Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 0 / / 0
Kiedyś dusza towarzystwa, nie było dnia żebym się z kimś nie spotkała. A dzisiaj? Telefon milczy, ja w czterech ścianach sama. Tylko muzyka mi towarzyszy. I jak jest dobrze to jeszcze Maja...
  • 352 / 124 / 3
@Kryska2137

A co takiego się stało, że tak bardzo się zmieniłaś? Takie zmiany same z siebie rzadko się zdarzają.
  • 28 / 17 / 0
Poniekąd można wnioskować, drogi @Satelitarny , że obecność ta tym forum jakoś pośrednio stanowi przyczynę :) Mało co w życiu jest w stanie tak nas oszukać jak narkotyki
  • 155 / 11 / 1
Hmmm, zauważyłem że walenie opio strasznie mnie rozleniwia, nie chce mi się wychodzić z domu, a jak nawet wyjdę to unikam znajomych ludzi byleby rozmowy nie podjąć.
  • 5985 / 1237 / 43
Opiaty to chyba najbardziej alienująca grupa dragów.
No i syntetyczne kanna.
Nie chce się z nikim gadać, nigdzie nie wychodzić, tylko leżeć na haju.
Samotnie w swoim raju.
Uwaga! Użytkownik london5 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 28 / 17 / 0
Odnaleziony wreszcie Eden
i to na wyciągnięcie ręki
  • 44 / 11 / 0
Samotność ma też swoje dobre strony bo jak do niej przywykniesz jesteś samowystarczalny, nie musisz na nikim polegać - np podczas wychodzenia z nałogu
  • 28 / 17 / 0
Akurat samotność jest nie najlepszym kompanem do wychodzenia z nałogu i odnalezienia motywacji.
  • 5985 / 1237 / 43
Bo samotność nie jest dla każdego.
Uwaga! Użytkownik london5 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 28 / 17 / 0
Oczywiście, że tak. Granica ta zaciera się jednak w momencie wychodzenia z nałogu i ratowania poszarpanej głowy, kiedy po prostu przydaje się ktoś obok bo samemu jest znacznie ciężej. W kwestii przyczyny - to już ile ludzi tyle powodów.
W innym przypadku trzeba mieć chyba arcy-wysokie poczucie własnej wartości, takie nad wyraz.
ODPOWIEDZ
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.