17 lutego 2023Atropolamine pisze: Dwa nasionka datury (w moim wypadku,nasiona mogą znacznie różnić się mocą,moje są jasno brązowe) działają na mnie świetnie nasennie.I wole to od neuroleptyków,bo nie powoduje tej kurwskiej akatyzji i nie blokuje receptorów dopaminowych i serotoninowych.Nasiona rozgryzam jak najdrobniej i połykam,czasem tez trzymam przed polknieciem jakiś czas przy dziąsłach,ale nie wiem czy to coś daje tak naprawdę.
Ja również fanem neurolpetyków nie jestem, serdzecznie polecam trazodon ir (nazwa handlowa "Trazodone Neuraxpharm"). Działa stosunkowo krótko, nie oddziaływuje na dopaminę a mimo to bardzo dobrze usypia.
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
Oczywiście zależy od patogenezy insomni różne rzeczy będą działać. Oprócz trazodonu wartą uwagi działanie nasenne ma Tyzanidyna. Która w dawce 4mg kładzie do łóżka a przy okazji nie jest czymś co niektórzy nazywają "psychotropem" nie działa ani na serotonię ani dopamine ani gaba, jest on mianowicie agonistą receptorów α2-adrenergicznych. Łatwo go dostać, mówisz że zaczęły boleci cię plecy a kiedyś tam (przed 2019) dostałeś na to od neurolog sirdalud (nazwa handlowa leku), i każdy rodzinny ci wypisze.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.