Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 967 / 243 / 0
14 listopada 2020jezus_chytrus pisze:
Ja nie zauważyłem żadnego wpływu - a byłem w marcu w Chile i żarłem mango na potęgę - bo tam to są pyszne.
Palenie, które kupiłem (Super Silver Haze) niszczyło mnie bez względu na to, czy jadłem, czy nie. Oczywiście wierzę, że część osób faktycznie może czuć różnicę i bynajmniej nie twierdzę, że mango (które uwielbiam, ale u nas kupić dobre nie sposób) nie wzmacnia w jakimś stopniu działania.
Czynnikiem wzmacniającym znajdującym się w mango jest mircen - terpen który obniża barierę krew-mózg dla cannabioidów. Sam SSH jest mocno bogaty w mircen więc pewnie był overkill ;)

Co jeszcze do wzmacniania ?

Kurkuma
trawa cytrynowa
Ciemna czekolada
  • 13 / / 0
Ciemna czekolada wzmacnia? Ja zawsze żyłem w przekonaniu że czekolada z dodatkiem mleka obniża "banie" to chyba się myliłem.
  • 12822 / 2494 / 0
16 listopada 2020Alienox pisze:
10 km to ja nigdy w życiu chyba bym nie przebiegł ;D Dla mnie ciężko kilometr zrobić bo prawie płuca wypluwam.

Jak to robisz ja mam z 40 kg nadwagi i pracuje przy kompie nie piszę tego jako wymówkę ale tak mi się cholernie nie chce że to jest dramat.
W listopadzie 2017 siedziałem wieczorem zjarany i oglądałem jakiś serial. Nie wiem co mnie napadło, ale postanowiłem wyjść i przebiec ile dam radę. Pamiętam, że po niecałym kilometrze musiałem już przejść do marszu i nieco odsapnąć. Potem znowu kilkaset metrów biegiem.... Do tego za ciepło się ubrałem - w jakąś kurtkę, którą zapociłem na maksa.
Bardzo spodobał mi się jednak stan, który miałem po powrocie - błogo się czułem i komfortowo.
Kolejne dni zwiększałem odrobinę dystans i coraz mniej maszerowałem.
Po 2 tygodniach robiłem już 5-6 km bez przerwy. Wciągnęło mnie tak bardzo, że nie wyobrażam już sobie życia bez biegania.

Też miałem lekką nadwagę - oczywiście głównie brzuch i druga broda. Chyba to mnie tak zmotywowało. Na wiosnę byłem już o wiele lżejszy, a po roku waga spadła mi właściwie do granicy niedowagi. Strasznie mnie "wysuszyło", wszystkie żyły powychodziły na wierzch (łącznie z tymi na brzuchu, na którym widać każdy mięsień) i nieco zmodyfikowałem częstotliwość. Teraz waga jest idealna (podbiłem o 5 kg), tłuszczu praktycznie brak i widać wyraźny przyrost masy mięśniowej (biegam co drugi dzień na zmianę z ćwiczeniami siłowymi - całkowicie na czysto). Na liczniku już grubo ponad 4500 km (przebiegnięte całe Chile i trochę Peru :)).

Czy zbicie wagi koreluje jakoś z działaniem zioła.... nie mam pojęcia. Ciężko mi powiedzieć, bo nie straciłem jej z dnia na dzień. Jedno nie ulega wątpliwości - bieganie + przyjaranie tuż po - mistrzowskie połączenie.
  • 967 / 243 / 0
17 listopada 2020Nazgul pisze:
Ciemna czekolada wzmacnia? Ja zawsze żyłem w przekonaniu że czekolada z dodatkiem mleka obniża "banie" to chyba się myliłem.
A czy ja napisałem "ciemna czekolada" czy "czekolada z dodatkiem mleka" ? ;)
Ciemna czekolada, im bardziej gorzka z większą zawartością ziarna kakaowca tym lepiej.

Zawiera sam anandamid ( czyli endocannabioid którego roślinnym ( i mocniejszym ) bratem-bliźniakiem jest THC ) oraz dwa lipidy
N-oleoylethanolamine and N-linoleoylethanolamine , które wspomagają są także analogami anandamidu i wspierają jego syntezę w mózgu.
Tak więc czekolada daje dodatkowy anandamidowy "haj" ( a THC i tak wypiera anandamid z synaps ) a do tego anandamid i THC są metabolizowane przez ten sam enzym w cytochromie P450 - CYP3A4 , tak więc może dodać w efekcie przedłużenie obecności THC w krwiobiegu.

EDIT
Mleko też nie szkodzi - Ba, z tych trzech składników da się na mleku ugotować napój do ich wspólnego pochłonięcia , a mleko jeszcze pomoże - wszystkie składniki
rozpuszczają się bardzo dobrze / dobrze w tłuszczach.

Jeśli chodzi o czekoladę mleczną to haj może osłabiać działanie cukru.
  • 229 / 12 / 0
Jak to jest z tym mango, wzmocni bardzo? Czego bym nie chciał bo Red no 2 i tak jest bardzo mocne.
Czy raczej zmieni profil w stronę, sedacji? Co by było dobre przy tej Sativie.
  • 967 / 243 / 0
18 listopada 2020rednopacjent pisze:
Jak to jest z tym mango, wzmocni bardzo? Czego bym nie chciał bo Red no 2 i tak jest bardzo mocne.
Poczytaj tej wątek.
Tak jak pisałem, mango zawiera mircen a mircen powoduje obniżenie bariery krew / mózg dla cannabioidów czyli przyspieszy dotarcie do neuronów
i zwiększy poziom canna w mózgu - czyli wzmocni działanie.
Dodatkowo sam mircen ma właściwości polepszające jakość snu ( ale nie usypiające ) jednak bym się na nie nie napalał po takiej ilości jak w mango.

Jeśli chodzi o sedację / osłabienie negatywnych efektów THC to proponowałbym albo mieszać Red No 2 z suszem CBD w odpowiednich proporcjach albo po zapaleniu / waporyzacji określonej ilości Red no 2 zapodac odpowiednią porcję oleju CBD po język.
  • 229 / 12 / 0
Używam CBD i działa zauważalnie. Ale poza CBD, dodatkowo wkomponowałbym Mango. Czy też wniesie zauważalnego chilla?
  • 2117 / 351 / 0
18 listopada 2020rednopacjent pisze:
Apteczne red no2 jest jakieś słabe, że trzeba je wzmacniać? Pytam z ciekawości, bo nie paliłem tej aptecznej odmiany.
like the others before you
one by one we will take you
  • 967 / 243 / 0
Chociaż w teorii może to coś dać to w praktyce nie spodziewałbym się jakichś odczuwalnych efektów.Ale że mango smaczne i zdrowe to czemu nie spróbować ?;)
  • 13 / / 0
Próbuj i zdaj relacje bo mango kocham jeść a jarać tym bardziej a że nie mam teraz dobrego jaranka :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.