Substancje stanowiące pochodne kwasu γ-aminomasłowego (w tym gabapentynoidy) – m.in. baklofen i pregabalina.
ODPOWIEDZ
  • 43 / 2 / 0
Od 5 dni nie biorę już baklofenu i zastanawia mnie że kompletnie nie czuję żadnych objawów odstawiennych. Zszedłem z dawki 50mg do 0 w nieco ponad miesiąc i jedynie lekkie objawy były gdy schodziłem z 50mg na nieco niższe dawki, powiedzmy tak z 2 pierwsze tygodnie. Natomiast w ostatnich dniach gdy już byłem na dawce około 6mg już nic mi nie dokuczało. Z dnia na dzień przestałem brać i nic się nie zdarzyło. Nie mam żadnych dolegliwości fizycznych, nastrój też w normie. Tak się bałem tego odstawienia, odkładałem to w czasie bo przecież byłem na tym leku wiele lat a odstawienie odbyło się prawie bezboleśnie.
panipsychiatraszmata
  • / / 0
Re: Sytuacje kryzysowe: Sprawy nieco mniej pilne
Nieprzeczytany post autor: panipsychiatraszmata »
Witam. Mam ekstremalne stany lękowe, flashbacki, koszmary (nawet po 300mg trazodonu który zmniejsza te koszmary), ataki paniki.
Na razie mogę iść tylko do lekarza rodzinnego bo psychiatrzy gówno zrobili.
Chcę poprosić o benzodiazepiny, ale jest spora szansa że nie wypisze. Więc mam Plan B: że jak NAPRAWDE tego nie będzie chciała wypisać, poproszę o baklofen off-label, nie jest na wykazie, na wikipedi piszą, że nie uzależnia choć bardzo w to wątpie.

I teraz mam pytanie ile by mi było potrzeba, żeby uzyskać wystarczające działanie przeciwlękowe.
U normalnych ludzi, gdy mają ataki paniki to żeby go przerwać wystarczy zwykle 0,5mg alpry/1mg lorka/10mg diazepamu itd
U mnie, nawet jak nie mam żadnej tolerancji na benzodiazepiny to to nie wystarcza. Takie silne mam lęki, że dopiero 1mg alpry/2mg lorazepamu itd jest w stanie powstrzymać atak paniki, powtarzam bez tolerki, a nie waże dużo więc 100% kwestia siły lęku.

Więc ile baklofenu byłoby mi potrzeba by przerwać ataki paniki/ ekstremalne lęki? Jaka jest mocna dawka przeciwlękowa?
  • 1014 / 312 / 5
@up poproś o 25mg i zobacz ile bedzie ci działać, z tym że baclofen się rozkręca dużej niż benzodiazepiny więc nie dobieraj szybciej niż 75min.
Ale baclofen to nie jest dobra opcja, uzależnienie to inna kwestia, głównie zależna od uzależnienia definicji.
Proś o pregabaline prędzej, też jej nie ma na wykazie a znacznie skuteczniej działa na lęki.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 23 / 2 / 0
Witam , pewnie to przestarzałe pytanie, backlofen pomoże w odstawienie alko i benzo ?
  • 1014 / 312 / 5
@Benzo007 może pomóc na niektóre objawy odstawienne ale dużo zależy od osoby i jego rekcji na baclofen.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 13 / 1 / 0
Bralem baclofen 50 mg okolo roku prawie codziennie z przerwami jednodniowymi , ucialem odrazu bez schodzenia z dawek . I mam pytanie czy tez mieliscie taks cholerna depresje i ile czasu ona trwala ? Poprostu w glowie mam czarne chmury zamartwianie itp . Ratuje sie pregabalina troche pomaga . Ale no jest ciezko ..
  • 445 / 13 / 0
@ejnowezco to po cholerę nie ciales dawek ? Przecież wiadomo było że tak się skończy... teraz zrób powolna redukcję.
  • 382 / 119 / 0
02 października 2023tracershy pisze:
Tak się bałem tego odstawienia, odkładałem to w czasie bo przecież byłem na tym leku wiele lat a odstawienie odbyło się prawie bezboleśnie.
A czy ja Tobie nie pisałem, że gładko pójdzie?
04 października 2023Detronizator2 pisze:
Proś o pregabaline prędzej, też jej nie ma na wykazie a znacznie skuteczniej działa na lęki.
Też bym bardziej celował w pregabalinę, ale ostrzegam, że uzależnia i przy odstawieniu lęki powrócą ze zwiększoną siłą.
Jednak co organizm, to inna reakcja. Były w wątku o pregabalinie donosy, że u niektórych prega powodowała lęki, choć to mały odsetek użytkowników. Jeśli prega się nie sprawdzi, to wtedy można spróbować z baklofenem.
07 października 2023Benzo007 pisze:
Witam , pewnie to przestarzałe pytanie, backlofen pomoże w odstawienie alko i benzo ?
Na pierwsze dni z delirką odradzam, bo mimo wyluzowania mięśni, powoduje drgawki i zwiększa delirkę. Na pierwsze 3-4 dni lepiej zjechać na diazepamie, a po tym czasie dołożyć/zamienić na baklofen, który zamaskuje część efektów odstawiennych i w połączeniu z kofeiną dobrze aktywizuje. Miej jednak na uwadze, że takie żąglowanie lekami/narkotykami nie uleczy uzależnienia, a jedynie pomoże przetrwać pierwsze dni odstawki. Powodzenia.
07 października 2023ejnowezco pisze:
Bralem baclofen 50 mg okolo roku prawie codziennie z przerwami jednodniowymi , ucialem odrazu bez schodzenia z dawek . I mam pytanie czy tez mieliscie taks cholerna depresje i ile czasu ona trwala ?
Dlatego tutaj zaleca się powolne schodzenie z dawek. Gdybyś schodził co kilka dni o 5-10mg, to byś prawie tego nie odczuł. Zamiast pregi może wrócić na kilka dni na dawkę 25mg-35mg i ciąć co kilka dni o powiedzmy 5mg. Po co się męczyć i jeszcze zastępować jedną substancję inną uzależniającą substancją? A czas depresji poodstawiennej, to kwestia osobnicza. Do tego przyszła jesień i wiele osób nawet zdrowych łapie depresja i melancholia. Powodzenia i słonecznych dni.
07 października 2023fiodor pisze:
Przecież wiadomo było że tak się skończy...
Spokojnie. Nie każdy siedzi codziennie na hajpie i czyta wątki o substancjach. Wiele osób brało lek z przepisu lekarza i nie miało świadomości, że lek uzależnia i powoduje objawy odstawienne.
  • 13 / 1 / 0
Dzieki za odpowiedzi. Ogolnie no rzucilem odrazu wiem glupio , ale juz wytrzymalem 3 dni wiec bezsensu wracac , ale no deprecha jest totalna nie mam zadnych drgawek czy cos , bardziej lęki i deprecha lub raczej mocne stany depresyjne . Ktos bral tak dlugo i pamieta ile trwal taki stan bo męczy mnie to ale jestem twardy nie biore zadnego benzo nawet , tylko pregabaline 150 rano i wieczor . I jakos daje rade , ale szalu nie ma
  • 778 / 51 / 1
Czy to ma tolerancje krzyżową z pręgą?
Promienna Pregabalinabogini ciszy i światła. Benzodiazepiny kłaniają się w pokorze, Opiaty szepczą pieśni tęsknoty, a ja w ich cieniu trwam, lecz Dusza należy tylko do Pregabaliny
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.