Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 203 / 25 / 0
Jestem wyjątkowo nadwrażliwy na kwetiapinę. Niegdyś leczyłem się na źle rozpoznany ChAD - tragedia. Jakiś czas temu lekarz przepisał mi kwetiapinę - nawet dawki typu 6,25mg (!!!) robiły ze mnie zombie od godziny 21 do godziny 12 conajmniej, ciężko było się przewrócić na drugi bok, o nauce nie wspomnę. Jest to dosyć dziwne i zastanawiam się z czego może to wynikać - z arypiprazolem miałem podobnie.
  • 12 / / 0
Neuroleptyki tak działają po 2-3 tygodniach senność minie w znacznym stopniu możesz też spróbować kofeiną zniwelować senność
  • 229 / 12 / 0
Czy Kwetiapina może uzależniać? Gdy nie wziąłem jej pare razy na sen. Prawie w ogóle nie mogłem usnąć. A zawsze po niej usypiam bez problemu.
  • 1223 / 487 / 0
@rednopacjent
fizycznie nie uzależnia ale psychicznie to jestem przekonany że tak. Biorę ją od 2 lat i jak nie wezmę wieczorem tej malutkiej pastyleczki to nie zasnę chyba że jestem czymś ujebany.
  • 612 / 186 / 0
@rednopacjent
Zależy jak definiujesz uzależnienie, ale na pewno długotrwałe przyjmowanie kwetiapiny prowadzi do wystąpienia tolerancji, organizm się przyzwyczaja m.in. do wpływu na receptory dopaminowe i histaminowe i następuje adaptacja co prowadzi m.in. do bezsenności przy pominięciu dawki, znajomy lekarz kiedyś porównał mi nagłe zaprzestanie przyjmowania neuroleptyków do próby wyskoczenia z rozpędzonej karuzeli.
Czyli w skrócie moim zdaniem tak.
  • 12 / / 0
Kwetiapina ma biodostepnosc 9 procent a jeżeli by kwetiapine wziąć podjęzykowo to podobno działa jak dożylnie ty by zwiększyło sile działania 10 krotnie czy nie
  • 68 / 4 / 0
Kiedyś byłem zwolennikiem kwetiapiny jako bezpieczniejszego środka na bezsenność. Te stanowisko podykotwane były opiniami znajomych ze środowiska lekarskiego no i faktem na jakie receptory oddziałuje ten środek. W ostatnim czasie sam stosowałem ten lek w dawce około 50 mg. Właśnie mija tydzień od odstawki po 2-3 miesięcznym stosowaniu - od tygodnia ani razu się nie wyspałem. Tutaj znajdziecie jeszcze ciekawszy raport: https://patient.info/forums/discuss/3rd ... zy--610333 Próbowałem znaleźć coś ciekawego w literaturze medycznej. We wstępnym researchu poza ogólnikami nic ciekawego nie znalazłem. Mam wrażenie, że zolpidem i estazolam jest już bezpieczniejszy

Kwetiapina TAK doraźnie na zjazd po stymulantach
STANOWCZE NIE jako lek nasenny do dłuższego stosowania nawet w dawce 25mg .
  • 626 / 121 / 0
Dobra na schizy po ostrych jazdach po stimach, kryształach itd. jak już benzo nie pomaga. Że tak napiszę "naprawia łeb" i zmniejsza ciśnienie krwi. Tak jak kolega napisał raczej doraźnie.
  • 3406 / 534 / 0
Jaki lek waszym zdaniem jest podobny do kwetiapiny, chodzi mi tylko o profil nasenny.

Bo już jem to dosyć długo a chciałbym od magika coś innego na sen.
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 1229 / 180 / 0
Amitryptylina polecam, ale to TLPD. Konkretnie usypia i dosyć długo można ją skutecznie stosować, ja pare miesięcy ją brałem i zawsze pomagała sie ululać
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.