Teraz dla krzaków sezonowych są ostatnie dni / tygodnie wegetacji (a niektóre pewnie już zakwitły) więc trzeba się skupić na nawozie na kwitnienie.
W kilku źródłach przeczytałem, że sproszkowane, wysuszone skórki banana mają NPK rzędu 0-20-40, czyli bardzo dużo, jeśli to prawda. Do tego inne ważne pierwiastki takie jak Magnez, Siarka, Mangan i coś tam jeszcze. NPK Herbatki z banana zależy w dużej części od czasu, jaki się robi. Ja czekałem tak 4-5 doby i już lałem. Po 1 sezonie ciężko jednak cokolwiek powiedzieć.
Generalnie w markecie każdy nawóz powinien mieć NPK. Na kwitnienie musi być mało N (lub w ogóle), a dużo P i K.
Na fazę "stretchingu" (czyli pierwsze tygodnie kwitnienia) polecam Biohumus do roślin kwitnących. Jest słaby (w sensie małe stężenie, bo same odchody dżdżownic to świetny nawóz), ale też dawkuje się go po kilka nakrętek, a nie ml. To takie raczej bezpieczne narzędzie w rękach niedoświadczonego, kub narwanego rolnika.
Roślinki są piękne gdy kwitną ;)
picture or didn't happen : )
Ta moja sztunia pokazała dziś chyba cycki (chyba, bo małe jeszcze i może to być coś innego). Najwyższy czas... ciekawy jestem, co to za geny... Mogę jedynie spekulować, że może AK-47.
Jak będzie zaawansowane kwitnienie, to będzie można spekulować z nieco większym prawdopodobieństwem : )
Pierwszy raz robię ten nawóz z banaow w poprzednim sezonie używałem nawozu na kwitnienie z biobloom. Teraz próbuje wersji bardziej budżetowej. Na weg gnojówka z pokrzyw na kwitnienie banany. Dajcie znać jak robicie to z bananów.
Co do dawkowania sproszkowanych skórek - ja bym dawał ze 2 łyżeczki na litr wody.
03 sierpnia 2020jezus_chytrus pisze: Ja robię "herbatkę" z całym bananem (pomysł jednego z user'ów). Po 4-5 dniach mieszałem pół na pół z wodą i podlewałem. Zapach to miało bardzo ładny i na outdoorze może przyciągać zwierza (tak myślę).
Co do dawkowania sproszkowanych skórek - ja bym dawał ze 2 łyżeczki na litr wody.
Herbatkę raczej się robi ze skórek albo całych świeżych bananów, najczęściej zblendowanych.
Zapach jest słodki czy to herbatki czy suszków... Mi przypomina zapach tego proszku jakieś ciasto
Jestem ciekaw czy pierwsza roślinka jeszcze spuchnie, podejrzewam że brzmi to całkiem ignorancko ale proszę o opinie i może w miarę łopatologiczne wyjaśnienie oznak kiedy zdziry idą pod topór
https://pasteboard.co/JkE0z4l.jpg
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci
Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.
Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka
W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.