Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
965
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1558

ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Siema jest to mój pierwszy grow, chciałbym się poradzić was czy wszystko idzie w dobrym kierunku ? Jest to growkit z nową recepturą, i ogólnie pojawiły się 3 piny, jeden z nich jest już dość spory, i zgodnie z instrukcją po pojawieniu się pierwszych pinów postawiłem worek pionowo i te 3 grzyby rosną, jednak na pozostałej części growboxa widać tylko pełno takich małych kropeczek bez widocznych pinów, czy one jeszcze urosną ? Może podlać delikatnie wodą na ścianki czy coś ?

Zdjęcie boxa
20230326_140540.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 358 / 80 / 0
@Kutarate normalnie już masz faze owocnikowania. Pryskaj ścianki i wietrz, z tych białych kropeczek wkrótce wyrosną piny. Wygląda ładnie i zdrowo. :grzybki:
  • 7 / / 0
aloha
robię pewien eksperyment i potrzebna mi opinia i pomoc, co to jest to na zdjęciach - ale po kolei :
z ciastka wyszło 5 rzutów i to, co zostało, to w zasadzie było już niezłe próchno, mocno przeżarte przez grzybnie i bardzo sypkie - stwierdziłem, że przetestuje co się stanie, jak dodam do niego wysterylizowane nasiona i czy się grzybnia odrodzi - a więc nasionka najpierw wyparzyłem, potem wysuszyłem, na koniec jeszcze na wszelki wypadek osuszyłem na patelni - na pewno nic co żywe na nich nie zostało - wymieszałem je z tym co zostało z ciastka (wcześniej delikatnie namoczyłem, tą resztkę) - potem w torebkę i w pudełko i na szafę na swoje miejsce - po 1 tyg. zaczęła się pojawiać grzybnia - po 2 zaczęły pojawiać się na grzybni takie jakby bąble z grzybni z kropelkami na nich - stwierdziłem, że jednego wyskrobię wysterylizowana łyżką - ciekawe, bo w środku była to jakby nóżka od grzyba jak to przekroiłem - a że kolor mocno siniejący od psylocybiny, to zostawiłem resztę i nie ruszałem - no i w końcu po 3 tyg w miejscu gdzie wyskrobałem wyszedł 1 grzybek.
teraz pytania:
czy wszytko jest w porządku (pleśni nie widać a zapach jest ładny leśny)?
co to na bąble?
co to za płyn na nich - te kropelki?
czy wyskrobać resztę bąbli?
  • 5 / / 0
Hejka
Mam problem z growkitem Goldenteacher.
Ogólnie grzybki rosną są mega grube, ale jest ich nie wiele, ale do rzeczy. Chodzi mi o to że wywaliło sporo pinów pod spodem to ciastko przekręciłam na bok, z wierzchu piękne mi wyrosły a tamte piny się zatrzymały w rozwoju. Ktoś może miał podobnie ?
  • 605 / 156 / 0
Niezły eksperyment, aż podziwiam, że coś z tego wyrosło :D
Chuj wie co to jest, wygląda jakby grzybnia walczyła o życie, ale cicho liczyła na akt łaski. Te żółte kropelki to metabolity, czyli na nasze: siki. Podobno związki w nich zawarte są szkodliwe dla innego dziadostwa, więc nie wiadomo, czy tam pod spodem nie odbywa się jakaś walka z zakażeniem i dlatego grzybnia się spociła (a może jest już po prostu zmęczona i robi pod siebie). Sposób w jaki przygotowałeś substrat na pewno nie ubił wszystkiego, formy przetrwalnikowe są w stanie znieść bardzo dużo, dlatego przeprowadza się sterylizację w szybkowarze.
'Never know who's behind the wheel,
The body or a conscious mind'
  • 5 / / 0
Hejka, mam pytanko.
Na boku ciastka wyrosły piny, ale się one nie rozwinęły. Rozwinęły się tylko te na wierzchu. I pytanko czemu tak się stało ? Myślałam, że potrzebują one miejsca wiec przekręciłam je na bok, ale to nic nie dało. Miał ktoś tak ? Albo co robię źle?
  • 7 / / 0
robiłem to w szybkowarze :D - zbieram te 2 co wyrosły - duże i ładne - grube nóżki a więc takie jak były za 1 rzutem - potem lodówka, namoczenie i zobaczymy co będzie :P
  • 605 / 156 / 0
@MAHONISTA
Nie odciąłeś dostępu światła od boku.
Czytaj poradniki, bo to podstawa podstaw, pytanie przewija się średnio co 4 strony.
'Never know who's behind the wheel,
The body or a conscious mind'
  • 18 / 1 / 0
Dobry wieczór,
Pytanie dla grzybowych znawców
Ma ktoś jakieś porady jak przygotować żyto pod zaszczepienie zarodnikami? Zrobiłem wcześniej sześć bagów metodą z tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=C2LIr06U7i0&t=1s i nic nie wyszło z żadnego, nawet żadnej pleśni, żyto kupiłem z tego linku https://zagrodaboryny.pl/pl/p/ZYTO-na-M ... 0KG-EKO/21 , podobno eko, bio, bez żadnych chemikaliów i preparatów antygrzybiczych. Jakieś porady co zrobić, żeby coś zaczęło się w nowych bagach rozwijać? A może zmienić substrat z żyta na coś innego?
  • 125 / 22 / 0
12 lutego 2023Dualizm22 pisze:
Plus minus tydzień czasu po wycięciu rzekomej stromy pojawiły się pierwsze owocniki, jednak stroma dalej występuje. Zastanawiam się czy to nie jest naturalne dla tej odmiany dlatego dzisiaj ususze trochę tej stromy i ja zjem. Dzięki temu dowiem się czy mam doczynienia ze zmutowanymi grzybami.
Odmiana yeti. Rzekoma stroma występuje także na ciastkach zaszczepionych płynnymi kulturami.
Owocniki zaczęły rosnąć po podkręceniu temperatury z 21° do 23° i wycięciu całej "stromy" tapeciakiem.
Okazało się, że ta rzekoma stroma to potężny potentat psylocybinowy. Top 3 lotów życia. Nie polecam wyrzucać waszej strony jeśli podejrzewacie swoje kity o to.

Czy ktoś może mi polecić przepis na ciastko z kukurydzą ?
Mam problem z moimi ciastkami taki, że nie mogę nimi wstrząsnąć. Masa z wermikulitu i ryżu plus gips i kawa wszystko potraktowane młynkiem do kawy daje tak bardzo zbite ciacho, że potrząsanie nic nie daje.
what are we to do with an elf ?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.