Mam już następujące pestki:
Big SeedBank - Auto Big Gelato
Big Seedbank Auto OG Kush
Bulk Feminized Seeds - Auto Afghan Haze
Bulk Feminized Seeds - Auto Girl Scout Cookies
Bulk Feminized Seeds - Auto Jack Herer
Bulk Feminized Seeds - Auto Northern Light
Bulk Feminized Seeds - Auto White Widow X-treme
Bulk Feminized Seeds - Outdoor Afghan (fotoperiod)
Bulk Feminized Seeds - Outdoor Blue Shaman (fotoperiod)
Royal Queen Seeds Hulkberry Auto
Royal Queen Seeds Bubble Kush Automatic
FASTBUDS - Gorilla Cookies Auto
Będę kiełkować partiami, żeby w razie skuteczności 100% nie przeszarżować. Najwcześniej w przyszły weekend, ale raczej 28 maj. Planuję użyć 3 skitranych na spocie plastikowych pojemników (odpowiednio 15L, 30L, 30L), które wczoraj wyszorowałem w rzece. Do tego albo dokupię kilka smart potów 15 L (dla automatów), albo zrobię air poty wg. tej instrukcji https://www.wiki.haszysz.com/index.php/ ... ną_"AirPot"
Zatargałem wczoraj pierwszy worek ziemi uniwersalnej (20 L) oraz tyle samo perlitu. Planuję zrobić własną mieszankę. Poza perlitem dodam tam albo kokosu, albo rozdrobnionej kory z różnych drzew. W okolicy jest pełno takich zaschniętych gałązek, z których wychodzi coś jak włókno kokosa.
Cały czas szukam jakiś nawozów dedykowanych.
CDN
Panie Jezu, chcesz żeby tych pestek wystarczyło Ci na kilka lat? Na ślimaki spróbuj tego patentu z taśmą miedzianą podłączoną pod bateryjke 9V. Ja testowałem na działce na sałacie, 100% skuteczności, 200% ekologiczności
Filmik z wykonania i działania (nie mój, tylko się wzorowałem):
https://www.youtube.com/watch?v=oAA9nCqNfR4#t=2m12s to nie magia
A to mój elektryczny pastuch na ślimaki. Czas wykonania: 5min. Trzeba tylko ogarnąć taśme miedzianą samoprzylepną (kilka zł), lutownice, bateryjke, przewody. :
Mam już sprawdzony sposób z plastikowymi, bezbarwnymi doniczkami, w których robię mnóstwo dodatkowych dziur i nakładam na maleńkie roślinki. W środku jest większa wilgotność (co widać na zaparowanych ściankach i roślinki to lubią) i co ważniejsze żaden ślimak się nie przedostanie.
Niestety taki inkubator po ok 2 tygodniach trzeba zdjąć, a ślimaków jest coraz więcej. Pomyślę nad tą miedzią.
Zapomniałem dodać, że tym razem uprawa musi być z mikoryzą. Zastanawiam się tylko, czym różnią się produkty za 40 zł od tych za kilkaset. Efekt jest lepszy?
Chciałbym sezona i automaty wystartować w kubeczkach, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Poszukam czegoś, co zwyczajnie będzie można włożyć w ziemię. Ciekawe, jak jest z papierowymi kubkami... czy tap root przebije się przez niego i jak by to wpłynęło na życie krzaka.
Jeśli chodzi o ilość, to celuję w 1 sezona i 3-4 automaty, ale różnie może się skończyć.
15 maja 2022jezus_chytrus pisze: Zapomniałem dodać, że tym razem uprawa musi być z mikoryzą. Zastanawiam się tylko, czym różnią się produkty za 40 zł od tych za kilkaset. Efekt jest lepszy?
Mikoryzy się różnią zawartością - te lepsze konkretnie pod konopki mają zawartość grzybni i mikroorganizmów sprofilowaną pod naszą kochaną roślinę.
15 maja 2022Qlop pisze: Jak to mówią w pewnych kręgach: zasiadam w pierwszym rzędzie![]()
Panie Jezu, chcesz żeby tych pestek wystarczyło Ci na kilka lat? Na ślimaki spróbuj tego patentu z taśmą miedzianą podłączoną pod bateryjke 9V. Ja testowałem na działce na sałacie, 100% skuteczności, 200% ekologiczności![]()
Filmik z wykonania i działania (nie mój, tylko się wzorowałem):
https://www.youtube.com/watch?v=oAA9nCqNfR4#t=2m12s to nie magia![]()
A to mój elektryczny pastuch na ślimaki. Czas wykonania: 5min. Trzeba tylko ogarnąć taśme miedzianą samoprzylepną (kilka zł), lutownice, bateryjke, przewody. :
Właśnie sprawdziłem, że w zeszłym sezonie ES x C99 wyszła z ziemi 15 czerwca, a pozostałe 24-tego. A na rozmiar nie narzekałem. Jak już wspomniałem, zamierzam kiełkować partiami - pierwszą tak, by w sobotę lub niedzielę umieścić już na spocie. Jeszcze nie wiem, co pójdzie na pierwszy rzut.
Muszę zamówić jeszcze mikoryzę i pewna osoba sugerowała wermikulit - jako spulchniacz i dodatkowe źródło krzemu. Lubię nowinki więc zamówię.
Czy ktoś używał kiedyś smart potów na outdoorze? Dużo częściej trzeba podlewać? Czy stosował ktoś kiedyś dzielenie pojemnika dla 2 roślin (w sensie posadzenie 2 pestek, a nie jakieś przegrody)? Powiedzmy 30 L dla 2 automatów, które teoretycznie powinny być kompaktowe?
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.