Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 180 / 11 / 0
kiedys wypiłem piwo po terminie 3 lata(sikacz za 2-3zł),wstrętny smak,przypominal raczej ocet niz piwo,ale % były bo ręce przestały sie trząsc xd .
  • 2392 / 654 / 0
10 lipca 2020globus420 pisze:
kiedys wypiłem piwo po terminie 3 lata(sikacz za 2-3zł),wstrętny smak,przypominal raczej ocet niz piwo,ale % były bo ręce przestały sie trząsc xd .

oo jest jakiś konkret - będzie niedobre i jak ocet znaczy się zepsuło i do zlewu ;) Na szczęscie to nie jest żadna ambrozja tylko alkohol warty grosze xD
  • 2392 / 654 / 0
Haha ja się bałem i w końcu mój stary przełamał tabu. Mówi mi że normalnie jak to pił to było słodkawe a teraz nabrało goryczy ale jest zajebiste :D Wypiłem 2 i są git :D:D:D Kurde mogłem działac od razu bym miał cały 6cio-pak xD
  • 1521 / 73 / 0
Co za alkusowy temat xD

Korona ma dużo dodatków, chyba jakiś syrop kukurydziany i inne gówna, bananowy sikacz bez smaku i charakteru. Pewnie procent nabrało, ale w gratisie można się posrać.
tekst powyżej =/= prawda
  • 1075 / 125 / 3
Kopyr by pił i jeszcze by to nagrał filmik wrzucił i subów połapał i kaskę.
  • 329 / 112 / 3
Niektórzy piwowarzy robią specjalne bardzo mocne piwa z okazji narodzin swojego dziecka. Z myślą, że otworzą je na osiemnastkę. Nawet to ma jakąś swoją nazwę, ale nie pamiętam jej. Warunek, że piwo musi być bardzo mocne (tak ponad 10%) i najlepiej ciemne. Tak więc nie bardzo bym się przejmował terminami przydatności do spożycia podanymi na piwie.
  • 12622 / 2442 / 0
Leżakować można już w zasadzie nawet takie 8%. Fakt, że jasnych się nie leżakuje, bo źle się utleniają (dają sztucznym miodem).
  • 329 / 112 / 3
Natomiast ciemne mocne piwa smakowo kierują się w stronę śliwek suszonych. Po roku leżakowania już czuć. Osobiście lubię ten smak/zapach, ale wiem, że nie każdemu odpowiada.
  • 12622 / 2442 / 0
Zgadza się - szczególnie Portery Bałtyckie tak się starzeją, choć śliwka nie zawsze jest jakoś bardzo wyczuwalna. W lipcu zeszłego roku była siostra ze szwagrem z Chile i z tej okazji otworzyłem Komes'a (PB) przeterminowanego o 3 lata.
Zrobiłem na szwagrze ogromne wrażenie. alkohol zamaskowany świetnie, a smak ułożył się idealnie. Piwo zrobiło się wytrawne i dużo bardziej pijalne.
W ogóle Komes PB nadaje się znakomicie do leżakowania. Ich RIS z resztą też, bo jest dość słodki.
  • 329 / 112 / 3
Lubię tą serię mocnych Komesów. Bardzo dobrze im wyszły. Nie są zbyt mocno odfermentowane i mają przyjemny smak. Nie czuć w nich tej dużej ilości alkoholu, który mają w sobie. Na szczęście mam w pobliży Market Point, w którym są stale te piwa jak i wiele innych rzadkich piw.
Fortuna-Komes-Portery-RIS.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Newsy
15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.