12 sierpnia 2023xye6281 pisze: @kurczakswiezy
Czemu wzbudzasz taką panikę ? Jeżeli chodzi o leki w aptece, to jest ich całkiem. Daleko do sytuacji bodaj z zeszłego roku, okolice listopada, gdzie erece śmigały pięknie, ale dopiero w co 3 aptece się dało zrealizować (alprę, nie jakieś cuda na kiju). Miasto 100-200k. Teraz w tym samym mieście nie było problemu z alperką, nawet dziś zrealizowałem reckę w najbliższej mi aptece, w której zawsze był problem z tematem..
Żeby wyjaśnić ew. pytania reckę w papierze od starego prawilnego lekarzynki, który wie ocb. dźwignął cenę j##$#y. ale no mus to mus,
Niestety nie udało mi się dostać e-recki po zmianach.. (przypomnę, z 5 pewniaków na razie 1 zwrócił mi pieniążki na konto, resztę będę próbował pod koniec miesiąca) Czekam na swoją kolej i czekam trochę na jakieś pozytywne info tutaj.. JP? NL? Ktokolwiek, cokolwiek? Nie mogę utopić siana, nie stać mnie na to..
To raz, apteka może mieć swoje dojścia - to dwa. Z tym, że narzuci odpowiednią marżę.
Nigdzie nie napisałem, że w legalnym obiegu brakuje tych leków NA RECEPTĘ, tylko żeby się możliwie zaopatrzyć w OTC, które nie są sankcjonowane. Przypominam, że to kategoria wydawana bez konieczności posiadania recki. Z nimi za chwilę może być problem. Zwracałem też uwagę na to, że w drugim obiegu sytuacja się pogorszyła.
Sam spotkałeś się z tym, że bardzo ciężko jest uzyskać e-reckę i ratowałeś się kontaktem do magika - konserwatysty od papierowych, który uszczuplił Twój budżet.
A, skoro tak ciężko o kody, to konsekwencją tego było to, że dana rzecz w tej aptece była dostępna.
Nie nazwałbym sianiem paniki wcześniejszego informowania i ostrzegania Forumowiczów o tym, co za chwilę może się stać - jak już, to sugestią zrobienia zapasów, żeby nie zostać "na zero".
Dopóki medycy i pacjenci nie doświadczyli problemów na własnej skórze, prócz sektora branżowego w zasadzie nie poruszano tematu kontrowersyjnego rozporządzenia, jakie wisiało nad tym wszystkim wcześniej.
Ok, rozumiem, dzięki za wyjaśnienie, trochę odebrałem to w ramach niewyjaśnionej dla mnie paniki, ale teraz rozumiem, dzięki.
I najważniejsze.. "mamy poważniejsze problemy.", tak, 100%, niestety.
Szczęśliwie mam jeszcze zapasy, papierowego magika i spożycie samej Alpry udało mi się dość mocno zredukować - do 1mg/d. Nie jest ani łatwo ani przyjemnie, ale to nie temat tego wątku.. W każdym razie, jak mi się uda zejść z tego shitu i mnie nie pokiereszuje, to jakkolwiek to nie zabrzmi, będę dziękował za te przepisy - chociaż no sam sposób wprowadzenia.. były przesłanki, mocne, ale gdybym nie miał zapasów to by mnie powykręcało nieźle..
Nvm. z ciekawostek dodam, że na formularzu jednej ze stron pojawił się przycisk, którego NIE BYŁO wcześniej, czyli 'Posiadam konto w IKP - TAK/NIE' - to mnie dość zaskakuje w świetle tego, co czytałem, czyli, że każde Rpw. musi być po 'prześwietleniu IKP'. Co to oznacza.. nie wiem, dam znać ~24/25.08.
Póki co, trzymajcie się, trzymajmy się.
Legit CHYBA bo zwrocili mi cala kwote, ja nie bede im dawal mojego ikp, bo jakiś konowal chciał - dla mnie to za wrazliwe dane i sie z tym nie zgadzam ;]
Chcialem lorafen 3x i pisze mi smsy ze przez bank mozna, ze tak mozna sie zalogowac, to niech sie loguje. Ale jak komus zalezy to pewnie by to przeszlo jak ktos nie ma duzego syfu w ikp, np 2 x klonki + 1 Rolki.
Nazwa zaczyna się na N..? mają napisane do 3 op. ale nie wystawiają więcej niż 2 op.
No jak oni chcą IKP, to lista pewniaków się kurczy..
Strajk ogłosiło Porozumienie Rezydentów co nie oznacza, że przyłączą się do niego wszystkie organizacje i środowiska medyczne.
Dodatkowo, brak zaufania do rządu i MZ to jedno, a opinia jaka ciągnie się za lekarzami po unikaniu odpowiedzialności w cyrku COVID-owym - to drugie. Nie ma w tym przesłanek do optymizmu, bo od dawna mamy do czynienia ze zjawiskiem polaryzacji społecznej.
No nie jest tak do końca z tym.., niektóre generyki Alpry np. Alprox da się max 2, bo po wpisaniu 3 automatycznie się strona refreshuje i wpada 2. Przy Zomiren przeszło 3 rzeczywiście, ale po paru h/przed wypisaniem recki tele z informacją 'Dobry wieczór, dostanie pan 2 opakowania, miłego dnia, pozdrawiamy.'
Been there, done that. ;').
Szkoda, że wymagają IKP. Ja bym swojego nie podał, przynajmniej nie przez najbliższe pół roku. A coś czuję, że przez te pół roku to jeszcze się sporo podzieje, jak czytam te posty o automatycznym pokazywaniu ilości przepisanego leku. Ale fajnie, że oddają kwit, miło. Niejedne przewałki były/są.
A no, pewniaki 350 tak, ale to już chyba na mocnej wykrętce bym musiał być, ale tu była spoko opcja, 60 ziko/op. to rozsądna cena :).
Patrząc z drugiej strony, taki wgląd i przegląd przez IKP to jest solidna podstawka dla odpowiedzialnych i rozsądnych (finansowo, ale przede wszystkim mających pojęcie..) magików, którzy prowadziliby pacjenta przez rok Ashtonem.
Gdyby kurwa tylko tacy byli.
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/4/4a1cddf3-42f5-401b-b5a6-6f593d2841b6/obscure-research-chemicals.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250525%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250525T080502Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=8e88b7ed1e05ce9648d29902293567f031a10ae3814ead351bdf77f6870a1f04)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/1a12346x60.jpg)
W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki
Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dagmara_j._rouse.jpg)
Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling
Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/eurorynekkonopny.png)
Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu
Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.