Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 76 / 4 / 0
Witam,mam pytanie od kilku miesięcy przyjmuje paroksetyne a od kilku dni dawke 40mg. Ale nie o tym,mam tak że około godziny 17 nasila mi się tak jakby odrealnienie załącza się widzenie tunelowe niepokój, potliwość i różne bóle,kołatania serca itp. po godzinie może dwóch przechodzi to wszystko tylko w niepokój, nie wygląda mi to na atak paniki ale nie wiem, pytam bo właściwie czytając fora nie spotkałem się z czymś takim.Pozdro
  • 18 / 3 / 12
Te objawy masz od momentu zwiększenia dawki czy od dłuższego czasu?
  • 76 / 4 / 0
Mam tak od dłuższego czasu przy zwiekszaniu dawki jest to mocniejsze ale dzieję się to niezależnie od tego ile jestem na leku
  • 1290 / 367 / 0
Czestym powodem powaznych problemow przy SSRI jest ich przedawkowanie. A potrzebne dawki zmieniaja sie w czasie, wiec w kazdym momencie biorac cos mozesz tego doswiadczyc.
Powinienes reedukowac te dawki bardzo stopniowo i powoli np. wolumetrycznie. Jak brales je rok, to powinienes zrobic rozpiske obnizania dawki do polowy na rok, chociaz z piersza polowa to moglbys zejsc w miesiac lub dwa jesli nie brales dluzej niz 2 lata, najgorzej to wyzerowac czyli sama koncowka rzucania.
  • 684 / 154 / 1
Imho masz lekkie stany lękowe o tej godzinie i tu bym szukal przyczyny. Czy dawka do redukcji? Ja bardzo zle reagowalem poczatkowo na antydepresanty nie mowiac o zwiekszaniu dawki. Tunelowe widzenie to normalka przy stanach lękowych, u mnie wlasnie od tego sie zaczelo.
  • 76 / 4 / 0
Szczerze sam nie wiem dwa lata temu gdy brałem paro zadziałało po 3 tyg. Teraz mam wrażenie że przez cały okres leczenia mam tylko uboki albo to sama nerwica już nie potrafie odróżnić. Na 30mg byłem 2 miesiące i nie zmieniło się nic, wskoczyłem na 40 i czekam aczkolwiek powoli trace nadzieje że zaskoczy. Lekarza mam w styczniu dopiero ale zastanawiam się czy nie dać tej dawce 3 miesięcy jak niektórzy mówią czy zmieniać lek..
No i właśnie to nasilanie się objawów mnie troche martwi bo ja w ciagu dnia jest jako tako to na noc zaczyna się tragedia właśnie koło godz 17 wszystko zaczyna się nasilać czasami puszcza a czasami trwa do rana.
  • 18 / 3 / 12
Skoro lekarza masz już w styczniu to możesz przedstawić mu owy problem, poprosić o jakiś lek wspomagający, jakąś mirte czy coś i brać wieczorem, przy okazji nasenne działanie pomoże zasnąć szybciej i skróci jakby ekspozycję na te niemiłe wieczorne doświadczenia. Może być też tak, że to wina paroksetyny poniekąd, odczuwasz jej, że tak nazwe "pozytywne" działanie?

Ale mimo wszystko, może to być po prostu przejściowy stan, albo minie po odstawieniu paro, albo pozostanie na trochę dłużej.
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2021 przez account17, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 76 / 4 / 0
Czasami czuję się faktycznie dobrze ale to jest 2-3 dni w miesiącu, zmieniło się na tyle dobrze ze lepiej się czuje psychicznie odkąd biorę, nie ma lęków przed wyjściem z domu np. Tyle że objawy somatyczne cały czas występują i co chwile się zmieniają raz glowa raz brzuch raz serce i tak w kółko, kiedy jest lepszy dzień i myślę że zaczyna się rozkręcać to na następny dzień znowu uderzenie somatow.
  • 18 / 3 / 12
W sumie lekki bo lekki, ale wpływ na receptor muskarynowy ma, kto wie, może to i od tego. Antagonizm M1 prowadzi właśnie m. in. do widzenia tunelowego, przyćmień, jaskry. Nie mam pewności czy inne objawy jak bóle brzucha i wrażliwość lękowa może być przypisana do analogicznego pobudzenia układu współczulnego.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.