W swojej praktyce zauważyłem, że neuroleptyk kwetiapina może mieć pozytywny efekt w postaci micro-detoxu dopaminowego. Zgodnie z informacjami: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898838/ spodziewam się, że przyjmowanie tego neuroleptyku nasennie może oferować coś w postaci detoxu od dopaminy z racji wspomnianego tutaj dylematu (stimki zwiększają dopę a neuroleptyki hamują).
Jakie jest wasze zdanie w tej kwestii?
a propos co robię:
Na razie dawkowanie: kwetiapina 50mg 1h przed snem bo miałem ucisk w klacie więc wolałem nie ryzykować ale kto wie ile jutro zaryzykuję.
Z substancji pomagających z zaśnięciem działał na mnie tylko zoplikon, ale on niestety wrogiem jest największym bo uzależnia (chuj, że działa, najważniejsze jest to że uzależnia!) jednak jako, że to benzo to nie spodziewam się efektu detoxu. Macie może inne zdanie? Może są jakieś benzo pomagające zasnąć (z tego co wiem to klony ale chętnie poczytam o wszystkich).
- Homilia, Sopot, 1999 r.
Ja osobiście biorę dwie setki kwetiapiny i do tego dwie setki depakiny na wyrównanie nastroju przed snem. Depakina Chrono jest na recepte darmowa.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce
Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.