Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 3245 / 623 / 0
Babka z zielarskiego powiedziała że to nawet wzmacnia działanie inych ziół. A tu niżej zastosowanie by WIKIPEDIA. Albo sobie wkręcam, albo rzeczywiście coś tak działa. Zrobiłem mix passiflory, maczku kalifornijskiego, glistnika, brahmi, no i tej werbeny cytrynowej, i faza jest ukojeniem nerwów z jednoczesnym pobudzeniem "umysłu".

Roślina lecznicza.
Składniki: wytwarza olejek eteryczny zawierający cytral, carvon, nerol, dipenten, limonen, citroncol, geraniol, alfa- i beta-pinen, cyneol, linalol i inne substancje bioaktywne.

Działanie: podobnie jak werbena, pomaga w stanach wyczerpania organizmu, ale dodatkowo działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ma też działanie ściągające, tonizujące, wiatropędne, wspomagające trawienie, przeciwutleniające, przeciwzapalne. Ma działanie relaksujące, uspokajające, antydepresyjne – wzmacnia układ nerwowy i uspokaja psychikę, dając poczucie odprężenia przez redukcję depresji i stresu. Harmonizuje funkcje serca, stymuluje aktywność macicy, wzmacnia laktację, wspomaga funkcje płuc, żołądka, trawienie oraz przyjemnie odświeża oddech. Znakomita przy wzdęciach, skurczach żołądkowych i jelitowych. Ma uspakajający wpływ na centralny system nerwowy, łagodzi migreny, depresje, nerwobóle, mdłości, częstoskurcz, pomaga regenerować i osłaniać komórki. Ma działanie przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne. Zawarty w lippii cyneol ogranicza namnażanie wirusów grypy, drożdżaków z gatunku Candida albicans, bakterii Escherichia coli, zaś geraniol pomaga w walce
z pasożytami.

Ze względu na swój cytrynowy aromat używana jest do przygotowania orzeźwiających herbatek, a także do poprawy aromatu i smaku potraw, np. z ryb, drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów.

Suszone liście sprawdzają się w mieszankach zapachowych "potpourri". Olejek werbenowy używany jest w droższych perfumach jako znakomita nuta cytrusowa. Czysty olejek werbenowy używany jest w przemyśle perfumeryjnym do aromatyzowania mydeł, szminek, toników i olejków do pielęgnacji skóry.

Poprawiłem nazwę tematu - blackgoku
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 525 / 55 / 0
Duża różnica jest między tym a werbeną pospolitą? Bo kupiłem przez pomyłkę nie tą a cytrynową właśnie xD Ale zdam recenzję: smak całkiem przyjemny, bardzo dobrze wyczuwalne działanie antydepresyjne, działanie głównie zamulające.
  • 1959 / 454 / 4
Ja to dawno dawno temu wypiłem razem z kurkumą ( przypadkiem ) z pewnościa wykazało synergię w produkcji tlenku azotu - w życiu nie miałem takiej pompy PRZED treningiem... trzeba uważać, w przypadku stosowania niektórych "naturalnych" wspomagaczy organizmu.
DXM
  • 3245 / 623 / 0
Kupiłem kiedyś 500gr w zaokrągleniu za 5 dych z allnegro, i od fazy do fazy w końcu zrobiłem przerwę. Dzisiaj po 2 dobrze nasypanych kubkach, przez chwilę miałem oświecenie zen, tzn taką wieczność chwili dobrego nastroju. Czyli oprócz właściwości zdrowotnych, działa ziołowo rekreacyjnie. I to jest fakt a nie założenie opinii wrażenia.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.