Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 65 / 13 / 0
No właśnie, w tym roku mam zamiar testować amanitę, tylko trochę jestem w kropce bo różne opinie znajduję - suszymy razem ze skórką kapelusza, czy usuwamy ? Tylko tyle chciałem wiedzieć :)

PS. Ja bym zostawił ale wolę się zapytać bardziej doświadczonych kolegów :)
  • 1037 / 245 / 0
Nie jestem doświadczony z tym grzybkiem, ale wydaję mi się że tylko i wyłącznie w czerwonej skórce i delikatnie pod nią znajduję się substancja aktywna, noga i blaszki to pewnie sama woda może jakieś minerały i miąższ.
  • 366 / 80 / 0
Czerwona skóra i żółta część pod nią zawiera "tą" substancje, blaszki można usunąć. Szybciej się wysuszą i będzie mniej materiału do strawienia.
  • 65 / 13 / 0
Ok tak zrobie! Wielkie dzieki koledzy!
  • 413 / 26 / 0
Bylo juz tym pisane,nie trzeba zakladac nowego tematu.
  • 1 / / 0
06 czerwca 20207dni pisze:
Czerwona skóra i żółta część pod nią zawiera "tą" substancje, blaszki można usunąć. Szybciej się wysuszą i będzie mniej materiału do strawienia.
A jak je prawidłowo wysuszyć i jak dawkować?
  • 380 / 119 / 0
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.