Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 327 / 68 / 0
Czy jest sens to dodawać do sertraliny?
czas zwolnić
  • 287 / 140 / 0
ja bym dodał na Twoim miejscu. jaka dawka tego i tego
  • 327 / 68 / 0
Na razie biorę 50mg sertraliny, mam wenle 37.5mg o przedłużonym uwolnianiu, brać je razem rano czy w jakich odstępach czasowych? Medyk nie chce mi nic więcej dać więc wenla to mój prywatny eksperyment.
czas zwolnić
  • 287 / 140 / 0
to male dawki obu. sertralina jeszcze nie dziala na dopamine, a wenlafaksyna tylko jako ssri.
obie rano naraz
  • 1000 / 183 / 0
@tramalowysong jesteś na minimalnej dawce sertraliny i już chcesz dokładać kolejny lek?Jak długo na niej jesteś? Sprawdź najpierw sertraline czy zadziała na Ciebie w pełnym zakresie dawek i nie kombinuj.
  • 327 / 68 / 0
w sumie racja, poczekam, dzięki
czas zwolnić
  • 46 / 12 / 0
Może ktoś pokrótce napisać czego i po jakim czasie moge się spodziewać po wenlafaksynie w dawce 75mg ED ?
Chodzi mi o cele lecznicze. Aktywizacja? więcej energii? poprawa samopoczucia? senność? wzrost apetytu i takie tam.

Mam lęki społeczne i stany depresyjne.
  • 1743 / 279 / 0
@nowywteklocki wenlafaksyna (najpierw 75, potem 150 mg) to był pierwszy lek który naprawdę pomógł mi na lęki i fobię społeczną. Już po kilku dniach zauważyłem że łatwiej mi jest np. wchodzić do sklepu, poruszać się po ulicy, byłem mniej zestresowany i spięty. Byłem też lekko pobudzony ale nie tak żeby powodowało to jeszcze większe napięcie. Zacząłem krócej spać, jednak rano byłem całkiem wyspany, zero senności w dzień. Początkowo mniejszy apetyt, nawet dużo mniejszy, ale po jakimś czasie wrócił do normy.
  • 348 / 264 / 0
@zburzony mogę zapytać co do wenli jeśli fluo nie zrobi roboty z buspironem i tricitto. Bo SNRI kojarzy mi się z noradrenaliną, a ja z reguły nie lubię pobudzenia np. nie piję kawy i energoli, źle reaguję nawet na tą głupią kawę. Ale może noradrenalina kojarzy mi się z chamskim pobudzeniem i powinno być OK dla osoby z nerwicą / GAD (po angielsku nerwica to GAD). Pzdr
null
  • 1743 / 279 / 0
@GABAhater na mnie właśnie SNRI a zwłaszcza duloksetyna działają trochę dziwnie, bo noradrenalina też kojarzy mi się ze stymulacją która powinna pogarszać lęk, a jednak ja na tych lekach jestem jednocześnie trochę pobudzony i spokojniejszy, trudno to opisać. Zwłaszcza duloksetyna dawała mi na początku potężnego kopa, takie napięcie wewnętrzne i przez jakiś czas poddenerwowanie, ale mimo to przy ludziach byłem bardziej opanowany, dużo mniej się stresowałem, bardziej otwarty i pewny siebie. No i pobudzenie było ogromne, nawet porównywalne z fetą czy innymi stymulantami ale jednak inne, dużo "zdrowsze". Duloksetyna też dużo mocniej od wenli działa na noradrenalinę, już od minimalnej dawki, bo wenla w teorii od 225 mg dopiero, ale ja i przy 150 czułem ją dość wyraźnie. Z tym że wiesz, u każdego może być inaczej, niektórych i wenla i nawet dulo mogą mulić, a mnie duloksetyna tak kopała że spałem z przerwami 4 h na dobę a i tak miałem energię i zero zmęczenia.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.