Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 7 / / 0
1. Czy ten biały nalot (grzybnia ?) na podstawie grzyba jest jadalna czy usunąć ?
2. Czy można czymś zasypać przerwę miedzy ciastem a pudełkiem by grzyby nie rosły po bokach ?
  • 1609 / 1024 / 7
@johnkowalsk, białe to grzybnia, często pojawia sie u podstawy trzonka, jak i w postaci białych kropeczek na kapeluszu i to normalne.

A żeby nie rosło po bokach to oklej od zewnątrz czarną taśmą, albo owiń folią aby nie dochodziło tam światło, bo to ono jest prowodyrem do wzrostu.
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 7 / / 0
Jest owinięte .Chodzi że ciasto się zmniejszyło i tam więcej rośnie niż na górze.To usunąć tą grzybnie ?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2022 przez johnkowalsk, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1 / / 0
Cześć, nie mogę doszukać się wątku zalewania growkita wodą z miodem. Jest sens próbować w taki sposób odżywić grzybnię?
Pozdrawiam!
  • 1100 / 269 / 0
czytałem na pewnym forum, że takie proste węglowodany to najłatwiejszy sposób na niebieską pleśń, niemniej na jakimś zużytym growkicie można eksperymentować
25 maja 2022johnkowalsk pisze:
Jest owinięte .Chodzi że ciasto się zmniejszyło i tam więcej rośnie niż na górze.To usunąć tą grzybnie ?
ja to tak rozwiązałem, ale była to końcówka kita i nie bałem się takich zabaw post3602291.html#p3602291 i tu wyjaśnienie jakby co post3602480.html#p3602480
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Growkit B+ stoi już tydzień w worku/bagu, ale grzybnia (biały nalot) się nie powiększa. Spód i boki "ciastka" były od początku mocno obrośnięte, na górze tylko kilka plam. Po namoczeniu i odsączeniu ciastka na dno worka wlałem wodę i od tamtej pory nie otwieram. Przez pierwsze dni na bokach worka były kropelki wody, teraz mało i tylko blisko dna.

1. Czy jakoś można przyspieszyć proces "obrastania" góry? Przenieść w ciemniejsze miejsce, większa temperatura?
2. Czy ma znaczenie wysokość, na której zginamy i zapinamy worek? Gdzieś widziałem tipy, żeby najpierw zapiąć w połowie (szybciej się skumulują gazy cieplarniane), a przy owocnikowaniu rozwinąć do końca.
3. Stało by się coś złego, jakbym na początku odwrócił ciastko do góry nogami, żeby obrośnięta część była na wierzchu?
  • 11 / 2 / 0
Jak zrobisz wszystko sterylnie to zalewanie wodą z miodem nie szkodzi. Inna sprawa czy pomaga. Ja często tym zalewam i z jednego pudełka na kukurydzy miałem 8-9 rzutów. Niestety nie zrobiłem porównania zalewania woda z miałem vs zwykła woda.

Testowałem też bardziej złożone węglowodany w celu odżywienia grzybni jak woda z kleikiem ryżowym i miodem i też działało, tylko znów nie mam porównania. Tylko wtedy po namoczeniu spłukiwałam nadmiar my nie zostawiać na powierzchni gotowej pożywki dla pleśni

Ostatnie co to nastrzykiwanie miedzy rzutami wodą z kleikiem i miodem. Ok 10 ml na 500ml ciastka po namoczeniu (więcej się obawiałem). Działało bez zarzutów kilka rzutów.

Nwm czy to ten temat, czy powinno być w hodowli nie z kitów, bo wszystko było na własnej kukurydzy. ale działanie to samo

Chętnie poznam wasze opinie o odżywianiu
  • 1 / / 0
Hej. Od pierwszego pina minęło 7 dni (na niego czekałem 13). Chciałbym zapytać czy wszystko dobrze idzie, bo wyglada to wszystko jakos niemrawo. Wydaje mi się, ze robię wszystko dobrze(jedyny błąd to niezaklejenie boków:x sporo w tych bokach grzybków rośnie a tylko jednemu udaje się przedostać, bo całe ciasto się trochę zmniejszyło i zrobił się luz po bokach). Wszystko idzie dobrze i to poprostu jakiś słaby rzut? Wietrze około 5 razy dziennie i 1 raz pryskam.
https://imgur.com/a/xoK4uDc
https://imgur.com/a/8m7MzFP
https://imgur.com/a/QSRGPfO
  • 358 / 80 / 0
@Tomson113 Hej, wszystko wygląda dobrze. Po prostu takie masz ciastko, no i po bokach ci rosną bo ich nie zakleiłeś, tak by było więcej normalnie rosnących. Ale ciesz się tym co zbierzesz.
Pryskaj tak żeby te ścianki worka były w kropelkach cały czas. Staraj się żeby kropelki wody nie lądowały bezpośrednio na ciastku.
  • 7 / / 0
Czy zwiększanie lub zmniejszanie temp. lub odcięcie światła , przyspieszy/spowolni wzrost w końcowym etapie (przed zbiorem) ?
Ostatnio zmieniony 02 czerwca 2022 przez johnkowalsk, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.