na łatwiejszą dostępność bywa używana jako substytut amfetaminy.
PS Brałem dawki 90-375mg (często z kawką i Acardem :))
http://fakty.interia.pl/news?inf=706611
jak zrobić ekstrakcję?
efedryny z tussipectu lub innego leku bez recepty.
Czystą efedrynę możesz uzyskać z kropel na katar: Efrinol.
Ostatnio Nof pisał na ten temat i można to przeprowadzic prostym sposobem- w wątkach na temat efki znajdziesz gdzies tą informacje.
5 tabletek będzie wystarczyć?
nie zapomnę czego się nauczyłem następnego dnia?
da się po tym uczyć?
5 tabletek będzie wystarczyć?
nie zapomnę czego się nauczyłem następnego dnia?
Ja ostatnio przez przypadekl zarzuciłem 5 tabletek na pusty żołądek popijając Colą.
Rozeszło się ciekawie, ale optymalnym wariantem dla mnie- 8-10 tab.
Zdazaly sie tez przypadki w wiekszych ilościach, lecz jedno trzeba napisać.
Efedryna z Tussipectu to straszne gowno. Tussipect to gowno.
Pozdrawiam!
Efedryna z tussipectu jest taka jak na calym swiecie.Ew zioła w tussim sa nieprzydatne wiec nie pisz ze to gówno bo nikt nie robil tussipectu dla amatorów nocnej nauki.
Efedryna z Tussipectu to straszne gowno. Tussipect to gowno.
a jedna buteleczk syropu wystarczy na naukę? 1 butelka = 5 tabletek?
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Chcieli ukryć tony narkotyków w bananach
Peruwiańska policja antynarkotykowa skonfiskowała 3,4 ton kokainy, która miała zostać umieszczona w ładunku bananów przeznaczonych na eksport do Belgii – poinformowały w sobotę czasu lokalnego władze.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.