Dział o sprawach, w których zarzut nie opiera się na Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Mam pytanie, czy prawo rozróżnia "lepsze" i "gorsze" narkotyki?
Przykładowo, czy według prawa: 15g marychy = 15g mefedronu =15 morfiny ?

Czy może prawo mówi, że pomimo, że taka sama ilość to jeden narkotyk jest bardziej niebiezpieczny od drugiego i kary są różne?

Według wiki, wykaz środków jest pogrupowany na:
I-N, II-N, III-N i IV-N oraz I-P, II-P, III-P i IV-P.

Jak sprawa wygląda, mógłby ktoś wytłumaczyć?
  • 26 / 2 / 0
@oxapszsvx8ji6fss

Teoretycznie każda substancja, która jest nielegalna powinna być sobie równa. W praktyce wygląda to trochę inaczej. Jeśli złapią cię z małą ilością zioła(gram i mniej) to istnieje szansa, że ci to puszczą płazem i skończy się na pouczeniu/grzywnie. Kilku moich znajomych miało już taką sytuację. Wszystko zależy od tego na jakiego policjanta trafisz. Jeden sobie tylko pogada, a drugi zechce cię udupić jak tylko się da. Wracając do tematu - postawmy się w innej sytuacji. Policjant znajduje pół grama amfetaminy. Z tego co słyszałam oraz z dotychczasowych doświadczeń moich znajomych na prochy patrzą już trochę inaczej. Ogólnie mam wrażenie, że najłatwiej się wywinąć z posiadania zioła(oczywiście mowa o małych ilościach), z resztą innych narkotyków jest problem. Ale to tylko moje spostrzeżenia.

Nie cytujemy postów znajdujących się bezpośrednio nad naszym postem. - {owerfull}
  • 3 / / 0
Kazde posiadanie narkotyku w malej ilosci moze skonczyc sie na grzywnie odrobce godzin bez wyroku pozbawienia wolności wszystko zależy co kodeks przewiduje za dana ilość
  • 1080 / 126 / 3
Wg. przepisu drag to drag. Ale oni mają jakieś pojebane wskazniki np. że 1 gram zioła to wystarcza do odurzenia X osób ale natomiast np. 1 gram koksu to wystarcza do odurzenia Y osób. Więc sąd może i pewnie ukarze inaczej posiadanie 1 g zioła i 1 g koksu. Są to normy pozaprawne (ja pamiętam że w mojej sprawie na temat ile 1 g zioła odurzy osób to powoływano się na jakiś starodawny numer "Problemów Kryminalistyki" i wyszło że tym 1 gietem to się ujara chuj wie ile osób i dodatkowo że to kilka porcji dilerskich. Jest to bzdura w tym wypadku aczkolwiek ogólnie ma sens bo np. 1 g zioła to porcja dilerska (mało kto goni połówki) natomiast w przypadku helu 1 gram to może być już 4 porcje dilerskie tj. ćwiary.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.