Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 522 / 64 / 0
11 stycznia 20217key pisze:
Szczerze to z wiedzy, którą posiadam to akurat o D3 nie szłyszałem o przedawkowaniu
Ja nie pisałem o mitycznej toksyczności wit. D (objawy to hiperkalcemia), tylko o długotrwałym wpływie na homeostazę wapniowo-fosforanowo-magnezową i jej właściwości immunosupresyjne. Dlatego polecam badać chociaż raz na 3 miesiące jej poziom, bo ta sama dawka u różnych ludzi może dać drastycznie różne poziomy we krwi.
Uwaga! Użytkownik GL HF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 244 / 58 / 0
To zwracam honor...
Ja ją biorę właśnie tylko ok. 3 miesięcy ale może rzeczywiście się przejdę po przylocie do domu i zrobię badania.
W sumie to nie choruję... grypa 2 lata temu ale to 300 osób po przylocie w nowe miejsce..mięsa nie jem więc dlatego suplementacja B... nie piję.. nie palę... cukru mało jedynie fruktoza w owocach. Piję roiboosa, yerbę i mineralną czasem zaszaleję z Oolongiem. Od czasu do czasu post.
Ale kiedyś wszystkiego było w opór i tak sobie "za karę" zabieram po trochu %-D
„Bądź światłem sam dla siebie” Budda Gautama
  • 959 / 137 / 0
11 stycznia 2021DuchPL pisze:
ale tą D3 bierzesz bo:
- czujesz jej działanie? jest zajebiście? cokolwiek?
- jakieś magiczne testy wykrywające niedobór?

czy

- kupiłeś sobie - bo tak w intErnetach gadajOM ?
Witamina D jest jedną z tych witamin których efekty ewidentnie czuje. Po kilku łyżkach tranu humor poprawiony o 100 procent, humor i ogólna witalność, znika senność. Sprawdzone milion razy
Uwaga! Użytkownik Marcins96 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1907 / 432 / 4
"W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. "

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tran

Ogólnie to tłuszcz ( który organizm ogólnie bardzo lubi ) oraz witaminy w tym D, o której wspominasz ...
[i"]Tran stosowany jest jako środek leczniczy w awitaminozach A i D, a także przy krzywicy. Ponadto w dermatologii, w różnych postaciach – najczęściej jako 40% maść tranowa Unguentum Olei Jecoris Aselli FP VI. Tran wykorzystywany jest również jako tłuszcz jadalny przez ludność Dalekiej Północy. Niegdyś używany również jako paliwo do lamp." [/i]

z ciekawszych:
"Podawanie tranu dzieciom wydaje się pomocne w redukcji objawów ADHD"

jednakże dyskusja z mojej strony była o SZTUCZNEJ witaminie D... otrzymywanej metodą chemiczną. nie pochodzacą... z tranu.
I jak się po takiej czujesz?

https://www.medonet.pl/zdrowie,bez-magn ... 24744.html

wg. tej teorii Wit D bez magnezu jest ...nieskuteczna, wręcz może doprowadzić do szeregu zaburzeń w tym gospodarki wapniowej w organizmie.
Źle suplementowana, w nadmiernych ilościach może doprowadzić wręcz do uszczerbku na zdrowiu.
Wpływa także w bardzo dużym stopniu na hormony ludzkie, które dość szybko reagują na jej podaż.

Ja osobiście, stosując ( kiedyś ) WitD ...w płynie, dośc czysty skład... odczułem rzeczywista poprawę nastroju, bez innych ciekawych reakcji.
Co dziwne, w chwili zaprzestania suplementowania się to SZTUCZNĄ witaminą, odczuwałem wyraźne pogorszenie nastroju... jakby "zjazd".
Z czego to wynikało nie mam logicznego wytłumaczenia.
DXM
  • 9393 / 1833 / 2
Ja suplementuje d3k2 2*2tys a teraz 2*4tys
W ciągu 2 tyg mi ilość skoczyła z 25 na 46.

W kwestii dopaminy to D3 ją reguluje ładnie opisano to tutaj
http://www.zespoldowna.info/witamina-d- ... aminy.html
Działa też przy serotoninie
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1907 / 432 / 4
Ciekawe czy taka... suplementacja... pomogła by w "stabilniejszej" bądź "dłuższej" zabawie w niektórymi narkotykami. Nigdy nie prowadziłem "badań" w tym kierunku...

Wiem natomiast, że po "kakao" oraz za czasów legala 3MMC... rzeczywiste działanie tej substancji było "wyraźniejsze" ? to moja subiektywna ocena bez szczegółowych badań ( a jak wiadomo kakao jest bogate w mnóstwo witamin |), ale wydaje mi się, że odpowiednia suplementacja ( w połączeniu oczywiście z prawidłowym żywieniem ) może pomóc wielu osobom w dochodzeniu do siebie po sporych dawkach serotoników czy tam dopaminowych rozwalaczy... czy też stabilizowac "jazdę" jaką sie na tych narkotykach przeżywa.

WitD nie mniej wydaje się "ciekawa"...
Co najważniejsze - mój organizm reagował dziwnie trochę, ze skutków ubocznych ( o których nie wspomniałem wcześniej a mi się przypomniało ) - wywalało mi syfy na plecach i klacie. Po zaprzestaniu suplementacji, syfy znikły. Ja ogólnie biore bardzo mało witamin, bądź wcale - jeżeli się czymś suplementuję i "tego nie czuję" po prostu to odstawiam. WitD czułem... czułem także jej odstawienie, oraz dziwne skutki uboczne w postaci syfów.
to tyle ode mnie./
DXM
  • 2 / / 0
Poradźcie. Przy skrajnym wyczerpaniu witaminę C taka dobra przyswajalna w jakiej maxymalnej dawce można brać mniej więcej chociaż?
  • 4 / / 0
Wiele osób pisze o poprawie nastroju, jako skutek suplementacji D3. Ja również to zauważyłem, jakoś od tygodnia mi się to pojawiło, ale co dziwne suplementuję D3 od ponad 6 msc. Więc nie wiem, czy to placebo, czy miałem tak wielki niedobór, że dopiero teraz się sytuacja unormowała. Jakie jeszcze pozytywne skutki widzicie u siebie po D3?
  • 32 / 2 / 0
Stosowałem przez 3 tygodnie i różnica wg. Mnie jest na poziomie placebo.
Zastanawiam się czy nie spróbować ponownie - ile czasu potrzebowaliście do uzyskania widocznych efektów?
  • 4 / / 0
U mnie coś się pozmieniało w organizmie i każdorazowe branie D3 kończy się u mnie epizodem depresyjnym. Myślałem na początku, że to przypadek, ale testowałem kilka razy i faktycznie tak jest. Nie wiem czemu, testowałem wszystkie warianty samo D3, D3 z K2 i D3 z magnezem.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.