Podczas rutynowych badań w rezonansie znaleziono u mnie ostre rozsiane demielinizacje. Według mnie przyczyną tych zmian jest metkatynon syntetyzowany domowymi sposobami.
Mianowice octem i nadmanganianem potasu.
Podczas licznych leczeń odwykowych widziałem ludzi uzależnionych od "metkata". Z reguły było już z nimi ciężko. Mieli problemy z poruszaniem się oraz
z mową. Stąd wysnuwam teorię że przyczyną uszkodzenia mojego mózgu jest ów substancja. Oczywiście ja czuję się dobrze. Nie mam żadnych objawów neurologicznych i nie naużywam substancji psychoaktywnych od kilku lat. Związku z powyższą sytuacją mam kilka pytań.
Czy u kogoś z was zdiagnozowano podobne zmiany z powodu odurzania się metkatynonem ? Czy jest jakaś placówka w która zajmuje się leczeniem takich zmian w mózgu ?
Poniżej odpis badania.
W obrębie jąder podkorowych po stronie prawej, w zakresie wzgórza i podwzgórza widoczne jest ognisko demielinizacyjne wielkości 8mm.
Kilka zmian o podobnym charakterze widocznych jest obustronnie w obrębie jąder wzgórza wielkości do ok.5mm oraz poniżej w zakresie
konarów mózgu, a także górnej części mostu po stronie prawej.
Dodatkowo kilka plak demielinizacyjnych wielkości do ok.6mm widocznych jest w dolnej części mostu od strony
grzbietowej, a także w obrębie konara środkowego móżdżku po stronie lewej. Drobna plaka demielinizacyjna widoczna jest w
przedniej części trzonu ciała modzelowatego wielkości 4mm.
Poza tym intensywność sygnałów istoty białej i szarej półkul mózgu oraz przestrzeni pływowych w badaniu MR prawidłowa.
Struktury tylno jamowe, wodociąg mózgu oraz komora IV bez uchwytnej patologii. Po dożylnym podaniu środka kontrastowego
nie uwidoczniono obszarów nieprawidłowego wzmocnienia.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem
Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Jak kawa wpływa na oś jelita-mózg?
Naukowcy z University College Cork postanowili dogłębnie zbadać mechanizmy stojące za pozytywnym wpływem kawy na oś jelita-mózg. Wyniki badań, opublikowane na łamach Nature Communications pokazują, w jaki sposób regularne picie kawy i kawy bezkofeinowej wpływa na mikrobiom jelit, a co za tym idzie, na nasze zachowanie oraz poziom stresu.