Sorry za interpunkcję piszę głosem
"Rutyna to rzecz zgubna "
ten drugi już wiele razy brałem ale zolpidem jeszcze nie miałem okazji spróbować jaka jest różnica miedzy zopiklon a zolpidem ?
Zolpidem:
-krótkie działanie (2h około)
-leczysz tym problem z samym zaśnięciem. Potem możesz się budzić po 4 godzinach snu
-halucynacje, urwanie filmu, odpierdalanie bez tolerki już nawet po półtorej tabletki
Zopiklon
-obrzydliwy smak
-leczysz tym problemy lekkie z zasypianiem i głównie problemy z utrzymaniem snu (działa z 8 godzin)
-tylko sedacja, zero halunów
Jednak trzeba uważać z obiema z-tkami, bo pierwszy może rozwalić ci zasypianie a drugi może spowodować, że będziesz się budził co chwilę po odstawieniu. Jeżeli chcesz się faktycznie "leczyć" to wpierw zacząłbym od połówki tabletki 15 minut przed snem lub ogarnąć sobie zaleplon i sprawdzić czy on nie wystarczy
Czytała Krystyna Czubówna
FDA has informed the manufacturers that the recommended dose of zolpidem for women should be lowered from 10 mg to 5 mg for immediate-release products (Ambien, Edluar, and Zolpimist) and from 12.5 mg to 6.25 mg for extended-release products (Ambien CR).
Women (...) eliminate zolpidem from their bodies more slowly than men.
przez 3 godziny nie mogłem zasnąć dopiero nad ranem zasnąłem
druga noc dawka 20mg dalej nie mogę zasnąć
a na dodatek brak jakichkolwiek halucynacji, :( dodam tylko że nigdy nie brałem zolpidem to był mój pierwszy raz, Zastanawiam się czy wpływ miał na to zopiklon którego zjadłem dwa opakowania tydzień temu
Chodzi mi o obniżenie ciśnienia albo obniżenie ilości uderzeń.
"W badaniach odnotowano, że długotrwałe stosowanie zolpidemu zwiększa ryzyko różnych powikłań, w tym udaru mózgu. Szczególnie narażone w tym zakresie są osoby, u których z bezsennością współwystępują: choroby kardiologiczne i nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca i hiperlipidemia. Podejrzewa się, że ten niekorzystny wpływ zolpidemu wynika z jego działania nasilającego bezdech senny (który sam w sobie jest ważnym czynnikiem ryzyka wystąpienia udaru mózgu). Niebezpieczeństwo takie dotyczy też innych leków nasennych i trzeba je brać pod uwagę, zwłaszcza podczas leczenia osób z dodatkowymi czynnikami ryzyka omawianego powikłania."
Więc błędne myślenie że nasenny zolpidem powinien uspokajac ale jak z drugiej strony mówiłam przedobrzenie powoduje że możliwe jest 'fikanie' niż spanie(w moim przypadku)to ciśnienie napewno mi wtedy skoczylo
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.